IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ определи задължителните интервенционни курсове за българския лев

Определени са и интервенционните курсове за хърватската куна

13:42 | 13.07.20 г. 24
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейската централна банка (ЕЦБ) е определила задължителните интервенционни курсове за българския лев и хърватската куна, след като двете страни бяха допуснати до валутния механизъм ERM II, известен като „чакалнята“ за еврозоната, съобщават от ЕЦБ.

Интервенционните курсове влизат в сила от днес, 13 юли 2020 г.

интервенционни интервенционни

ЕЦБ посочва, че най-ниският обменен курс на лева може да е 1,66246 лева за 1 евро, а най-високият - 2,24920. В момента левът е фиксиран на ниво от 1,95583 лева за 1 евро.

Задължителните ставки за интервенция са договорени по общо съгласие между ЕЦБ и Българската народна банка (БНБ) и Хърватската народна банка в съответствие с член 1.2 от Споразумението от 16 март 2006 г. между ЕЦБ и националните централни банки на държавите членки на ЕС извън еврозоната. То определя оперативните процедури за механизъм на обменния курс на третия етап от Икономическия и валутен съюз.

Централните курсове в евро и ставките за задължителна интервенция за датската крона остават непроменени, допълват от ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 4
крас
преди 3 години
НЕЩО СИ В ГРЕШКА. Какъв закон сме приели, че нещо много не ми е ясно за това което пишеш?!Парламента ДЕКЛАРИРА, че представителите ни в преговорите в лицето на Радев и Горанов ще отстояват фиксирания курс на лева спрямо еврото, Едно обаче е да искаш друго е да можеш , а трето е да го направиш. Тези от ЕЦБ ни дават коридор в който да плува лева , но ние като сербезлии казваме, че такова нещо на нас не ни е необходимо и ще продължим с фиксацията. ЧУДЕСНО, НО КОГАТО БАНКОВ НИ РЕГУЛАТОР НА БАНКИТЕ НИ СТАНЕ ЕЦБ, ПОЗНАЙ КАКВА ВЕСЕЛБА ЩЕ НАСТЪПИ В БАНКОВАТА НИ СИСТЕМА. Или както с банката на ЦЕКО и ИВАЙЛО държавата ни ще закупува акции на ДВОЙНО ПО СКЪПИ ЦЕНИ и ще спасява декапитализирани банки?!Всъшност наясно ли си ЗАЩО ЗАДЪЛЖЕНИЕТО КЪМ БАНКИТЕ отразено в Управление Емисионно на БНБ скочи с повече от 5 млрд. лв??МИСЛЯ СИ, ЧЕ НЕ САМО НЕ СИ НАЯСНО , НО И НЯМАШ НАИДЕЯ КАКВО СЕ СЛУЧИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 5
крас
преди 3 години
Вече плаваме в коридор от 1,662 до 2.24. ПРОБЛЕМА е, че състоянието на ПАРИЧНИЯ СЪВЕТ се превръща във функция не от поведението на БНБ , а на новият банков регулат в лицето на ЕЦБ. Сещате се как правителството чрез ББР нагъши едни банки с бюджетни средства закупувайки акциите им на ДВОЙНО ПО ВИСОКИ ЦЕНИ. Какво могат да очакват собствениците на банката ЦЕКО и ИВАЙЛО при положение, че необслужваните от банката им кредити надвишават 50 % от кредитния им портфейл. НИКОЙ НЕ Е ЗАБЕЛЯЗАЛ И НЕ КОМЕНТИРА КАКВО СЕ СЛУЧВА С БАЛАНСА НА УПРАВЛЕНИЕ ЕМИСИОННО НА БНБ СЛЕД ДАТАТА 13 МАРТ 2020 ГОДИНА!Само за седмица след тази дата ЗАДЪЛЖЕНИЯТА КЪМ БАНКИТЕ нарастнаха от 10.780 млрд. лв. до 16,353 млрд. лв. , а баланса скочи от 46,7 млрд. лв. до 52, 645 млрд.лв. КАК ВИ ИЗГЛЕЖДА СКОКА С 52 % НА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА КЪМ БАНКИ В ТОЗИ КРАТЪК ПЕРИОД ?!!Не коментирам нарастването на паричните средства в чужда валута които в този период скочиха от 13,5 млрд. лв до 24,5 млрд. лв. Предполагам някой от уважаемата редакция да разцъка на нас простосмъртните какво точно се случва в УПРАВЛЕНИЕ ЕМИСИОННО НА БНБ?!!ИМА ЛИ ИЗТИЧАНЕ НА КАПИТАЛИ ИЛИ ДА?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 5
korn
преди 3 години
След година две българската валута ще е по скъпа от долара. След краха на долара който е неизбежен, българската валута ще е най разпространената валута в света. Как звучи само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 2
rooctcho
преди 3 години
Не разбрахте ли накрая че промяна в курса няма да има, това е стандартна процедура. Валутния борд не е паднал и няма да се премахва докато сме в ЕРМ II.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Някои хора продължават със свободните интерпретации. Не знам дали целта им е да плашат хората, или просто са неинформирани. Впрочем, нали приехме закон, според който ако курсът се различава от фиксирания, няма да приемаме еврото. А и никой на никого не пречи да си обърне спестяванията в евро, или каквато друга валута иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
krasus
преди 3 години
според мен ако e на 2.00 трябва пак да скачаме от радост ,с условие цените да си мърдат като сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 6
Дядо Коледа
преди 3 години
По скоро ще въврви в другата посока на практика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 9
krasus
преди 3 години
да така е ,при равни други условия без да се пипат обачи цените веднага хаха което е малко вероятно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
Znaikoto
преди 3 години
Ако курса стане 1.66, ще има 602.41 евро. Което ще е значително по-добре от 511.29 евро, които в момента има, т.е. ще забогатее :)Пожелавам го на всички ни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 10
krasus
преди 3 години
а какво правим ,ако приемем еврото при курс 1.66 ? ако някой има 1000 лв в банката заделени ,ще му останат 700лв в евро ли .....хаха....ЧЕСТИТО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още