IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Кънев: България е като Троянски кон на Русия в НАТО

Най-големият проблем за сигурността на Украйна е заобикалянето на нейната енергийна инфраструктура, която се ползва от Русия толкова години, посочи икономистът

22:21 | 22.07.20 г. 19
Е. Кънев: България е като Троянски кон на Русия в НАТО

Не може бюджетната и монетарната политика, с които се хвалим, да бъдат единствената визитна картичка на нашата икономическа полиитка. Бюджетът съществува заради икономиката, а не обратно. Има тежки проблеми в много сфери на икономиката, енергетиката, транспорта, малкия и средния бизнес. Това каза икономистът и управляващ съдружник в инвестиционно-консултантската компания „Маконис“ Евгений Кънев в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Кънев коментира общественото напрежение у нас, обяснявайки, че вижда цели браншове да протестират.

Гостът взе отношение и по темата за многогодишната финансова рамка и фонда за възстановяване на Европейския съюз (ЕС). Според него е вредно да правим паралели с предишните сделки за бюджета на Европа, тъй като има нови линии на преговорите, които дават качествено ново значение на договореността.

България - Троянският кон в НАТО?

Според госта САЩ са единственият гарант на сигурността в Европа.

"Те имат бази в Полша и Румъния, и между тях е Украйна. Най-големият проблем за сигурността на Украйна е заобикалянето на нейната енергийна инфраструктура, която се ползва от Русия толкова години. В този ред на мисли България е като "Троянски кон" в НАТО и предоставя възможност на Русия да се справя с този проблем, а тя оказва влияние върху "Турски поток“. Затова заплахата за спирането на проекта от САЩ е реален", изтъкна Евгений Кънев.

"Полша и България са едни от най-силно ползващите кафява енергия като основна компонента от енергийното портфолио. За тях лошото е, че бяха орязани средствата за подпомагане на зеления преход, а той все пак трябва да бъде извършен - но с националните бюджети", бе категоричен гостът.

"Комплексът "Марица-Изток" плаща много средства за квоти и поддръжка на работна сила – разходите са повече от ползите и трябва да се намери начин за по-ефективно функциониране на генериращите мощности", допълни той.

За да можем да използваме парите от ЕС, трябва да използваме за алтернатива на енергиен носител нещо различно от въглища, газ и нефт, смята Кънев. Според него опциите не са много - вероятно тип водородно гориво, зелен мазут, например.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 4
penman
преди 3 години
Как България да не е троянски кон на Русия? То президента беше посочен от генерал от КГБ, да не говорим за партийки, пряко финансирани от Русиа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
Onia
преди 3 години
Къде са парите в този проект, това е въпросът! Независимо кой ще го строи. Останалото е геополитика, а не икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 6
markov
преди 3 години
Пак ви смениха опорните точки. Първоначалния проект беше Газпром сам да си построи тръбата през България ама вие се убихте да скачате как ще сме зависими. Е сега си я стройте сами кат сте много умни. Аман от ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
mirofx
преди 3 години
Кяфя се как са се рзквакали мужикофилковците пак....и пак ще разстрелват,ще превземат ......ми марш у мужикия бре .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 9
Onia
преди 3 години
Заобикалянето на Украйна го плаща българският данъкоплатец. Струва ни 3,5 млрд + лихвите по заема. Ще го изплащаме 20год като в същото време инфраструктурата през Украйна остава неизползвана. Къде е българският национален интерес в това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Тоя cкот ако беше икономист, а не ***, щеше да разбира, че чисто икономически най-добрият съюзник на Европа е Русия, а не САЩ. Американците са ни такъв гарант за сигурността, че сринаха Либия и Сирия, за да ни напълнят с диви нашественици (т.нар. "мигранти") - и украйна - за да вбият клин между Европа и Русия. Защо трябва да поставяме интересите на украйна над собствените ни?Мечтая си отново да сме нормална държава, в която предателството и родоотстъпничеството се наказват жестоко, включително с разстрел. Тогава такива анонимни мишкуняци няма да смеят да гъкнат даже. Какъв "гарант на сигурността" - с военни бази - които първо са насочени срещу държава, която няма никакво намерение да ни напада, и второ - ако все пак реши да ни нападне, няма да я забавят дори с 24 часа? Колко американски глезлювци са дислоцирани в Европа - и те ли ще полят милионна руска армия? Сега пък и "зелен мазут", що не и "зелени въглища"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 7
bgMan
преди 3 години
Некъв си лобист тука го вълнува повече съдбата на Украйна отколкото на собствения му народ.Голям праз че Украйна щяла да загуби част от транзита. Така са си постлали самите украинци. А НАТО с какво е помогнало да се подобри жизнения стандарт на българите, че чак толкова да му се кланяме и служим? И защо санкции на уж съюзника САЩ ще започнат да спъват български бизнес предприятия? Не че ми пука за бизнесите на Доган и Пеевски в случая но поне американците да бяха обявили, че е време някой да спре част от българската политико-икономическа мафия, и понеже няма кой, те да се направят на освободители. С подобни санкции САЩ съвсем се компрометират в лицемерие и двуличие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
ford_perfekt
преди 3 години
Това е съдбата на България! Великите победи са далеч в миналото, велики постижения липсват, великите хора са забравени... Велики л***йномети се намират на всеки квадратен метър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 9
дядя Вова
преди 3 години
Oще едно деебилче, на което народа му пречи,ам скачай бе дееебил - кой не скача е червен, мафия, мафия!И изкарвате неблагонадежда България от НАТО.И то става бяло и пухкаво!И правоверно!Духащо бодро на "богчетата", заселили се на Сияйният Град на Хълма Капитолия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още