Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Коронавирусът обръща младите към социализма

Поколението на хората в 20-те и 30-те си години е изложено на най-много икономически рискове в сегашната криза, което обяснява защо то все повече се обръща на ляво

   1| 2| 3| 4    
0
 
1
 
34
Pyramid до: Боян
преди 1 месец
Бояне,
Дори на власт у нас, да бяха само бкп, комунизъм не е имало. Поне няколко от догмите му, изобщо, не са реализирани. Лепенето на итикети е за плебса, докато гражданите с развит мозък, сами достигат до собствени изводи. Нека не доопрафанизираме.
0
 
1
 
33
Pyramid до: korn
преди 1 месец
Определено, ракията не ми е изгладила мозъка:Хем НЕ пия (изобщо), хем съм учен да мисля, да сравнявам, да задавам въпроси и т.н. Едно време (помня от преди повече от половин век) въпреки, че сега ти нарече всички „бедни”, въпросът с физическото оцеляване и с качеството на основни „допълнения”, като образование, здравеопазване, национална сигурност и т.н. далеч не стоеше толкова остро, колкото сега. Въпреки, че „много яко бачкаха” почти всички...или именно, ПОРАДИ ТОВА. Безработицата не е само показател за това, колко човек го мързи (Винаги е имало и не чак толкова работливи) но, и показател за процента трудоспособни, които НЕ произвеждат. Така че, изцяло ли е балансирана позицията ти?
0
 
1
 
32
onezero до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ей ватник, пак се правиш на ***. Жилище без кредит означава - дотатъчно евтино да го построиш/закупиш само със спестявания или да може да го изплатиш за няколко години - така беше у нас преди 1989-та. В САЩ жилище може да си купиш на безбожна цена, да го изплащаш 30 години и като го изплатиш, то е вече за събаряне, да не гооври, че ако пропуснеш 1-2 вноски щото си се разболял или си останал без работа, ти го взимат. Понеже смятаме милиона - средно 300 хиляди долара му слагам на едно нормално жилище в нормален квартал и град - с лихвите за 30 години да речем 450 хилки - толкова би платил и за наем, както правят по-умните там.

Висшето образование не знам през соца кой го е плащал, но за тези дето учеха беше безплатно, така че сиренцето си го наври нейде. За качеството - щом са вадили ядрени физици, сигурно и другите са ставали за нещо. Това чудо в САЩ струва да речем средно по занижени цени 30 хиляди долара на семестър - занижени щото при медицината и правото под милионче не стигат - сложи ги 60 хилки годишно, о радост завърших с 200 хиляди долара студентски заем, айде лихвите няма ти ги смята, смятай си ги сам.

Здравеопазването през соца не знам колко е било качествено ама в САЩ за едната настинка съм виждал да показват сметки от 50 хиляди гущера затуй че лежали в болница и са им давали аспирин, за Кови един дядка показа сметка 1 милион долара, последно гледах един *** дето го ухапала змия и затуй че му били серум го гонеха за 97 хиляди долара, нещо дето тука още е безплатно. За стоматологията да не говорим - там за 1 пломба се мръщят на хилядарка, само за зъбите си да бачкат американците, пак няма им стигнат парите. Та да се върнем на сметките - за да не те оставят да умреш като куче пред болницата ти трябва здравна застраховка със 100% покритие - струва към 700 долара на месец - 8400 годишно, сам си смятай ватник колко прави за 70 години, май ще надхвърлим милиона. Това сме го имали без пари, пак ше кажеш че някой го бил плащал, ама мен не ме интересува след като не плащам аз, ако ще цяла дружина *** да са ви напънали комунистите на бригада да плащате
0
 
4
 
31
khao до: korn
преди 1 месец
Няма профилна снимка
За САЩ знам това което са ми разказвали българи които са живели там и други които все още живеят там
---
така е, живях там две години, докато си млад... и ако можеше само да си млад, Сащ е номер едно... но по едно време трябва да идеш на лекар и зъболекар, трябва да пратиш децата да учат... а там свалят кожи и с едно яко бачкане не става... сегашния им модел не може без внос на високообразовани емигранти.
0
 
2
 
30
khao до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
не прочетох целия пост, но образование и здравеопазване трябва да са "безплатни" или платенин от бюджета, както идкаш го разбирай.
и не го искам защото съм турбо ляв... ами защото е фундамент за едно здраво общество.
2
 
3
 
29
Dr. Vatnikov до: onezero
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ти си толкова заухав соц материал, че само си хабя времето с тебе. Чугунена кратуна с петолъчка.

Жилище без кредит? Че навсякъде се взима кредит за жилище, ако купуваш и вашите не са богати. Или ти си живееш при мама и затова тия неща не те касаят??

