IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отпуска 540 млрд. евро за справяне с последиците от пандемията

Заедно с Хърватия се надяваме през юли да влезем в чакалнята на Еврозоната, заяви българският премиер Бойко Борисов

20:17 | 23.04.20 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейският съюз отпуска 540 млрд. евро за справяне с последиците от пандемията от коронавирус. Това стана ясно от изявление на премиера Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет след онлайн заседанието на Европейския съвет, на което той участва.

Срещата на върха на ЕС одобри договорения преди две седмици пакет за кредити в посочения размер. Те са предназначени за работници, компании и задлъжнели страни. Помощта ще бъде налична до 1 юни.

Още няма бюджет на ЕС и затова трябва с новата финансова рамка и с фонда за възстановяване трябва да се намери съгласие и да се разпределят тези пари. Така Борисов отговори на въпрос каква част от тези пари ще отидат за България. 

Само като единна Европа можем да излезем от кризата, заяви премиерът.

Държавните и правителствените ръководители на ЕС продължават обсъждането на активните действия на общността за справяне с пандемията от COVID-19.

С новата пътна карта за възстановяване искаме да вдъхнем оптимизъм, заяви Борисов. Искаме да вдъхнем оптимизъм. Искаме да вдъхнем на хората увереност, че този кошмар ще свърши и един ден това ще е един лош спомен, каза той.

Към днешна дата 7,5% от БВП е заминал. Кризата дойде асиметрично, но всички сме наясно, че само като единна Европа можем да излезем от кризата, коментира премиерът.

Тече спор за грантове или кредити. Държавите със слаби икономики предпочитат грантове - някой да им даде пари. Държавите със стабилни икономики казват, че дават креди, после трябва да се върне.

Премиерът обясни, че има добре работещи модели, които биха могли между грантове и кредити да дадат вариант за разбирателство.

173 млн. лева ще бъдат отпуснати като помощ за малкия бизнес у нас, за малки предприятия със спад на оборота от 20%. Парите са взети от други европейски програми. Кандидатстването ще става по електронен път със системата ИСУН при максимално облекчена административна процедура и декларативен принцип. Между 3 000 и 10 000 лева ще могат да получат най-малките фирми. Над 20 хиляди фирми ще могат да се възползват. Парите са пренасочени от ОП „Иновации и конкурентоспособност“, а средствата по нея - безвъзмедни.

Мярката ще стартира в началото на май.

Премиерът каза, че утре ще изпрати писмо до ЕК, за да можем и от други програми да „свалим“ още 200-300 милиона.

До дни ще бъде анонсирано и предложение за средния бизнес.

Премиерът коментира и отворената вчера суапова линия между ЕЦБ и БНБ, като посочи, че това говори за доверие към държавата ни.

В знак на доверие към България снощи, ни отвориха суапова линия за 2 милиарда евро и то за колкото трябва време. Фиксирано до края на тази година или доколкото трябва. Надяваме се да не ни трябва. Много страни поискаха, не им дадоха, може да проверите, каза премиерът.

Следващата среща на Европейския съюз е на 6 май. Тогава отново ще се предоговаря финансовата рамка, за да се обедини с фонд за излизане от кризата, каза Борисов.

"За една седмица свършихме това, което трябваше за три месеца да се свърши и заедно с Хърватия се надяваме през юли да влезем в чакалнята на Еврозоната", каза по време на брифинга още премиерът. Към днешна дата ЕЦБ ни отговори, че всичко, което е било необходимо, е направено" каза още Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
wag1111
преди 4 години
Нещото, което е напълно лишено от логика и накрая не води до никъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Valentin13
преди 4 години
как печатането на пари може да възстановява икономиката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
KMETA
преди 4 години
За нас ли?За тебе, мене и другите - кредити.Ай честито !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
дядя Вова
преди 4 години
.... и около 50 000 фантомни гласа на всички изобори!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
ing5rov
преди 4 години
Бокаса е вече на етапа "късният Тодор Живков" ... полупроводници и т.н. ...Колко % от тия 540 милЯрда ше са за нас ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още