IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безлов: Европейските страни не се нуждаят от обезщетения, а от ваксини

ЕС е най-големият инвеститор в разработката и производството на ваксината на AstraZeneca, пояснява старши анализаторът в ЦИД

22:05 | 27.01.21 г. 7
Безлов: Европейските страни не се нуждаят от обезщетения, а от ваксини



Великобритания неслучайно прибягва до ваксинационен протекционизъм предвид ситуацията с новия щам на коронавируса. Но тази политика на Лондон допълнително подхранва опасенията на европейската общност във връзка с привилегированото отношение на AstraZeneca към Обединеното кралство. Това коментира Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, в предаването „Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

„От AstraZeneca първоначално поясниха, че до 15 февруари няма да бъдат извършвани доставки за ЕС, като същевременно до същата дата, съгласно британската програма за интензивна имунизация, трябва да бъдат ваксинирани 15 млн. британци. В момента Обединеното кралство се ваксинира само с медикамента на AstraZeneca, тъй като квотата за препаратите на Pfizer и Мoderna е изчерпана".

„Проблемът се изразява във факта, че ЕС е най-големият инвеститор в разработката и производството на ваксината на AstraZeneca, като 27-те са платили за 400 млн. ваксини, САЩ - за 300 млн. дози, а Великобритания е закупила 100 млн. дози", посочва старши анализаторът в Центъра за изследване на демокрацията.

„Неслучайно възникна малък политически скандал между AstraZeneca, ЕК и някои от по-активните членове на ЕС като Италия и Германия, които обявиха своите планове да съдят компанията за неизпълнени ангажименти.  Въпреки всичко обаче европейските страни не се нуждаят от обезщетения, а от ваксини".

От разговора стана ясно, че изказването от страна на компанията за забавянето на доставките поради производствени проблеми в завода ѝ в Белгия вероятно е спекула, тъй като ЕК не е установила неизправности.

„Истинският проблем с доставките на AstraZeneca възникна не в Белгия, а в Индия, тъй като компанията имаше договорености с азиатската страна да произвежда по-голямата част от препарата си там. Все пак Индия е най-големият производител на ваксини в света, но поради извънредната обстановка в страната се наложи Ню Делхи да забрани 70% от износа на медикаментите"

Във връзка с ваксинационната програма у нас Тихомир Безлов посочи, че България се намира на последните места по имунизирани на глава от населението в ЕС, като се предполага, че основната причина са заявените вътрешни квоти от страната ни

„Ние сме поръчали висок брой дози от медикаментите на AstraZeneca и Johnson & Johnson, но относително малък брой от препаратите на Pfizer и Moderna, които са единствените одобрени от европейските регулатори“.

Как Безлов коментира решението на българското правителство да се запази втората доза за реимунизация, вместо да бъдат ваксинирани максимален брой души, както във Великобритания, може да видите в цялото видео в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
https://***.worldometers.info/coronavirus/света 7,500 000 000 млрд. ако не и отгоре "умрели от ковида" според тая страница 2,185,397 че те само от Бомбите на нeгъpoтo при Арабите Омреха 4/5млн. оритца, aма за тех никви инжексии немаше ....Козлов, ходи почешай миризливия щот такива кат тебе ще бъдат застреляни без свян или предрасъдъци. Просто аз не виждам Хора като Безлов защо трябва да бъдат живи ..... ааа да за да изпотрепят още хора с ваксините и да си напраят гуша от бонусите .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
х3 пъти на ден или за всеки "нов щам" или нещо за Св. Валентин може ли да подарим на любовницата некоя псринцоФка ?? Аз ше и подарим кожева такава както и на Ватнишките тролеи може и на Безлов също да му го дам да го помирише .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 10
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Слабоумните копейнишки *** наредени от сутринта на амбразурата.А в расията скандират "путин вор"! Скоро, скоро си тръгва жужето, може да си организорате масов рев на Бузлуджа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Някои се нуждае от разследване.От Комисията Калашников!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
neon7
преди 3 години
Децата на Соросhttps://anonybulgaria.wordpress.com/2014/02/06/децата-на-сорос/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 3 години
Това Безлов го знае,но и той е на хранилката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
julian12
преди 3 години
Хората не се нуждаят от ваксини, а то свобода и работа. Корпоациите и правителствата искат хората да се нуждаят от ваксини и никаква свобода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още