IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричното производство в САЩ се свива през април с най-бързия си темп от 1948 г

В същото време общото производство се понижава по-умерено, свивайки се до 11-годишно дъно

18:00 | 01.05.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американското фабрично производство се свива през април с най-бързия си темп от 1948 г., което предизвика рязко намаляване на заетостта в производството, тъй като кризата с коронавируса засили натиска си върху икономиката на САЩ, съобщава Bloomberg.

Данните на Института за управление на доставките (ISM) в петък (1 май) показаха, че показателят за фабрично производство се е понижил с над 20 пункта до 27,5, докато индексът на заетостта отчита спад до 27,5 пункта, най-ниската стойност от почти 71 години.

Данните засилват страховете, че икономика се пързаля към дълбока рецесия.

Основният показател за производство на ISM се понижи с по-малко от очакваното, отчитайки по-умерен спад от 7,6 пункта до 11-годишно дъно от 41,5 пункта - подкрепен от по-нататъшно увеличаване на сроковете за доставка.

„Проблемите с доставките са в резултат от прекъсванията във вътрешните и световните вериги на доставка, причинени най-вече от производствените центрове на доставчиците“, коментира Тимоти Фиор, член на ISM.

Осреднената прогноза на анкетирани от Bloomberg икономисти очертаваше спад до 36 пункта на индекса на общото производство на ISM.

Само две индустрии – тези на хартиените продукти и хранителните продукти – от общо 18 отчитат ръст през април.

Индексът на новите поръчки на групата на ръководителите на доставки също отслаби значително през миналия месец. Мярката падна с 15,1 пункта, най-много от 1951 г. до 27,1. Количеството на запасите на производителите - крайният компонент, използван за изчисляване на общия индекс ISM, показа, че запасите намаляват с малко по-бавни темпове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
kane
преди 3 години
П.с.Забравих да напомня че -6% е постигнато само за един месец - Март!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
kane
преди 3 години
...-6% спад на БВП не е просто дълбока рецесията Люси, а началото на депресия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
lyusien
преди 3 години
А вие какво очаквате -фабриките и компаниите просто не работят Положението ще бъде по различно през май а още по вече през юни Забравете за дълбока рецесия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още