IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България получи първите ваксини от AstraZeneca

Междувременно става ясно, че тази ваксина не е ефективна срещу доминиращия в Южна Африка вариант на вируса

21:38 | 06.02.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg

Първите 28 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на Oxford University/AstraZeneca са били доставени тази вечер в склада на „БулБио“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

„Това е третата по вид ваксина и втора по начин на образуване на антитела. Тя е аденовирусна. Много е лесна за съхранение и използване“, обясни председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

На журналистически въпрос по отношение на използването на ваксината на Oxford University/AstraZeneca при хора над 55-годишна възраст изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг. фар. Богдан Кирилов отговори, че все още в целия Европейски съюз има дискусии по тази тема. „В постоянна връзка сме с останалите колеги. През следващата седмица ще има по-ясни указания, тъй като анализираме информацията не само от ЕС, но и от Великобритания, където ваксинирането с нея стартира по-рано. Комитетът по ваксинация и имунизации на Великобритания препоръчва ваксината и за лица над 65 г. В следващите дни ще има указания и от наша страна, тъй като искаме да имаме картина от всички държави, където тя се прилага“.

Тъй като интервалът между поставянето на двете дози при ваксината на Oxford University/AstraZeneca е между 4 и 12 седмици, от ваксинационния щаб обмислят полученото количество да бъде използвано само като първа доза. Окончателното решение ще бъде взето следващата седмица на заседание на щаба.

Ваксинациите с новата ваксина започват още в утрешния ден в „Пирогов“, а сред ваксинираните ще бъде и член на Централната избирателна комисия. По-късно имунизации ще бъдат направени и в УМБАЛ „Александровска“. 

До края на февруари страната ни очаква още четири доставки от ваксината на Oxford University/AstraZeneca. В понеделник в България ще бъдат доставени 17 550 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. В средата на седмицата ще получим и 6 хил. дози от ваксината на Moderna.

Междувременно изглежда, че ваксината Oxford/AstraZeneca срещу Covid-19 не предлага защита срещу леко и умерено заболяване, причинено от вирусния вариант, идентифициран за първи път в Южна Африка. За извода писа Financial Times, позовавайки се на проучване, което трябва да бъде публикувано в понеделник.

Въпреки че никой от над 2000 пациенти в проучването не е починал или е бил хоспитализиран, констатациите могат да усложнят надпреварата за пускане на ваксини с появата на нови щамове.

Както при опити с хора, така и при тестове върху кръвта на ваксинираните, ваксината показа значително намалена ефикасност срещу вирусния вариант 501Y.V2, който е доминиращ в Южна Африка, според рандомизираното проучване, с резултатите от което разполага Financial Times.

„Двудозовият режим на [ваксината] не показва защита срещу лек до умерен Covid-19, причинен от [южноафриканския вариант]“, се казва в изследването и се добавя, че ефикасността срещу тежки случаи на Covid-19, хоспитализации и смъртни случаи не е била установена.

Така нареченият вариант на Кент - за който от Оксфордския университет заявиха, че е точно толкова податлив на ваксината, колкото и по-старите варианти на вируса - сега е придобил мутацията E484K, която присъства във вариантите, подхранващи бума на заразата на Covid-19 в Бразилия и Южна Африка.

Според Bloomberg Vaccine Tracker напредъкът на ЕС в областта на ваксинацията изостава значително спрямо този в Съединените щати и Великобритания.

Въпреки бавния старт Европейската комисия се придържа към плана 70% от възрастното население да бъдат ваксинирани до края на лятото. Тя очаква темпото на ваксиниране да се повиши значително в следващите месеци, при доставка на поне 300 млн. дози през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Джипси, мани тия сложни теми, кажи к'о стаа у маалътъ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Кое е наред в икономиката на мурзиляжа, бе?? Хахааа! Заплати на ниво Албания!Смехдержава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Така като чета май мурзилажа отвори икономиката, и каза, че всичко е ОК. За разлика от развития запад, който прилага всякакви тиранични мерки, прави си медицински експерименти и съсипва тотално милиони човешки животи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Имхотеп
преди 3 години
Тея ваксини са само за м у р зиляжа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
kane
преди 3 години
Много ясно че от най лошите ваксини в България ще дойдат най многото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още