IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онлайн платформите се сблъскват с нова вълна от дезинформация за коронавируса

В момента те се опитват да премахнат видео, в което се твърди, че маските ни разболяват

17:57 | 08.05.20 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Социалните мрежи работят за премахването или спирането на конспиративно видео, свързано с коронавируса, което включва фалшиви, подвеждащи или недоказани твърдения за Covid-19.

Близо 26-минутното видео „Pandemic Movie” твърди, че е откъс от по-голям документален филм, който ще излезе това лято, и съдържа твърдения за произхода на вируса и как той се разпространява. Видеото се опитва да каже, че пандемията е създадена, за да се печели от ваксини.

Сред другите твърдения, които се противопоставят на съветите на медицинските експерти, е, че маските могат да направят хората по-болни.

До средата на седмицата видеото е гледано и споделяно широко в YouTube, Twitter, Facebook и Vimeo. Откъси са споделяни и в Twitter.

Всичко това се случва в момент, в който медицинската общност се сблъсква с вълна от дезинформация и нападки от страна на създателите на конспиративни теории. Някои от тях прекрачиха границата отвъд публикуването онлайн, като оказват натиск върху лекарите за доказателства за това колко сериозна е пандемията.

Google, Facebook, Twitter и други технологични платформи ще обсъдят какво да правят, за да се справят с нарастващата дезинформация за коронавируса.

Видео, споделено във Facebook, от някой, който твърди, че е част от екипа на филма, е гледано над 1,7 млн. пъти до четвъртък и е споделено над 140 хил. пъти. Мъжът е насърчил потребителите да свалят видеото от уебсайта на филма и да го споделят „във всичките ви любими платформи“.

Едно от видеата в YouTube е гледано над 1 млн. пъти преди да бъде свалено, пише MIT Technology Review.

Първоначално Facebook е отказала да коментира дали видеото нарушава нейните политики, а говорителят на компанията е посочил, че видеото е насочено към екипа за проверка на фактите и оценка. По-късно той коментира: „Твърдението, че носенето на маска може да те разболее, може да доведе до непосредствена вреда, така че премахваме видеото“. Същото видео, както и няколко други идентични, обаче са били налични часове след този коментар.  

По думите на говорител YouTube бързо премахва отбелязаното съдържание, което нарушава нейните насоки, включително това, което включва необосновани съвети за диагностика на Covid-19. Според компанията видеото е премахнато, защото има твърдения за лечение на новия коронавирус, които не са подкрепени от здравните организации.

Vimeo посочва, че се опитва активно да защитава платформата си „от съдържание, което разпространява вредна и подвеждаща здравна информация“. Компанията твърди, че видеото е премахнато за нарушаване на тези политики и допълва, че непрестанно ще следи и ще продължи да премахва подобните видеа, които се качват в нейната услуга.

Twitter пък посочва, че е блокирала хаштаговете #PlagueofCorruption и #PandemicMovie от търсачката си. Според компанията видеото, което е било споделено в платформата от Джуди Миковиц, която участва в него, не е нарушение на правилата. Във видеото обаче Миковиц твърди, че маските са опасни и „буквално убиват хора“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
Бидона , като дойде вакЦината , ходи да ти боцнат и двете бузи ... че много опасен тоа вирус ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 8
Бидонойл
преди 3 години
Трябва да й вярвам защото е осъждана престъпница лежала в затвора ли? Аз на теб не вярвам, че е лежала 5г. без обвинение. Или защото е изнасяла лекции по... не знам точно по какво, вероятно по теория на конспирацията? За такова нещо дори няма да й изгледам видеото. Но добре, нека предположим, че тя е най-свестният човек на света, който е изръсил някаква глупост. Първо ще я питам: "Добре, ти компетентна ли си в тази област? Провеждала ли си задълбочено научно изследване с което да докажеш твърдението си? Не си? Ами тогава си затваряй устата и ходи да се скриеш някъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Petar2015
преди 3 години
Хората имат право на мнение, стига то да съвпада с моето. Истината е това което казвам аз. Всички ще са по-щастливи ако не се мъчат да си съставят мнение по въпроси по които не са специалисти. Аз великодушно ще...Споменах ли, че имам мания за величие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
penman
преди 3 години
Явно наистина си хахо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
Е затуй трябва да има министерство на истината ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
Кисимов
преди 3 години
Преди дезинформираха, че минералната вода с над 4 микрона флуор била опасна, а всъщност тъкмо този флуор е противомикробен. Ваксината едва ли ще ви предпази от вируси, тя самата ги съдържа. https://ss69100.livejournal.com/4978904.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
Бидонойл
преди 3 години
Не може всяка дpиcла да изразява собствено мнение по отношение на научни и медицински факти. Ако беше морален или философски въпрос - например дали да се забранят абортите - хубаво, имай собствено мнение, за това няма да те съдя. Но не може да имаш мнение за доказани факти, освен ако не разполагаш с още по-сериозни научни доказателства с които да ги опровергаеш. Или приемаш фактите, или отиваш да се застреляш. Утре някой "гений" пак ще каже, че по негово мнение хората трябва да пият белина или сярна киселина за да се излекуват. Такива мнения нямат право на съществуване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
Hahoto
преди 3 години
У нас маските станаха задължителни, само защото решиха да правят бизнес с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
Hahoto
преди 3 години
И без да чета статията мога да ви кажа смело - ДА маските разболяват, в определени случаи! Когато стехремави например, ползването на маска помага въздъхът с вируси от носа да стигне много по-бързо гърлото, като по този начи спомага за неговото възпаляване. Така от една хрема може да си докарате с маска ангина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Тя тая Джуди Миковиц явно не е просто някаква си Джуди. Гледам в Амазона е пуснала книга, в която няколко реда е драснал и Robert Jr. F. Kennedy, племменникът на бившия президент на САЩ Кенеди. Жената просто изразила друго мнение (противно на нечие друго) и веднага се оказа виновна в около петдесет тежки престъпления.Слава на "Ютъп", че ни защитава от такива злини :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още