IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От догодина всички родители ще ползват по-големи данъчни облекчения

Детските надбавки остават само за по-бедните семейства

17:58 | 19.11.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От следващата година семействата със средномесечен доход под 510 лв. за всеки член от домакинството ще получават детски надбавки в размер на 40 лв. за едно дете и 90 лв. за две деца. Помощите за семействата с три деца ще са в размер на 135 лв., а за четири деца – 145 лв. Това става ясно от доклада за държавния бюджет за догодина, който предстои малко по-късно днес да бъде гласуван на второ четене в парламентарната Комисия по бюджет и финанси.

В доклада се е появила и друга новост – бедните семейства ще получават освен помощи за децата и данъчно облекчение, ако родителите работят или са декларирали други облагаеми доходи пред НАП. Данъчното облекчение обаче ще бъде и за всички останали родители

Припомняме, че в първоначалния вариант на Бюджет 2021 се планираше догодина да няма подоходен критерий за детските надбавки и от тях да може да се възползва всяко семейство с дете до 18-годишна възраст. Според данните сега надбавки получават 572 хил. деца, а според плановете през 2021 г. от помощта трябваше да се възползват 1,26 милиона деца. Тригодишната бюджетна прогноза обаче включваше тази опция да важи само за догодина, което отприщи вълна от критики срещу управляващите, че си „купуват“ родителите заради предстоящите през пролетта парламентарни избори. 

В крайна сметка от ГЕРБ се отказаха от детски добавки за всички родители без оглед на дохода и предложиха с предвидените за тази мярка пари (близо 290 млн. лв.) да бъдат подпомогнати полицаите и лекарите на първа линия в борбата с коронавируса.

Коалиционните партньори от ВМРО обаче се обявиха против отпадането на мярката. Според тях правилата, по които отпускането на детски надбавки става сега, ощетяват голяма част от работещите родители, и са в полза на "хора, които умишлено укриват доходи или направо в маргиналните групи". 

Явно обаче е постигнат компромис, защото по предложение на ВМРО се въвежда и данъчно облекчение за деца, с което облагаемата основа ще може да се намали до 4500 лв. на година за едно дете и до 9000 лв. за две деца. Така максималната отстъпка за едно дете може да бъде 450 лв., а за две – 900 лв. За три деца облагаемата основа ще може да се намали до 13 500 лв., с което помощта става 1350 лв.

В сега действащите разпоредби от Закона за данъците върху доходите на физическите лица има подобно облекчение, въведено през 2015 г. и то е в размер до 20 лв. на дете за година.

Новото данъчно облекчение ще се ползва от всички родители, включително и от тези, които получават и надбавки. По неофициални данни се очаква това да струва на хазната 135 млн. лв. по-малко приходи по Закона за данъците върху доходите на физическите лица. 

Предстои гласуването на тези текстове както в бюджетна комисия (тази вечер), така и в пленарната зала (на 24 ноември).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
все още не познавам човек който прави или е направил деца заради добавки или данъчни облекчения ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
ЕЦБ и баба Кристин ще напечатат малко за да стигнат...Пари ще има предостатъчно за всички, обаче дали хляб ще за всички не е ясно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
ivanrog
преди 3 години
А по от догодина очаквайте и ергентски данък, че от някъде трябва да дойдат пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още