Безплатно висше образование - кратун, безплатно е само сиренцето в капана за мишки. Все някой го плаща. В случая го плащахме всички ние преди 89та. То поне да беше на ниво, с известни изключения...че като се сетя какви специалности се учеха...

Безплатно здравеопазване - виж горенаписаното за образованието! Аз лично си спомням през 80те години какво беше в болниците. Уреди и технилогия от войната. Дааа, на партийците семействата ходеха в чужбина, щото тука беше много хубаво...и се носеха от чужбина лекарства по тая причина!

Тия цифри от 1 млн долара сигурно си ги дрънкате на опашката за наливно олио с останалите пенсии, дето се превъзнасяте по фалиралия соц, но само да ти кажа:
С 250 К в щатите завършваш университет от бръшляновата лига. Неслучайно всеки с пари иска или там или в ЮК. А след това много врати се отварят.
С нормална застраховка в САЩ получаваш най-доброто здравеопазване в света, сравнимо с Израел и Япония. Който не плаща - получава имърджънси. Толкова. Плащаш-получаваш.
А както беше тук - мизерно, но за всички.

А това, че се краде - ами то кой прави демокрацията в България, сигурно демократи да дошли отнякъде, а не същите, дето и соца строяха?
Комyняга демикрация не може да направи, той все гледа нещо да открадне.
Заминавайте си и всички соц кратунковци!
Не може да искаш немска пенсия и да развяваш московско знаме!
4
 
1
 
28
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ей Ватников ли си къв си не та знам, на 99% някой църул на грантаджийска хранилка, Писах в началото три неща дето и в САЩ населението не може и да мечтае - жилище без кредит, безплатно здравеопазване, безплатно висше образование. Понеже се правиш на улав, да го кажа в цифри - тия трите неща в зависимост от локацията, случая и късмета струват средно по занижени цени минимум 1 милион долара - и тука ги имаше всеки, абсолютно всеки и то не беше само това, имаше и още. Затуй грантаджийските пумияри ви строявват да пишете под всеки един форум да не би народонаселениетода се усети какво е загубило, щото нищо не се губи в природата - сега тия китни са в чекмедженца, вилички, офшорки, концесийки, бентлита.
0
 
5
 
27
korn до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Разбира се е въпрос на лични предпочитания коя система да избереш, затова демокрацията е добро нещо, защото всеки човек може да избере коя система му допада и да живея там където я предлагат. За САЩ знам това което са ми разказвали българи които са живели там и други които все още живеят там,също и от различни медии. Трябва да се отбележи че като казваш бачкаш значи много бачкаш, напъваш се значи разсипваш се, учиш значи големи заеми и т.н. а гаранция пак няма че ще успееш. Със сигурност е интересно но не и лесно. Има и много странични неприятни ефекти. Да Европа е консервативна, расистка, социалистическа и понякога скучна но по спокойна, не се знае до кога. Когато става дума обаче за България, европейския модел е по добър за нас. Ние сме малка държава, с малко население и т.н. Много хора в България са зомбирани и викат айде да правим като САЩ, Великобритания, Русия и другите ядрени сили, което е безумие.Ние няма как да направим това, единствения ни шанс за по добър живот е например холандската или датската система, европейската.
2
 
3
 
26
Dr. Vatnikov до: korn
преди 1 месец
Няма профилна снимка
За САЩ обикновено се говори, без да се знае много. Различен вид капитализъм, да, така е, в сравнение със Западна Европа.
Има хора, които харесват единия модел, други харесват другия модел. Това е въпрос на диалог, не на отричане на единия или другия модел.
На мен лично ми харесва повече американския модел - бачкаш, учиш, напъваш се, развиваш се и постигаш много повече, отколкото е възможно в консервативна и социална Европа, където ставаш просто част от меганизма на часовника, няма нужда от много напъване, но и живееш спокоен и сигурен живот.
Въпрос на вкус.
Между другото, в САЩ преди ковид имаше 4% безработица, ако не бъркам, тоест това са едни определени групи, дето не искат да работят. Искаш ли, работа и възможности имаше много, без значение от това кой си, откъде си, какъв си и тн.- ли можеш или не, докато в Европа шовинизма е доста жив.
Между другото, 95% от иновациите и изобретенията през последните 50 години идват от САЩ, за което си има причина - получаваш възможност, хората мислят по друг начин, иновацията е приемана с отворени обятия и тн., което в Европа не е така.
Разбира се, няма само плюсове, има си и минусите, в Европа живееш спокойно, с по-масово добро здравеопазване, образование за повече хора, по-малко стрес и по-добра храна.
Но това е, всеки сам избира.
1
 
2
 
25
khao до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
преди 89та си беше чиста проба тоталитаризъм, облечен като социализъм... управляващите от бкп не бяха нищо повече от едни селски овчари.... не мисля че с такива хора системата беше от значение :))