IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси завършиха с повишения търговията в сряда

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с 1,6% ръст

20:27 | 02.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейските индекси завършиха с повишения търговията в сряда, въпреки лошите икономически данни за региона, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с 1,6% ръст. Почти всички сектори и основни борси се озоваха на зелено.

Повишенията идват след като на Wall Street индексите започнаха месеца на черно, а S&P 500 и Nasdaq записаха най-доброто си представяне за август от 80-те години.

Инвеститорите продължават да реагират на икономическите данни в региона. Потребителските цени в 19-членната еврозона се свиват за първи път от четири години, подчертавайки невъзможността възстановяването на икономическата активност да компенсира ефекта от пандемията върху търсенето. Нивото на годишната инфлация за месец август се очаква да е -0,2%, което означава, че налице е дефлация, показват предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат. Стойността е  под средните оценки за ускорение до 0,2%.
Основната инфлация на свой ред отбелязва рекордно понижение.

бор бор

Част от спада на цените отразява промоциите и намаленията в търговията през лятото, но последните стойности е малко вероятно да притеснят по-осезаемо Европейската централна банка. Нейното ръководство ще заседава следващата седмица на фона на сигнали за подобряване на потреблението и индустриалната активност. Въпреки това милиони хора остават без работа, а бизнесът се затруднява да компенсира месеците на загуби.

На корпоративния фронт Unilever заяви в сряда, че ще инвестира 1 млрд. евро, за да премахне  фосилните горива от своите почистващи продукти до 2030 г. Акциите на англо-холандския гигант за потребителски стоки затвориха с 2,5% повишение.

Въпреки че френският производител на спиртни напитки Pernod Ricard отчете 13,7% спад в печалбите, акциите на компанията се търгуваха с 2,5% повишение.

След като Credit Suisse Group AG обяви, че ще премести много европейски операции в областта на инвестиционното банкиране в Испания като част от своето планиране за Brexit, акциите на компанията скочиха с 1% в края на днешната търговия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Ефектът Р. Худ вилнее с пълна сила: пазарът е завзет от безмозъчници с нула опит и знания, мислещи се за инвеститори. На едни печалбата им пада, акцията поскъпва... може би инвеститорите са очаквали по-голям спад, ок.Но акциите на Унилевър да скокнат нагоре, защото компанията е решила да хвърли 1 МБ буквално за глупости - е това вече очевидно противоречи на здравия разум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още