IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад на цените на жилищата се очаква на половината от пазарите в света

Тенденцията е особено отчетлива в страни, които наложиха строга блокада за спиране разпространението на коронавируса

10:41 | 05.05.20 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Почти половината (48%) от участниците във вътрешно допитване на консултантската компания Savills за въздействието на коронавируса върху жилищните пазари в света очакват продавачите да запазят имотите си на пазара, но при известно намаляване на цената им.

Допитването е било проведено сред 50 експерти от глобалната мрежа на жилищните пазари в Savills между 20 и 24 април и обхваща експерти от страни като Австрия, Кипър, Чехия, Франция, Гърция, Италия, Португалия, Русия, Испания, САЩ.

Други 47% от участниците обаче очакват продавачите да запазят имотите си на пазара при настоящите цени.
Като цяло малко продавачи напускат пазара, а повечето купувачи продължават да търсят имот, създавайки възможности за бизнес след вдигането на блокадите, пише Savills.

Пазарни нагласи

Коронавирусът засегна жилищния пазар в света, но има значителни вариации в различните локации, страни и континенти.

Относително равно е и съотношението между купувачите, които продължават да търсят имоти и ще пътуват веднага след вдигането на блокадата, и тези, които засега отлагат плановете си. Купувачите на някои пазари като езерото Комо в Италия засега отлагат плановете си за покупка на имот, в други райони като Северозападна Франция, където има значителен брой селски имоти, купувачите продължават активно да търсят възможности за покупка.

Малко обаче са купувачите, които изцяло са спрели търсенето си. Над 90% от анкетираните отбелязват, че 30% или по-малко от купувачите им са се отказали изцяло от идеята да придобият жилищен имот.

Спадът на цените е основна тема в момента и мнозинството респонденти казват, че висок процент от купувачите им очакват да получат по-ниска цена след блокадата. Тенденцията е особено забележима в страни като Испания, които наложиха строги блокади и разполагат с повече наличности. Но има и някои изключения – на горещи точки като Френската Ривиера малко купувачи очакват понижаване на цените.

Последна актуализация: 09:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още