Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

„Росатом“ отвръща на САЩ с проект за иновативен реактор с бързи неутрони

Компанията ще тества MBIR реактор от четвърто поколение с продължителност на живота от 50 г., като инвестициите в инициативата възлизат на 1,1 млрд. долара

1
 
1
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Какъв удар, какви пет долара? Росатом води пред останалите с цяла обиколка. За момента има два работещи реактора на бързи неутрони БН600 и БН800. Двата са на Росатом. Първият е експериментален, а вторият е референтен. Който иска може да отиде да се запознае на място как работи и какви са параметрите, горивото и отпадъчните продукти. Освен, че се използва уран 238 се изгаря и плутоний който също е проблемен радиоактивен материал. До сега е ползван само за бомби.
Има няколко опита да се изгради реактор на бързи неутрони. По една или друга причина няма друг завършен и работещ за момента.
Чакаме САЩ да реализират иновативен реактор. Ако имат проект, площадка, одобрение от МАГАТЕ и инвеститор до няколко години ще заработи.
1
 
2
 
1
преди 1 месец
Ей, а защи не споменахте, че „бързите” реактори преработват директно уран 238, от който, има натрупани страховити резерви (вече добити, без нужда от скъпото обогатяване и т.н.) и още, т.к. НЕ използва вода в първия контур, дори теоретично, е с порядъци по-безопасен и евтин. И за изграждане,