IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Да внимаваме с лъжите и конспирацията за Covid-19

На фона на протестите в Германия срещу рестрикциите заради пандемията от AfD критикуват "пропагандната война" от страна на правителството

15:05 | 29.10.20 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/FILIP SINGER</em></p>

Снимка: EPA/FILIP SINGER

Германският канцлер Ангела Меркел отправи предупреждение във връзка с "лъжите и дезинформацията" около пандемията, наричайки популизма “безотговорен" на фона на множащите се демонстрации в Европа срещу предпазните маски, предава DPA.


"Лъжите и дезинформацията, заговорите и омразата изопачават не само демократичния дебат, но и борбата с вируса", заяви тя пред Бундестага днес, след като вчера обяви, че от понеделник се затварят за един месец ресторантите, спортните и увеселителните обекти с цел да бъде възпряна втората вълна на заразата.



Депутати от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия”, трета сила в долната камара на парламента, енергично изразиха гнева си, предизвикан от новите мерки, надавайки викове по време на речта на Меркел.


Стигна се до изключително рядка за германския парламент гледка, при която се наложи председателят Волфганг Шойбле да прекъсне за кратко канцлера, за да сложи ред в залата и да заплаши със санкции недоволстващите депутати. 


"Онова, което е невярно от научна гледна точка, трябва ясно да бъде посочено като такова", заяви Меркел, самата тя учен, продължавайки изявлението си.


"Популизмът е не само нереалистичен, но и безотговорен", каза тя и увери, че взетите мерки са "уместни, необходими и пропорционални".

Германският канцлер говори пред парламента преди предстоящото днес видеоконферентно заседание на Европейския съвет, което ще бъде посветено на борбата с коронавируса.

Канцлерът призовава гражданите да продължат да бъдат предпазливи и да проявяват солидарност в кризата. Това зависи от всеки отделен човек, както и от ангажираността, постоянството и вниманието на всички, каза тя. Пандемията поставя обществото на изпитание по няколко начина - от медицинска, политическа, икономическа и социална гледна точка.

“Можем да преминем през тази трудна криза само заедно и един до друг”, заяви още Меркел.

На фона на протестите в Германия срещу рестрикциите заради пандемията почетният председател на AfD Александър Гауланд разкритикува онова, което според него е "пропагандна война" от страна на правителството във връзка с пандемията.  


Вече от седмици Германия регистрира все повече случаи на заразяване с коронавирус. По този показател тя е изпреварвана от страни като Испания и Франция, но днес бе съобщено за пореден рекорден ръст на новите случаи за едно денонощие - 16 774.

От началото на епидемията в Германия са починали над 10 000 души, заразени с коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 10 rate down comment 8
penman
преди 3 години
Четейки коментарите виждам, че *** са се развихрили! Пожелавам им да влязат в болница, за да разберат как са нещата. Видял съм не един починал и то в страна с много по-добро здравеопазване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 5
abdul
преди 3 години
бай шиле няма думата. той не взима решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 6
Zlato
преди 3 години
Едва ли е злоумишлено? Кантарджиев нали си призна в едно интервю, че не знае нищо за тоя вирус и затова прави това, което и другите с надеждата вирусът да си тръгне сам като види, че не го харесваме :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 4
abdul
преди 3 години
Каква некомпетентност?Тук става въпрос за ДОКАЗАНО злоумишлено престъпление срещу човечеството.Виновниците ще бъдат съдени от международен трибунал. Измежду тях е тедрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 6
julian12
преди 3 години
Така е. Трябва да внимават с лъжите, че отдавна им лъснаха задните части на тия диктатори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
Zlato
преди 3 години
Едва ли? Няма закон, по който да съдят за некомпетентност. Това не е случайно. Най-много за пропуснати ползи. На баровете ще им отпечатат малко евро, а останалите балъци ще го поемат през инфлацията и нещата ще приключат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 8
abdul
преди 3 години
"научна гледна точка":Точно така. Трябва ясно да се посочи, че корона има, пандемия - не, вируса е вирусЧе и някои хора много скоро ще ги видим във затвора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
Zlato
преди 3 години
Точно като нашия медицински съвет към НОЩ. След две седмици на различия с НОЩ, съветът се разпадна. Медицината отстъпи. Демокрация, кво да правиш :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 10
Zlato
преди 3 години
Според Меркел, явно демократичният дебат се изчерпва с "Аз казвам скачате, вие скачате. Ако има против, в затвора". Дебат отвсякъде, няма що :)"Лъжите и дезинформацията, заговорите и омразата изопачават не само демократичния дебат, но и борбата с вируса",
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още