IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИАЛ: Очаква се към юни 2,5 млн. българи да бъдат ваксинирани

Заявените количества от ваксината на Pfizer/BioNTech са 3,9 млн. дози, от Moderna - 500 хил. дози, а от AstraZeneca - 4,5 млн. дози, посочва Богдан Кирилов

11:30 | 17.01.21 г. 45
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Около месец юни се очаква близо 2,5 милиона души да могат да бъдат ваксинирани, заяви пред БНТ ръководителят на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов.

Изпълнителният директор на агенцията посочи, че заявените количества от ваксината на Pfizer/BioNTech са 3,9 млн. дози, от Moderna са 500 хил. дози, от AstraZeneca с - 4,5 млн. дози. 

Миналата седмица Европейската комисия (ЕК) оповести, че е сключено допълнително споразумение, при което ще бъдат осигурени до 300 милиона допълнителни дози ваксини като е необходимо производителят да модифицира производствения процес, разясни Кирилов.

Вчера беше публикувана информация какви дози от ваксините предстои да бъдат получени в понеделник. Към момента става въпрос за 18 700 дози.

По думите на Кирилов полученият по-малък брой ваксини ще доведе до затруднения, защото организацията предварително определя хората, които ще бъдат ваксинирани.

Той заяви категорично, че това няма да ощети всички онези, които вече са получили първата доза от ваксината.

„Решено е да бъдат запазени половината от количествата, които получаваме заради такива ситуации“, уточни още Кирилов.

Ръководителят на ИАЛ подчерта, че медикаментът ивермектин все още няма доказано въздействие върху коронавируса, като продължават клиничните изпитания по света в тази връзка. Към момента няма официални препоръки за лекарството от страна на Световната здравна организация (СЗО) нито от Европейската агенция по лекарствата.

Това е продукт по лекарско предписание и трябва да бъде назначен от лекар и закупен в аптека срещу предоставена рецепта, уточни Кирилов.

Според експерта все още няма официални данни от ЕК, които да обобщават всички резултати от ваксинациите в отделните държави, тъй като този процес все още е в много ранен етап.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 7 rate down comment 1
cyclop
преди 3 години
Ух, че противно човече си да се комуникира с теб, надуто, заядливо, фалшиво, и все с по 50 емотикончета на всяко мнение... Иначе все ходи подир теб, да ти търси сметката, пък като не може да излезе отгоре в нещо, почва обиждането... На това са му измислили хубава дума, да го определиш кратко и лесно - твар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
речи лелиното как работи pcr теста , ама така по мъжката , па тропни ... :))) поредния под чехъл изразител на сентенции , иначе ходи със скъсани чорапи и ако не те изперът си най-обикновен ... айде да не пиша какво . с лопата да ги ринеш такива кат теб . разбират от всичко пет пирона не могат да заковат правилно и с едни *** караш по седмица . цел живот са ви лъгали и сте яли (цензура) с кремвиршите , са сте се сетили да репликирате медицинска технология за pcr тест що е и каква е вероятността за грешка ... :))) ... па и филосовства за статистика . ти ред на фурие или транспониране на матрица не знаеш кво е , тръгнал акъл да налива кое как ... я драсни една рекурсия тука във форума в 20 реда те видим големия капацитет по темата ... свободен си на какъвто искаш език да го напишеш ... ще те разбера в голяма част от случаите ... такива дет жените са им виновни за всичко сте най-големите смешници ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 8 rate down comment 4
julian12
преди 3 години
Зелката много ми падна в очите. Оказа се че е един средно статистически ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 3
cyclop
преди 3 години
Лелче, как работи PCR теста, какви възможни промени могат да се правят в начина на изчисление, и как се отразяват на резултата? Знаеш, ама по женски, като нямаш какво друго да кажеш, се кикотиш и говориш глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
"инвестора , да ви пикая на платформата !!!"хаха ... на.лъм скъсан , не можеш и да копираш ... :))) ... виж там , ааасан пак те вика ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
ти въобще чете ли ми отговорът за флорида , когато го писах ... ?! ... там имаше директни препратки към статистическите служби на флорида и корона вирусната инфекция ... :))) ... това дето пишеш за флорида не е вярно ама въобще . имаш едни 25х добавена смъртност , която не можеш да обясниш по никакъв друг начин ... :)))да , вярвам на статистическите модели ... !! защото зад тях стоят десетки хиляди хора , с данните , с математическите модели ... освен това има дадена методологията на работа и какви модели са ползвани и можеш сам да провериш истиността на информацията . можеш да вкараш данните в собствен модел и да видиш резултата ... в един известен български тракер чат-пат пускат разни кракнати софтуери за работа с математика . сваляш , въвеждаш данните , смяташ ... има модели дето работят и при възможна неточна изходна информация и дават много добри резултати ... четете , учете , мислете с това на раменете ... а и не може към всичко да имаш пълно недоверие , този път е грешен , затова ВИНАГИ пиша , четете проверени източници , не се доверявайте на анонимници ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
хаха ... що не ходиш да ти правят изследвания в танзания и там да се лекуваш на онази медицина с баячките и гледачките ... :))) ... Магуфули ли ти е капацитета ... ?! него ли ще сравняваш с институтите в Европа ... ?! не е истина как копате дъното ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 1
Biso
преди 3 години
Да, полезен материал, Благодаря!Ти приемаш безусловно и не подлагаш на съмнение статистиката. Не допускаш ли, че тя може да буде манипулирана с цел постигане на определен ефект сред населението? И на база на тази статистика (колко е страшно, колко е смъртоносен този вирус и ние трябва да спасим живота на хората) да бъдат въведени ограничителни мерки, които не е ясно кога ще бъдат отменени?Преди ден-два дадох пример с един район на Германия с 272К население, където за последните 7-10 дена има само 7 човека, хоспитализирани поради по-тежко преминаване на заболяването. За мен лично, това не се връзва с пропагандата на правителството за пандемия и висока смъртност. Давах пример с Флорида - 25 милиона население и 90 милиона туристи за миналата година - няма ограничителни мерки, няма повишена заболеваемост, няма повишена смъртност. Имам доста познати в Чикаго - Чикаго и района е с 9,5 милиона население за 2019. Същата работа като Флорида, с тази разлика, че въведоха задължително носене на маски (не че някой го спазва) и заведнията не приемат посетители на закрито (според ограниченията, но дали се спазва?). Хората работят, пътуват, срещат се с колеги, роднини и познати и се питат един друг, къде са заболелите, къде са умрелите. Ескперти прогнозират за САЩ 900К смъртни случая за следващите 10-15 години поради безработица, съсипан малък и среден бизнес и т.н. Тези човешки животи някой отчита ли ги?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
инвестора , да ви пикая на платформата !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"94-годишната кралица Елизабет втора и 99-годишният
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още