IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичният сектор тласна надолу европейските борси

Възстановяването на пазарите от големите разпродажби загуби пара в хода на петъчната сесия

20:06 | 04.09.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Christophe Morin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Европейските борси завършиха последната сесия за седмицата с понижение, след като разпродажбите в технологичния сектор продължиха за втори  пореден ден, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи търговията със спад от 1,1%, като се колебаеше през целия ден. Технологичните акции поведоха загубите с понижение от 2,6%, докато банковият индекс в Европа се повиши с 1,6%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е надолу с 0,88% и завърши седмицата на ниво от 5799,08 пункта. Германският DAX отписа 1,65% от стойността си и достигна ниво от 12 842,66 пункта. Френският CAC 40 се понижи с 0,89% до равнище от 4965,07 пункта.

Пазарите сякаш се отърсваха от разпродажбите отвъд океана в четвъртък, но изгубиха пара с напредването на сесията.

В Европа ЕС обмисля нови санкции срещу Русия след отравянето на критика на Путин Алексей Навални, когато конкретните виновници бъдат установени, съобщи Ройтерс, като се позова на дипломатически източници.

Данни на американското министерство на труда показаха, че работните места са нараснали с 1,37 млн. през август, надминавайки очакваните 1,32 млн. С това безработицата намаля до 8,4% в момент, когато най-голямата икономика в света опитва да се възстанови от кризата с COVID-19.

Испанските банки Caixabank и Bankia съобщиха в четвъртък, че са започнали преговори за сливане за създаването на най-голямата банка в Испания. Книжата на Caixabank поскъпнаха с над 14% в ранната търговия, а цената на акциите на другия испански кредитор Banco de Sabadell се увеличи с над 12%. Книжата на испанската банка Bankinter прибавиха 6%, а тези на германската Commerzbank скочиха с 9%.

Секторът на суровините също записа ръст в петък на фона на скока на цените на основните метали и очакваното увеличаване на търсенето от Китай. 

На дъното на европейския индекс на сините чипове цената на акциите на норвежката компания за онлайн търговия Adevinta намаля с 5,4%. Книжата на германския софтуерен разработчик Nemetschek отписаха 9,4% от стойността си. 

Книжата на имотните компании потънаха с 3,5%, като германската Vonovia поведе загубите, след като обяви увеличаване на капитала с 1 млрд. евро (1,18 млрд. долара). 

Цената на акциите на Curevac се повиши с 3,4%, след като германската биотехнологична компания спечели държавно финансиране за близо 300 млн. долара, за да ускори работата по прототипа си на ваксина за COVID-19 и създаване на капацитет за мащабното й производство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Обърнете внимание: ЕС готви санкции срещу Русия - ПРЕДИ да е доказано, че Русия има някаква вина и че навални изобщо е отровен !!! Ами затова еврапейските пазари продължават да лазят по дъното, след като цял свят се възстанови V-образно вече, а ного пазари и нови рекорди удариха !!! Руската борса се възстанови, европейските не могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още