Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Държавата заделя 4,5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката заради коронавируса

От тях 1 милиард лева ще отидат за подкрепа на фирмите, които искат да запазят служителите си

2
 
11
 
10
Лъчо до: ivanrog
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Но нищо не споменаха, ако бизнеса е тотално затворен, примерно ресторант. От къде ще вземе другите 40%+ осигуровките. Да плаща на 20-30 човека персонал за 2-3-4 месеца. И едновременно да си плаща и кредитите - инвестиционни и лизинг на коли ( не майбах) говоря за пикапи за зареждане, доставки и т. Н. И не е ли по добре да ги съкрати и всички да отидат на борсата и след няколко месеца да ги вземе пак на работа.... Ако не тях, то вече работна ръка ще има колкото искаш. Нещо ми се губи логиката на точно е вози случай.
12
 
1
 
9
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Не разбирам защо управляващите се стараят толкова. Ясно е, че каквото и да направят, все ще има недоволни. По-добре да използват 4,5-те милиарда за да си купят следващите избори, а народа да го д
11
 
3
 
8
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Добре че е Баце,че ако бяха комунистите до 1 седмица ни фалирват и после всеки да се спасява кой както може.Те в мирно време ни фалираха няколко пъти,кво остава в тежка криза като днешната.Така че не плюйте Баце,аму целувайте краката.57 млрд са ,ако не се лъжа частни пари в банките.Еми да ги извадят и да си платят масрафа.
3
 
10
 
7
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Добре де, ама колко от парите са за тях и колко за останалия бизнес?!?
8
 
6
 
6
преди 2 седмици
Тези пари под формата на кредити, няма да помогнат, просто защото фирмите остават буквално без пазари! Не само заради Короната, а заради общото свиване. Ако си без пазар, какво правиш? Чистиш плащане по кредит през рефинансиране? Плащаш 1-2 заплати, докато чакаш и се убедиш, че пазар няма! Това ти дава този нов кредит, а не друго!

Единствения адекватен ход в текущата криза е Кенсиянския модел, където държавата се превръща в работодател. Директно наливане на пари през заеми в инфраструктура, което да създава заетост!

Фактически в текущата криза, се вижда колко вреден е Еврогейския съюз!
Ако го нямаше, може да се отпуснат за 2-3 години, също така, специални кризисни дотации към земеделието, извън зърнопроизводството!
По този начин можеше да се създаде некякава буквално "кризисна" заетост, която веднъж да обезпечава на битово ниво храната на практикуващите, втори път, достъпна храна за вътрешния пазар!
1
 
6
 
5
ivanrog до: Гари
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Пари, които държавата така и така ще даде, защото ако няма помощ за неуволняване, ще има уволнени, на които ще се плащат обезщетения от минимум 60%. Да речем тук има нещо, което ще се даде реално. 100 хил. души за освобождаване /според КНСБ/, по 600 лева максимум са 60 млн. лева.

Тук не съм съвсем съгласен - ако ги освободим тия хора наистина ще вземат по 60% от НОИ, но НОИ няма да получи нищо от нас. Ако ги запазим ние ще получим 60% от заплатата, не знам брутна, нетна, но да кажем брутна, НО и ще се върнат в държавата 40% под формата на данък и осигуровки ;)
1
 
8
 
4
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
От досега представеното или някой го подвежда или се лъже мъжката. Най-простият пример - 600 млн по-малко от данъци, защото ще ги плащаме с 3 месеца закъснение, моля ви, това, че на година събирате по около 2,5 млрд от фирмите, не означава, че отлагайки плащането с 3 месеца, няма да ги получите парите за тия месеци....
2
 
8
 
3
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Я да прегледаме сега какво се откъсна от сърцето на правителството като мерки за подпомагане на хората и бизнеса в кризата.

1. "Отлагаме неплащането на данъци до 30 юни, като това прави по-малко от 600 млн. в хазната."

- На практика нищо не дават, само забавят с 3 месеца плащанията, които вместо през март, ще дойдат през юни.

2. "Отделяме близо 50 млн. лева, както всеки Великден и Коледа, за най-нуждаещите се пенсионери."

- Това го дават всяка година, т.е. нищо извънредно не дават

3. "За бизнеса и заетостта - мобилизира се ресурс от 4,5 млрд. лева. Капитализираме Българската банка за развитие (ББР), заделени са половин милиард, които на практика служат за гаранция на бизнеса да вземат капитали в размер на 2,5 млрд., ние гарантираме тези кредити.

- Никакви 4.5 млрд. лева няма тук. Увеличават капитала на ББР с 500 млн. лева, с които ще гарантират 20% от фирмените кредити. ББР може да отпусне 2,5 млрд. лева, но назаем, който фирмите ще връшат с лихвите. Безвъзмездната помош е нула, а и всички са наясно кои фирми ще кредитира ББР - това няма да е кварталния плод-зеленчук или пицарията, която е затворила заради забраната.

4. "200 млн. лева за безлихвени потребителски кредити на лица в неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения."

- Пак заеми, които трябва да се връщат. Безвъзмездна помощ - нула.

5. "Отделят се и разходи за запазване на работни места - при 60 срещу 40% съответно за държавата и работодателите, ако не уволняват.

- Пари, които държавата така и така ще даде, защото ако няма помощ за неуволняване, ще има уволнени, на които ще се плащат обезщетения от минимум 60%. Да речем тук има нещо, което ще се даде реално. 100 хил. души за освобождаване /според КНСБ/, по 600 лева максимум са 60 млн. лева.

6. "Правителството отделя половин милиард лева за увеличените разходи за заплащане в МЗ, МО и МВР."

- 14 хил. медици (множко ми се виждат за тази бойна линия, но да речем) по 1000 лева са 14 млн. лева. По колко дават на полицаи и военни да ни следят да не излизаме от града не казват. Да речем още 20 хил. души по 1000 лева - 20 млн. лева. За два месеца март и април - общо 68 млн. лева. Ако продължи и май - отиват над 100 млн. лева. Другите 400 млн. за какво са не знам.

Като тегля чертата, в най-щедрия случай от бюджета на държавата ще се откъснат към 160 млн. лева. Мнооого сме далече от 4,5 млрд.
Фискалният резерв на правителството - парите, които стоят в БНБ, към 20 март е 9,76 млрд. лева.
3
 
10
 
2
преди 2 седмици
Мхм , от 4,5 милЯрда се виждат само 2,25 ... ами другата половина де е ?
След 8 седмици "...ще стане възможно производството на респираторни апарати."... Абе Борисов , тоя вирус с години ли ше го "борите" бе ...?!
2
 
12
 
1
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Бойко вземи заем от международните дългови пазари за 4-5 милиарда евро лихвата е близо до 0% и ги инвестирай в икономиката на страната спаси бизнеса от масови фалити не чакай да се вдигнат лихвите