IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Минималната заплата в България остава най-ниската в ЕС

В страните от Източна Европа минималното заплащане е най-ниско в общността - под 700 евро на месец, показват данни на Евростат

15:16 | 05.02.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За поредна година минималната заплата в България е най-ниската в ЕС, показват данните на Евростат към 1 януари 2021 година. 21 държави от общността имат въведена минимална ставка на заплащането на труда.

Разликата между заплащането е огромно - от 332 евро на месец в България до 2202 евро в Люксембург. Това означава, че минималната заплата у нас е 6,6 пъти по-ниска спрямо тази в Люксембург.

Тази разлика се смекчава, ако се изчистят разликите в ценовите равнища и се използва стандарта за покупателната способност. Тогава разликата в минималното заплащане в България и Люксембург е само 2,7 пъти.

Статистическата служба отчита, че в Източна Европа минималната заплата е по-ниска - под 700 евро на месец. Държавите с най-ниска минимална работна заплата освен България са Унгария (442 евро) и Румъния (458 евро).

Най-висока е минималната заплата в Западна и Северна Европа - над 1500 евро на месец. Освен Люксембург, в тази група влизат още Ирландия (1724 евро), Нидерландия (1685 евро), Белгия (1626 евро) и Германия (1614 евро).

По отношение на минималната заплата като процент от средното заплащане в страната България не е на последно място, показват още данните на Евростат за 2018 година. Минималната работна заплата у нас е 59% от средното заплащане в страната.

eurostat eurostat

Източник: Евростат

Средно в общността минималната заплата е около 60 на сто от средното заплащане. Само четири държави надхвърлят този процент - Франция (66%), Португалия (64%), Словения (62%) и Румъния (61%). Четирите държави, в които разликата е най-широка са Естония (42%), Малта (43%), Испания (44%) и Латвия (49%).

Данните на Евростат за 2018 година показват още, че под 10% от работещите в ЕС получават минимална работна заплата. Най-висок е техният дял в Словения (15,2%), България (14,1%), Румъния (13,3%), Полша (12,1%) и Франция (11,6%). 

Още графики на деня може да откриете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
В текста се казва: "Разликата между заплащането е огромно - от 332 евро на месец в България до 2202 евро в Люксембург. Това означава, че минималната заплата у нас е 6,6 пъти по-ниска спрямо тази в Люксембург."При това положение стои въпросът за стабилността на икономическа групировка като ЕС при толкова РАЗЛИЧНИ държави по икономически статус. Една от причините за падането на бившия СССР беше голямото различие в доходите и стандарта на републики като Естония и Таджикистан например.1. Няма как да има такава ОГРОМНА разлика между заплащането и да се очаква след месеци или 1-2 години да сме приближили напредналите. ПРОСТО НЯМА КАК! При положение, че с чиста съвест НИЩО не се прави освен глупости. Например се дадоха унизителните 50 лева на пенсионер до времето на изборите - това НИКАК не е купуване на гласове и то унизително за бедните. Нали? Второ, с повишаване на най-ниските доходи и пенсии се подценяват и уязвяват тези, които са работили през целия си живот и осигурявали макар и на ниска заплата. Трето, показателят МРЗ е МНОГО измислен. Той се определя по методика във всяка страна поотделно (има сериозни аргументи от експертине срещу нея), а в нашата мила родина се определя от боко и сачева. Трябва да е *** човек, за да се съобразява с такава информация. Или да чете и мисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
Те сравняват сегашната МРЗ в България със статистиката от 2018 в другите страни.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
vm20
преди 3 години
""Данните на Евростат за 2018 година показват още, че под 10% от работещите в ЕС получават минимална работна заплата. Най-висок е техният дял в Словения (15,2%), България (14,1%), Румъния (13,3%), Полша (12,1%) и Франция (11,6%). "" За 2008г.................. данни нямате ли, че тия много пресни. С всеки изминал ДЕН нивото на форума се ......................, абе свиркайте си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още