IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатичните промени свиват капацитета на водните централи в Южна Америка

ВЕЦ-овете са основен източник на енергия и произвеждат 45% от потребяваната електроенергия в региона

09:18 | 07.02.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Водните централи са основен източник на електроенергия в Южна Америка и произвеждат около 45% от потребяваната енергия в региона, пише в анализ на Международната агенция за енергетика (МАЕ). До 2040 година делът на тези централи трябва да остане съществен, а дори и да се увеличи на фона на амбициите за климата.

Но именно климатичните промени оказват сериозно влияние върху производството на електроенергия от ВЕЦ, отчитат експертите. Повишаването на температурите, променените модели на валежите и растящият брой екстремни метеорологични явления са критични за централите, някои от които функционират от десетилетия.

Анализите показват, че до края на века капацитетът на ВЕЦ-овете в региона ще намалява заради неблагоприятните климатични промени. В периода между 2020 - 2059 година този капацитет ще намалее със средно 8% спрямо нивата, взети за основа на анализа - 1970-2000 година.

Намалението е със 7,5% при оптимистичния сценарий, който не допуска повишение на температурите с повече от 2°С и с 9,6% при песимистичния сценарий при глобално повишение на температурите с около 4°С.

В периода между 2060 и 2099 година водния капацитет на Южна Америка ще намалее с още 11% - със 7,5% при оптимистичния вариант и със 17,4% при песимистичния.

Въпреки че всички сценарии на експертите предвиждат намаление на водния капацитет на континента, това не означава, че климатичните промени ще окажат негативно въздействие на всяка централа - някои са по-рискови от други.

Най-засегнати са регионите в Централна Америка и Мексико, както и в някои от южните части на континента - Чили и Аржентина. Но в Колумбия, Еквадор и Перу дори се очаква леко повишение на водния потенциал. Слабо ще бъде влиянието на климатичните промени и в Бразилия, Венецуела, Парагвай и Уругвай.

От МАЕ посочват, че само в някои държави в Южна Америка има изготвен план за действие по отношение на заплахите за водните централи и са включени конкретни мерки за повишаване на устойчивостта на сектора.

Над 50% от ВЕЦ-овете в Южна Америка са на възраст над 30 години, се отбелязва още в анализа. Това означава, че са нужни допълнителни средства за модернизация, но често необходимите инвестиции не се намират лесно. Препоръката е средствата да бъдат отпускани първоначално от правителството, а това ще привлече и частното финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
в действителност въпроснията материал , чийто превод четеш в money.bg , е от един интернет сайт PJ Media . известен с коментари относно спекулативни хипотези , огромна редица неверни твърдения и статии ... поради каква причина го даваш като нещо стойностно и достоверно , не ми е известно . въпросният "журналист" Тайлър О'Нийл , е известен с това че си измисля разни материали ... :))) ...ако те интересува темата за климатичните модели и достоверността им , не е зле да прочетеш това ...https://climate.nasa.gov/news/2943/study-confirms-climate-models-are-getting-future-warming-projections-right/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
Предполагам,че тия прогнози ще се сбъднат също толкова, колкото се сбъднаха изредените в линка ,който поствам.Посетете го, определено е много интересен и поучителен.https://money.bg/macro/10-apokaliptichni-ekologicheski-prognozi-za-2020-g-koito-ne-se-sbadnaha.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още