Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

10 причини да не бързаме да отписваме нуждата от петрол

Скоро световното потребление на нефт отново ще надхвърли 100 млн. барела на ден и ще продължи да расте, твърди Боян Рашев

   1| 2    
1
 
0
 
14
Pyramid до: Pyramid
преди 1 месец
...исках да кажа, "80+ % бензин и керосин", т.е., ЛЕК НЕФТ, БОГАТ ОСНОВНО, НА ГОРИВА, с ниска сяра, малко пепел при изгаряне, абе, нефт-Мечта.
И после, говорих за ПО-ТЕЖКИТЕ горива. Да ставаха за нещо, пък те... И вмреката да ги излееш не става, абе кошмар някакъв. Т.е., все идват до това, да ги изгарят. Подскажи им как да ги правят на пари, без да цапат, и ставаш милионер на часа. Поне милионер.
1
 
1
 
13
Pyramid до: Pyramid
преди 1 месец
...исках да кажа, "80+ % бензин и керосин", т.е., ЛЕК НЕФТ, БОГАТ ОСНОВНО, НА ГОРИВА, с ниска сяра, малко пепел при изгаряне, абе, нефт-Мечта.
И после, говорих за ПО-ТЕЖКИТЕ горива. Да ставаха за нещо, пък те... И вмреката да ги излееш не става, абе кошмар някакъв. Т.е., все идват до това, да ги изгарят. Подскажи им как да ги правят на пари, без да цапат, и ставаш милионер на часа. Поне милионер.
1
 
0
 
12
Pyramid до: dr.5rov
преди 1 месец
"Не знам какъв процент от петрола се изгаря като гориво. Чувал съм за 30%, но не знам дали е вярно. Останалото отивало за производство на мнооого други продукти. Ако някой знае да сподели. Ще е интересно. В статията се говори за петрола само като суровина за гориво." Защо имам чувството, че е точно обратно? Т.е., 70% изгарят, 30% - ,за всичко останало? Ама като тониве. Де факто, всичко се преработва, просто, 30% "остават", по-тежки и висококипящи фракции, (различен %за различните сортове нефт, аз само фигуративно). Та, ТАЗИ била и причината, четох, щатите да изнасят иначе чудесния, лек, ,80%+ само нефт и керосин, шистов нефт, щото, такава е вътрешната структура на потребление, и той просто, обърквал далечното планиране, вдигайки разходите за внос на иначе, скъпи смоли, парафини, и т.н. деривати, идеално балансирани в импортните им листи.
Виж, за пи-чиатите горива за флотби т н., аз съм ЗА. Само че...какво ще праечвят нарастващите им запаси? Май още нямат готови решения...
2
 
4
 
11
Императорът до: zelka007
преди 1 месец
Ами, Зелков, и аз като детенце мечтаех как коли на водородчец и слънце, и летящи такива ще изместят бензиновите, но сега зная, че не става. Влекач на ток? Ами това е гемийка само за в пристанището. Ферибот също за незначителни разстояния. Кола с черна плочка на покрива? Каква мощност ще има тая играчка, ще пълзи ли поне със скоростта на натоварена ромова каруца и има ли дупка отдолу, та като няма слънце, човек да я задвижва като Ф. Флинтстоун? Не е ли по добре да си купиш колелце?
Боян разсъждава ного по-трезво, ти си мечтаеш за някакви неща, това не е извратено, но е несериозно.
1
 
1
 
10
georgi_shum до: dr.5rov
преди 1 месец
Грешно си чул. За гориво се използва около 65-70% от петрола. Около 25 % за изндустриални нужди (пластмаси, битова химия и т.н. И останалото е за други нужди - смоли, електричество и т. н
2
 
2
 
9
zelka007 до: doba
преди 1 месец
мхм ... според зависи между 40000 до 80000 конски сили са им захранващите двигатели и изгарят по приблизително 15-16 тона тежко гориво всеки за един час .... :))) ... и 15-те най-големи кораба замъряват с азотни и серни оксиди повече отоколкото всички автомобили по света взети заедно ... и като го знам какво ... ?!

за малките яхтите не е лесно , щото допреди 5-6 години беше постижимо само за експериментални модели ... пък сега си се продават за всеки ... виж как водим разговорът ... :))) ... за нещата които все още не са възможни ... а не които са ... :)))

това е електрически пристанищен влекач , след петилетка няма да е екзотика :

https://www.damen.com/en/news/2019/08/damen_signs_contract_with_ports_of_auckland_for_fully_electric_rsd_e_tug_2513

това е автономен електрически контейнерен превозвач , сега е на пауза заради вирусът , но скоро и това ще се случи :

https://www.marinelink.com/news/yara-birkeland-project-paused-due-covid-478386

това е японският отговор , до петилетка и той няма да е екзотика :

https://www.ship-technology.com/news/four-japanese-companies-to-develop-fully-electric-vessels/

това е китайският такъв , той пък си плува вече :

https://www.greencarcongress.com/2020/05/20200510-ship.html

това пък е един от най-новите електрически фериботи за къси разтояния , даже не е екзотика вече :

https://www.maritime-executive.com/article/electric-ferry-makes-record-voyage-in-denmark

това пък е малък риболовен кораб , скоро също няма да е екзотика вече :

https://www.engineeringnews.co.nz/selfa-arctic-hybrid-fishing-boat/

ако те интересува с КАКВИ двигатели ще заместят сегашните захранващи системи на големите транспортни кораби , все още няма единна концепция . големите производители засега експериментират с няколко варианта . по специализираните форуми тече дискусия , обсъждат се идеи и се коментират резултати от ерксперименти ... засега се произвеждат с междинно гориво втечнен газ и ще бункерират на крайбрежните терминали за втечнен газ . мдаа ...
1
 
3
 
8
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Не знам какъв процент от петрола се изгаря като гориво. Чувал съм за 30%, но не знам дали е вярно. Останалото отивало за производство на мнооого други продукти. Ако някой знае да сподели. Ще е интересно. В статията се говори за петрола само като суровина за гориво.
1
 
6
 
7
doba до: zelka007
преди 1 месец
Зелков,
Имаш ли идея от каква мощност се нуждае един голям кораб?..

Яхтите са лесни, поне ветроходните винаги може да опънат платната.
5
 
3
 
6
преди 1 месец
и да не забравяме морето и яхтите , дето се зареждат само от слънце ... :)))

https://www.azura-marine.com/post/solar-eclipse-100-solar-yacht-goes-out-to-the-open-sea

светло бъдеще очаква петролът , мдааа ... :)))

дали пък Боян не премисли за това в кой отбор е ... :)))
4
 
2
 
5
преди 1 месец
ето още една градска кола , която се зарежда само със слънчева батерия ... имало бъдеще в петролът за производство на гориво ... :)))

https://squadmobility.com/