IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева: Харчете повече и след това още малко!

Продължавам да съм защитник на фискални политики,, когато се опитваме да преструктурираме едновременно производство и потребление, твърди още тя

20:46 | 15.01.21 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кристалина Георгиева. <em>Снимка: архив&nbsp;&nbsp;EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT</em></p>

Кристалина Георгиева. Снимка: архив  EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Политическите лидери трябва да приемат, че се налагат повече разходи за възстановяване на блокираните им икономики, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева по време на участието си в руския икономически форум на името на Егор Гайдар. 

„Много необичайно е за МВФ, но от март нататък ще изляза и ще заявя: „Моля, харчете“. Харчете колкото можете и след това похарчете още малко“, казва Георгиева, цитирана от Ройтерс.

"Продължавам да съм защитник на фискални политики, защитаващи икономиките от колапс във времена, когато се опитваме да преструктурираме едновременно производството и потреблението", допълни тя пред руския международен икономически форум.

Управляващият директор не даде конкретни икономически прогнози, но ясно изрази желанието си правителствата да увеличат разходите си и поясни, че синхронизираният подход в международен план е най-подходящ за растежа.

През 2020 г. МВФ оказа подкрепа на 83 държави, каза тя.

Георгиева похвали руската централна банка за монетарната ѝ политика, както и финансовото министерство за фискалните стимули, което според нея е такъв пример за синхронизиран подход.

Според нея е нужно още международно сътрудничество - подобно на това за бързото създаване на ваксина срещу COVID-19 - и в сфери като цифровия растеж и зеления растеж.

„В МВФ изчислихме, че координираните фискални стимули на Г-20 в зелена инфраструктура - ако бъдат координирани правилно - могат да донесат две трети по-голям ръст, отколкото ако всяка страна действа без да се съобразява с останалите“, даде пример Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 7
julian12
преди 3 години
Дефлационният натист е огромен от доста време и това е показателно предвид какво правят корпорациите и паричните политики на централните банки. Бутат към една огромна пропаст. Ето едно (от многото) изключително интересно интервюhttps://***.youtube.com/watch?v=F8lfLqnhuGsи още едно кратичко. Може да потърсите повече инфо за Ричард В.https://***.youtube.com/watch?v=EC0G7pY4wRE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
pinoccio
преди 3 години
Това е така, но действа само на локално ниво, някакво квартално такова. Тук говорим за глобална криза. Дай си петте лева, пък да видим как това ще подкрепи "Фолксваген". Такава е глобалната икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 7
abdul
преди 3 години
ти ще дадеш на един, той на друг, после банката ше напечати малко и всичко ще ти се върне с лихва. от теб се иска само да ги харчиш с кеф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
pinoccio
преди 3 години
Един стар наш премиер преди време, пак в една бездънна криза, се беше изокал - За Бога, братя, не купувайте! Той беше син на свещеник и така го разбираше фиска. Не виждам как като си похарчиш последните пет лева и после още два, които ги нямаш, това ще те измъкне от кризата, твоята лична криза. Но, такава рецепта предлагат от МВФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
kane
преди 3 години
Чудя се как се издигат такива хора толкова на високо... с горещ въздух ли, под налягане ли е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 9
ing5rov
преди 3 години
сервилната посредственост ... женският вариант на плевелиев ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още