IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даде ли Мексико празен чек на Доналд Тръмп за петролната сделка?

Вашингтон може да притисне Мексико да гледа по-малко критично на американската външна политика в Южна Америка в замяна на подкрепата за петролните съкращения

13:03 | 15.04.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор се натовари с дълг към държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, приемайки помощ от Вашингтон за прекратяването на турбуленцията на петролните пазари, хвърляйки сянка на тревога върху своите сънародници, пише Ройтерс.

Лопес Обрадор, ляв „петролен" националист, се включи, след искане от страна на държавите от пакта ОПЕК+, към инициативата за мащабно редуциране на производството на петрол за балансиране на пазарите. Мексико трябваше да свие добива с 400 хил. барела на ден, но страната отхвърли идеята, като предложи да ограничи производството със 100 хил. барела дневно. 

В петък (10 април) президентът на Мексико най-накрая обяви изненадващо и изключително необичайно решение: страната ще свие добива си, колкото е необходимо, като САЩ ще се намесят и ще поемат повече от половината от съкращенията. До това споразумение стигат Лопес Обрадор и Доналд Тръмп в телефонен разговор.

Тръмп си навлече преди това гнева на мексиканците, като настоя страната им да плати за стената, която да разделя САЩ и Мексико и която цели да предотврати непрестанния поток от имигранти, идващи от юг.

Той представи серия от искания пред Лопес Обрадор, свързани с търговията и миграцията, и посочи, че Мексико трябва да компенсира САЩ за свиването на петролния добив, като все още не е посочил как ще стане това.

Вероятно Тръмп ще насочи фокуса си върху въпроси като сигурността и имиграцията, смята Серхио Алкосер, бивш мексикански заместник-министър на външните работи.

По неговите думи по този начин Лопес Обрадор е предоставил празен чек на Тръмп.

По искане на Вашингтон Мексико трябва да похарчи допълнителни пари за гранична полиция, грижи за лица, търсещи убежище, и по въпроси, свързани със сигурността. Новата договорка между двамата държавни глави увеличава притесненията сред мексиканците и дава повод на противниците на Лопес Обрадор да се надигнат.

Според анонимен мексикански държавен служител Вашингтон може да окаже натиск върху страната, принуждавайки я да „си затвори очите“ за някои аспекти на американската външна политика в Южна Америка и по-специално за Венецуела.

Някои представители на петролната индустрия смятат, че всъщност Доналд Тръмп не преследва реално съкращения в добива, като целта му е да извади американския петрол на пазара, който в момента складира.

Лопес Обрадор заяви пред репортери в понеделник (13 април), че Мексико се е справила много добре с петролната сделка и че ще предостави повече подробности в сряда (15 април).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
фиг.1
преди 4 години
Разбирането на Тръмп за сделка е едната страна да прецака другата. Ама когато се случи той да е прецакания, оревава махалата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
be_google
преди 4 години
Искам едни хубави европейски санкции срещу всички които се договорят антипазарно. Тръмпът си влачи стоките в ЕС направени с откраднат от Ирак и Сиря петролр парите откраднати от режими от целия свят.....въобще ДОКОГА ЕС ще се покланя на американските олигарси?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още