IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 допълнителни коли на МВР ще помагат на Спешна помощ в София

Започват проверки в лабораториите за PCR тестове заради забавяне в обявяването на резултати

14:03 | 02.11.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Екипите на Спешна помощ в София ще бъдат подпомогнати с 10 допълнителни коли, които да обслужват повиквания. До сряда се очаква да пристигнат още 17 нови оборудвани линейки, които да облекчат работата на спешната помощ. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по повод създадената организация по оказване на спешна медицинска помощ.

Той призна, че има затруднения при обслужването на пациентите в София. И затова се осигуряват допълнително коли за Спешната медицинска помощ и по-специално за територията на София, където е най-големият проблем.

25 коли са на разположение за дневно дежурство, а от днес има още 10 коли. "Надяваме се от днес да няма проблем с извозването на пациентите от дома им до лечебните заведени", каза министърът. И поясни, че тези коли са подходящи за транспортиране до лечебните заведения на леките и среднотежки случаи. В тях ще има обучени парамедици и фелшери, за да могат пациентите да бъдат наблюдавани по време на транспортирането.

В сряда Центровете за спешна помощ в София град и област ще получат 17 оборудвани нови линейки, които да бъдат включени към екипите, които обслужват гражданите на територията на града. Автомобилите ще са напълно оборудвани и ще бъдат използвани изцяло само за адреси с COVID пациенти, потвърди и д-р Георги Гелев, директор на ЦСМП-София. 

Така ще подобрим извозването на пациентите. Основният проблем, на който се дължеше ситуацията с чакането на хората, които имаха нужда от екипи, се дължаха на затрудненото приемане на пациенти в лечебните заведения, обясни министърът.

Започват проверки във всички лаборатории в страната, които правят PCR тестове, заради забавяне в обявяването на резултатите. Това обяви още министърът на здравеопазването и обясни, че причината е забавено качване на информацията в единната информационна система. По думите му се случва качване на резултати след ден-два или три. Увеличеният брой случаи във вторник – утре, ще се дължи до голяма степен на некачените резултати от лабораториите, коментира министърът. Според подписаните договори те са задължени да публикуват резултатите в националната система до 9.00 ч.

Няма нужда от разкриване на полеви болници, при заетост на наличните легла над 40% ще се мисли за подобна стъпка, каза министърът.

В момента в България има около 40 000 интензивни легла за активно лечение на пациенти с всички заболявания. В София разполагаме с 12 000 легла за активно лечение. 10% от тях са 1200 легла. В момента са разкрити 700 легла за активно лечение в столицата. Имаме още наличен свободен капацитет, който лечебните заведения не са разкрили, каза здравният министър.

Все още голяма част от болниците не са предприели усилия да осигурят леглата за лечение на пациенти с коронавирус, призна здравният министър. Въпреки издадената заповед и разговорите с директорите, продължава да има такива, които не изпълняват, посочи той. И потвърди, че лично ще проверява лечебните заведения за разкрити COVID отделения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
От 2025-та болните с Ковид ще ги извозват с БТР-и и Ф16 :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Да си дойдем на приказката. Проблемът не бил Ковид, ами 17-те линейки на два милиона човека. Тя системата явно е била сдала багажа още от преди свинския грип :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още