IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа трябва да прогледне за руската заплаха

Отказът от газопровода „Северен поток 2” ще намали лостовете на Путин спрямо Стария континент и ще отслаби евразийската икономика

08:14 | 17.09.20 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

По време на двете десетилетия като лидер на Русия Владимир Путин рядко прикриваше презрението си към западната демокрация и върховенството на закона. Отравянето на руския политически активист Алексей Навални, на фона на усилващи се репресии, подкрепяни от Русия, срещу опозиционните лидери в Беларус, показва докъде могат да стигнат Путин и неговите приятелчета, за да заглушат враговете си и да запазят властта, пише Bloomberg в редакционен коментар. 

Откровеното предизвикателство на Русия към международните норми изисква силна реакция на Запада. Тя няма да дойде от администрацията на Тръмп, чиито леки укори постоянно се подкопават от очевидното уважение на президента към Путин. В отсъствието на Америка европейските лидери трябва да разработят координирана стратегия за противодействие на руската заплаха за стабилността на континента и да наложат по-строги санкции за поведението на евразийската държава.

Кризата в Беларус е най-непосредственият тест. Пет седмици след като фалшифицираните избори предизвикаха масови протести срещу президента Александър Лукашенко, правителството започна да арестува и изгонва от страната водещи опозиционни фигури и да открива криминални производства срещу тях. Говори се, че Путин е изпратил руски оперативни работници да поемат контрола над беларуските държавни медии и че е намекнал за по-силова намеса, ако антиправителствените протести ескалират. Путин и Лукашенко, които се срещнаха в понеделник, изглежда също обмислят стъпки към политическа интеграция - форма на „мека анексия“, отдавна преследвана от Путин, която да му позволи да разшири руското влияние по-близо до Европа.

Западът има ограничено въздействие върху събитията в Беларус, но европейските лидери трябва да направят всичко възможно, за да укрепят демокрацията там. Европейският съюз трябва да наложи забрани за пътуване и замразяване на активи на хора от режима, замесени в отвличането и хвърлянето в затвора на опозиционни лидери. ЕС трябва да преустанови икономическото и политическото сътрудничество, докато всички политически затворници бъдат освободени и се проведат нови избори под международен надзор. Поотделно и като цяло, европейските правителства трябва да подкрепят продемократичните групи с пари, професионален и образователен обмен и техническа помощ за социалните медии, на които беларусите разчитат, за да превъзмогнат подкрепяната от Русия дезинформация.

Противопоставянето на Путин изисква също така Европа да бъде отбита от най-мощното руско геополитическо оръжие: природният газ. Естествената цел е „Северен поток 2”, тръбопроводът, изграден под Балтийско море, за да пренася газ директно от Русия до Германия. Покушението срещу Навални, който остава хоспитализиран в Берлин след отравяне с новичок, засили натиска върху канцлера Ангела Меркел да спре проекта. След като преди това настояваше за завършване на строителството, позицията й се промени. Сега тя казва, че би било „погрешно да се изключва каквото и да било“, докато Путин не даде обяснение за отравянето на Навални.

Германия трябва незабавно да се откаже от „Северен поток 2“. Зависимостта й от вноса на газ от Русия вече е твърде висока. А и с понижаването на цените поради слабото глобално търсене, сега е подходящ момент за диверсификация. Германия може да внася повече газ от САЩ и страните от Персийския залив, а и от източници в Източното Средиземноморие, ако напрежението между Гърция и Турция бъде смекчено. Прекратяването на зависимостта на Германия от руската енергия ще намали лостовете на Путин спрямо Европа и ще отслаби руската икономика, подкопавайки вътрешната подкрепа за него.

Може да се използва и твърда сила. Европейските правителства трябва да работят съвместно, за да усилят своя военен капацитет чрез модерни оръжия, общи учения и по-силна киберзащита. Ако имаме късмет, една нова американска администрация може също да помогне, като възстанови ангажимента на САЩ към трансатлантическия алианс. Но който и да спечели Белия дом през ноември, обуздаването на путинова Русия е задача, с която Европа трябва да се захване по-категорично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 8
khao
преди 3 години
умишлени ли си затваряш очите за фактите... или ги пишеш тия неща заради носталгия по младините от лагерите на Мичурин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 4
sgg211
преди 3 години
Значи ако минава през Украйна Европа няма зависимост от руски газ и руската икономика не печели, ако обаче заобикаля Украйна и Полша вече имаме зависимост от руски газ и помагаме на Путин да печели. Тука вярно вече стана пропаганден орган и нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 4
Hahoto
преди 3 години
При тия обстоятелства недострояването на СП2 е по-добре за руснаците, от колкото дострояването, но оставането му празен или слабо работещ. В първия случай Германия ще плаща милиарди неустойки и ще си влоши отношенията за дълги години. А във втория няма да плаща нищо и ще направи Ердогановия модел на работа по Турски поток. Политизирането на довършването на нещо, което е на 90 процента готово, до такава истерична форма, говори за силно лоби, което работи целенасочено за това. Според мен обаче прагматизма на на немците ще надделее над политическата коректност към американците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
Целта на Русия и Германия със СП2 е да се елиминират украинци и поляци от пътя на газа. И децата научиха вече, че Украйна и Полша са американски кукли на конци. Отделно с елиминирането на всички такси за пренос през териториите на други държави води до драстично намаляване на себестойността на газа. С един поток два заека :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Аз не мисля, че изобщо мислят над превода на статиите, просто се превеждат. Вероятно имат някаква норма за деня и гледат да се запълни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
mvr0306
преди 3 години
И аз имам подобно виждане. Но, по отношение на СП2 - не виждам как той ще засили руското влияние в ЕС? Същата газ дето сега влиза в ЕС през Полша ще влиза в Германия. Никой не говори за увеличаване на консумацията. Това удобно се пропуска от коментаторите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
markov
преди 3 години
Инвестора май стана пропаганден орган - челен юмрук срещу мнимата "Руска" заплаха. От известно време гледам че всеки ден започвате с по една хибридка за лошите "Руснаци".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още