IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милен Керемедчиев: Победа на Тръмп на изборите е в интерес на България

Източноевропейските държави се радват на много сериозен прием в САЩ, каза бившият заместник-външен министър

15:52 | 14.06.20 г. 14
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

В интерес на България ще е, ако американският президент Доналд Тръмп спечели следващите президентски избори. Източноевропейските държави се радват на много сериозен прием в САЩ. Това каза Милен Керемедчиев, бивш заместник-външен министър, в предаването Клуб Investor по Bloomberg TV Bulgaria. 

“Тръмп не само се опитва да наложи политическо влияние, той се опитва да наложи и военно сътрудничество в страните от Източна Европа”, отбеляза Керемедчиев.

“Визията на САЩ за Балканите е за пълна конфронтация с Русия и откъсване на влиянието ѝ”, допълни той.

По думите на Керемедчиев, ако Северна Македония успее да се измъкне от руското влияние, то ще остане само в Сърбия сред балканските страни. 

Гостът коментира и напрежението в САЩ, като посочи, че пандемията има водеща роля за него, тъй като тя доведе до рязкото обедняване на населението.

“Ако преди няколко месеца Тръмп се хвалеше с безработица от около 3%, то в момента тя е около 8 пъти по-висока”, каза Керемедчиев.

“В момента по-младата част от населението, което най-вече се бунтува, иска много повече социализъм, отколкото капитализъм на фона на настоящата ситуация”, посочи експертът. Той отбеляза, че жителите искат да видят намесата на държавата, което в бъдеще може да доведе до сблъсък между капитализма и левите идеи.

Керемедчиев коментира и споровете между Гърция и Турция в Средиземно море. Според него засега печеливша е гръцката дипломация.

Целия разговор гледайте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 12
фиг.1
преди 3 години
Прав си, Жан Виденов беше най-компетентният ни държавник. Жалко, че го свалиха по средата на мандата, иначе вместо сега да сме в упадъчния Европейски съюз, щяхме да сме руска губерния, което предполагам най-силно се доближава до разбирането ти за "отстояване на собствени интереси".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
korn
преди 3 години
Абсолютно вярно. Тръмп е нашо момче с европейски корени и европейска мацка. Но няма да е лесно да спечели втори мандат. Руснаците, англичаните и мюсулманите здраво са насъскали малцинствата срещу него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 8
vanaia
преди 3 години
В интерес на България е да си отстоява собствените интереси а не да изпълнява външни поръчки отношения на външна вътрешна политика. От 90-та до 2020-та всичките са за затвора с изключение на Жан Виденов. Единственият който се опъна и му скалъпиха девалвацията народа още го псувай го мрази. Всички други режат и разпродават на парче. Начело с Бойко Борисов ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още