Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

„Росатом“ отвръща на САЩ с проект за иновативен реактор с бързи неутрони

Компанията ще тества MBIR реактор от четвърто поколение с продължителност на живота от 50 г., като инвестициите в инициативата възлизат на 1,1 млрд. долара

0
 
1
 
4
nightrider до: Моабет да става
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Технологията на БН-800 е патентована от Росатом,а строителството на БН-1200 би трябвало да е към края си.Началото на тази година БН-800 беше зареден изцяло с МОКС-гориво,с което изпитанията могат да се считат за завършени.Реакторите тип БН работят с отработено гориво,с което се затваря цикъла и отпада нуждата от хранилища за ядрени отпадъци.Логично е всички бъдещи реактори да са вече от такъв тип,но...да видим :)
0
 
1
 
3
nightrider до: Pyramid
преди 1 месец
Няма профилна снимка
До колкото знам,БН-800 е двуконтурен.Ядреното гориво е в два контура,охлаждането също.Втечнения натрий от първия контур,охлажда реактора и е радиакоатвиен.Натрият от втория контур е извън активната зона,следователно не е радиоактивен и той вече загрява водата до пара,която движи турбините.Предполагам,че турбините са два вида-с високо налягане и с ниско налягане,но за строящия се в момента БН-1200,сигурно ще повишат КПД-то,като добавят и зона със средно налягане.Втечнения натрий е много удобен заради добрата си топлопроводимост и висока температура на кипене(почти 900 градуса по Целзий),като по този начин налягане в системата практически отсъства,като така съществено се повишава сигурността на реактора(при ВВЕР работното налягане в първия контур на радиоактивната вода е 160 атмосфери).Но натря има друг съществен недостатък-при контакт с кислород се самовъзпламенява.В момента се правят опити с реактори на бързи неутрони тип БРЕСТ,които изполват олово за охлаждане,но там пък има други проблеми за решаване и не знам до къде са стигнали.В общи линии,предполагам,че реакторите БН са бъдещето на ядрената енергетика.
1
 
4
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Какъв удар, какви пет долара? Росатом води пред останалите с цяла обиколка. За момента има два работещи реактора на бързи неутрони БН600 и БН800. Двата са на Росатом. Първият е експериментален, а вторият е референтен. Който иска може да отиде да се запознае на място как работи и какви са параметрите, горивото и отпадъчните продукти. Освен, че се използва уран 238 се изгаря и плутоний който също е проблемен радиоактивен материал. До сега е ползван само за бомби.
Има няколко опита да се изгради реактор на бързи неутрони. По една или друга причина няма друг завършен и работещ за момента.
Чакаме САЩ да реализират иновативен реактор. Ако имат проект, площадка, одобрение от МАГАТЕ и инвеститор до няколко години ще заработи.
1
 
4
 
1
преди 6 месеца
Ей, а защи не споменахте, че „бързите” реактори преработват директно уран 238, от който, има натрупани страховити резерви (вече добити, без нужда от скъпото обогатяване и т.н.) и още, т.к. НЕ използва вода в първия контур, дори теоретично, е с порядъци по-безопасен и евтин. И за изграждане,