Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Икономист: Съществува риск България да навлезе в дългова спирала

За недостатъчно развити икономики, като българската, преминаването на границата от 30% външен дълг спрямо БВП вече представлява проблем, смята Юлиан Войнов

2
 
4
 
9
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Някъде бухал побързал да се изака - дългова спирала. Че то обслужването на дълга към 2023 след "рекордното задлъжняване" ще струва сигурно наполовина в сравнение с 2010. И как тогава не сме били в спирала, а сега сме? Да не говорим, пък как се покачват дълговете в развитите икономики, които ще имат и много по-голям спад поради факта, че услугите са по-засегнати от кризата. Въобще това предсказание не се базира на цифри и лично аз не откривам никакви факти, които да го подкрепят.
0
 
8
 
8
data до: Grosss
преди 1 месец
Според нас ви куца терминологията ( требе да се внимава повече на лекциите по финанси) . Да вземеш дълг за да погасиш друг се нарича револвиране ( превъртане) или търкаляне на дълга напред - идеята е да преместиш дълга напред с по добри условия ( по ниски лихви или по дълъг матуритет ) и това е абсолютно стандартна финансова техника използвана от всички икономически субекти навсякъде по света. Дълговата спирала или дълговото блато е нещо съвсем различно - при него теглиш кредит за да погасяваш лихви по стари дългове и общият дълг се увеличава прогресивно
5
 
3
 
7
Dr. Vatnikov до: serafima
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Другарката комсомолка е тук да плюе.
Ако правителството не отпусне пари - как така няма да дава, почва да рисува картини на гладуващи. Ако пък правителството даде - почва другата опорка - сега ще сме влезли в дългове и края на света.
Разбира се, няма конструктивни предложения, само плювни по шумкарски.
2
 
8
 
6
zelka007 до: serafima
преди 1 месец
и са , теб те е подмиАл и не тие дал 50лв и си му сърдита ... ?!
3
 
6
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Държавните дълговете са сладко нещо - взимаш ги, харчиш ги, после друг да ги връща.
Пък и нали трябват пари за самолети. Ако накупим повече от тях, няма да има нужда да се ремонтират дупките по пътищата.
4
 
3
 
4
evlogi до: Grosss
преди 1 месец
Според нас това е нещо напълно нормално.Прави се по целия свят откакто съществуват държавните бюджети.Всъщност едва ли има държава по света ,която да не го прави.И стига да е в разумни размери,не представлява никакъв риск.Що се отнася до лихвите ,точно затова би трябвало сега да се изтегли максимално възможна сума, като застраховка срещу бъдещи покачвания на лихвите.Възможно е да не знаеш,но лихвата по държавните облигации не е като тази по банковите кредити -тя е фиксирана за целият срок на облигацията до падежа и.
4
 
6
 
3
преди 1 месец
Лихвата е ден до пладне днес може да е 0,4 % а след един месец да стане и
10%,примери много.След като за погасяването на един дълг вземаш нов
дълг какво е това според вас?
2
 
6
 
2
преди 1 месец
„При 10-годишните книжа доходността е от 0,389 %. А при 30-годишните имаме доходност от 1,476 %. " Айде много ви моля , някой да ми обясни как аджеба ще влезем в дългова спирала с тези лихви ?
5
 
6
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Не очаквайте нашата мутра-премиер да знае какво е дългова спирала или да се интересува от това. Той раздава безразсъдно пари с усещането след него и потоп. Защото знае, че 70% от хората в България искат ОСТАВКАТА МУ СЕГА! ТОЙ се занимава със световни проблеми на ВЕЛИК международник-помирител. Поучава безсрамно и безпросветно кого.....Ердоган и Макрон да бъдат диалогични, а ОН БеГА в горите и джитка джипО между безпросветните и страхливи хора да му викат ура за 50-те лева, които има даде за цели 3 месеца. ПОЗОР! СРАМ! ОСТАВКА!