IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на еврото спрямо долара е нож с две остриета

Ако доларът загуби блясъка си, единната валута може да стане прекалено популярна

13:22 | 21.08.20 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

С приближаването на президентските избори в САЩ еврото се превърна в предпочитаната валута за търсещите сигурност и ликвидност, като все повече инвеститори вещаят трудности за долара. Това може и да е причина за гордост на европейските политици, най-вече заради това как те се справят с пандемията до момента. За съжаление, това е и потенциален проблем за износителите на Стария континент, не на последно място и за промишления сектор, посочва Маркъс Ашуорт в материал за Bloomberg.

Както каза Кит Джукс, валутен анализатор на Societe Generale: „Доларът е много надценяван, но и еврото не е особено подценявано“.

Скорошният интерес към единната валута може лесно да се превърне в паническо изкупуване, ако проблемите на долара продължат. Това ще постави управителя на Европейската централна банка Кристин Лагард в много сложна ситуация, тъй като за нея ще е трудно да се бори срещу твърде силното евро. ЕЦБ няма официални правомощия за намеса във валутните курсове, но нейните действия определено могат да помогнат. Банката обаче е близо до това да изчерпа възможностите си за отговор, тъй като вече прилага мащабна програма за изкупуване на дълг и отрицателни лихви.

Протоколите от последната среща на управителния съвет на ЕЦБ показват, че някои от членовете се съмняват в това дали „пандемичната“ програмата за количествени облекчения в размер на 1,35 млрд. евро трябва да бъде изцяло приложена. Това не е признак, че печатането на още евро или мерките за отслабване на валутата са налични възможности.

Изабел Шнабел, която в ръководството на ЕЦБ отговаря за пазарните операции, също смята, че оптимизмът на финансовите пазари (да се чете рекордните ръстове на американските фондови пазари) „повдига въпроси относно устойчивостта и гъвкавостта на настоящите инвеститорски настроения“. Тя е права. Ако индексът S&P 500 предприеме рязка корекция, то това ще обезцени още повече долара и големият печеливш може да се окаже еврото, тъй като то е следващата по ликвидност световна валута. Но тъй като еврозоната разчита на износа за растеж, то това може да задуши възстановяването.

Налице е и все по-разширяваща се пропаст между икономическите настроения в САЩ и представянето на акциите на местния пазар. Протоколът от последната среща на Федералния резерв представи мрачна картина на икономиката, понижавайки очакванията за растеж през втората половина на годината. В същото време седмичните молби за обезщетение при безработица отново надхвърлиха 1 млн.

Ефектите са налице и на облигационните пазари. Аукционът за 30-годишните германски държавни ценни книжа от сряда бе най-добрият досега по отношение на търсенето, въпреки че се предлага отрицателна доходност. Основна причина изглежда е интересът от чужбина. Има логика японските пенсионни фондове и застрахователи например да потърсят спасение от долара, ако се страхуват, че той ще отслабне още в бъдеще.

Като се има предвид, че страните от ЕС най-накрая обединиха фискалния си и паричен отговор, блокът може скоро да спре да бъде жертва на собствения си успех. Еврозоната няма нужда да се представя особено добре икономически, за да привлича капитал, тъй като просто е второто най-добро място за съхранение на пари след САЩ. Но ако доларът загуби блясъка си, еврото може да стане прекалено популярно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Той статиите не чете, само заглавията.После вади папката с опорките и пропагандата и избира коя да приложи.Ее, сега, не винаги съвпадат напълно, кво да правиш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
Solar Power
преди 3 години
За съжаление нищо не си разбрал от статията. Прочети я няколко пъти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Поскъпването на еврото спрямо долара е нож с две остриета Разбира се, всяко нещо, което хвърля и малка сянка върху Хегемона е зло!Цербер в древногръцката митология е куче с три глави, покрити със змии, родено от Тифон и Ехидна, което пази изхода на подземния свят, като пуска всеки да влезе, но никого да излезе. Идващите долу го умилостивяват с медена питка.Ленче, стигат ли ви парите за кафе с меденки или само за кафе на работа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още