IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на Българската асоциация по водите поема водния мега холдинг

Решението за създаването на "Българския ВиК холдинг" беше взето след водната криза в Перник

16:51 | 28.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: МРРБ</em></p>

Снимка: МРРБ

Председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов е избран за председател на Управителния съвет на „Българския ВиК холдинг“ ЕАД, съобщава пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Другите двама членове на УС на "Българския ВиК холдинг" са доскорошният директор на ВиК Шумен Илиян Илиев и Венцислав Тодоров, бивш ръководител на район Самоков на ВиК София. Илиян Илиев е определен да ръководи оперативно новата структура.

Решението за създаването на ВиК мегахолдинга беше взето от Министерския съвет на 16 януари тази година Дружеството е със 100 % държавно участие и с принципал министърът на регионалното развитие и благоустройството. Уставният му капитал е в размер на 1 млрд. лв.

На последното правителствено заседание в края на миналата година премиерът Бойко Борисов поиска всички ВиК дружества в страната да бъдат обединени в едно. Поводът беше водната криза в Перник, а идеята е по-лесно да се контролира инфраструктурата, да се правят ремонти и рехабилитация на водопроводната мрежа.

Към новото мега дружество обаче не липсват и критики, като бившият обмудсман Мая Манолова го нарече "мехасхема за източване на пари, с която се надгражда вече съществуващата". Тя припомни, че преди време са били заделени 500 млн. лв. за ремонта на 418 аварийни язовира, но година и половина по-късно няма информация колко от парите са похарчени, как са похарчени и колко ремонта са направени. 

Управителният съвет на "Българския ВиК Холдинг" е бил избран днес от Надзорния съвет на холдинга, който е петчленен и е назначен от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, става ясно от съобщението на МРРБ. Председател на Надзорния съвет е проф. Николай Лисев – ръководител на катедра „Хидравлика и хидрология“ и преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

В състава на съвета влизат двама представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството – Юра Йорданова - Витанова, която ще бъде заместник-председател, и Атанас Бояджиев. Членове на Надзорния съвет ще бъдат също Галин Желев от Министерство на финансите и проф. Румен Арсов – преподавател в катедра „Водоснабдяване и канализация“ на Университета по архитектура, строителство и геодезия и член на редица професионални организации.

Предстои вписване на холдинга в Търговския регистър към Агенцията по вписванията.

Целта на холдинга е да се подобри координацията и контролът в управлението на ВиК дружествата. Той няма да възлага процедури по обществени поръчки, финансирани по ОПОС 2014-2020. ВиК дружествата остават самостоятелни юридически лица и са бенефициенти по оперативната програма, уточняват от МРРБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още