IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 млн. американци не са платили наеми или вноски по ипотеки през декември

Други 3,5 млн. души се чустват застрашени от принудително извеждане от дома

10:53 | 09.02.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Растящите сметки за жилища са една от най-големите сенки, надвиснали над възстановяването на американската икономика, пише Bloomberg.

Около пет милиона американци не са платили наема или вноската си по ипотечен кредит през декември, показва допитване на Research Institute for Housing America към Асоциацията на ипотечните банкери (MBA). Това се равнява на над 5% от общия брой наематели и притежатели на ипотечен кредит в САЩ.

Други 2,3 млн. наематели и 1,2 млн. собственици на ипотечен кредит се чувстват застрашени от принудително извеждане или смятат, че ще бъдат принудени да се изнесат през идните 30 дни, показва допитването.

То добавя нов аспект към останалите данни за икономическите щети от пандемията и произтичащото от нея затваряне на бизнеси за много американци. Около 9,3 млн. работни места са били изгубени миналата година, а САЩ са отчели най-резкия ръст на бедността от 60-те години на миналия век.

Макар че делът на домакинствата с изоставащи плащания е намалял от юни м. г., все още има 2,6 млн. наематели, които са пропуснали, отложили или направили намалено плащане през декември. Други 2,4 млн. притежатели на жилища са пропуснали плащания по ипотечен кредит същия месец, сочи докладът.

Данните съответстват до голяма степен на допитването „Пулс на домакинствата“ на Бюрото за преброяване на населението на САЩ, което установи, че към 18 януари около шест милиона пълнолетни американци се опасяват, че принудителното извеждане от дома през идните два месеца е или вероятно, или донякъде вероятно.

Собствениците на имоти под наем поемат голяма част от бремето на неплатените сметки. Те са загубили доходи на обща стойност 7,2 млрд. долара през четвъртото тримесечие заради пропуснати наемни плащания, въпреки че цифрата е намаляла спрямо предходното тримесечие, сочи допитването на MBA.

По-малко хора, участвали в допитването в края на миналата година, са заявили, че се опасяват от загуба на дома си, което може би е резултат от държавната помощ до момента, казва Гари Енджълхард, преподавател по икономика в Maxwell School of Citizenship and Public Affairs към университета в Сиракуза.

„Тази увереност е вероятно индикация, че директните чекове и увеличени помощи при безработица, помощта за наемите, програмите за отлагане на плащания по ипотечни кредити и федералният мораториум върху принудителните извеждания до момента са ефективни в задържането на хората в домовете им“, допълва той.

Президентът Джо Байдън предложи пакет от допълнителни мерки за облекчаване на икономиката на стойност 1,9 трлн. долара, който в момента се обсъжда от конгресмените.

Докладът на MBA съдържа данни от допитване сред над 8 хил. домакинства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 3 години
Така е.Но в България мафията винаги гледа да облъчва хората и да ги лъже с внушения да правят точно обратното на това което би било добре за тях.В огромна криза с безработица,несигурност,да говориш как банките не били сигурни,хората да останат без спестявания да задлъжняват и да купуват имоти в тези ненормални цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Горкият пенсионер, видя "5 милиона" в САЩ не са и се поака от кеф.Колко са 5 милиона от общия брой ипотеки? Обзалагам се, че са под или около 5% от всички. Ще си пуснат малко стимули и ще ги оправят. Докато ти броиш копейките и се надяваш тоя гаден долар да не е толкова желан навсякъде, включително у калната земя расийка.А между другото 1 рубла = 2 с'тинки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
5 млн. американци не са платили наеми или вноски по ипотеки през декемвриДруги 3,5 млн. души се чустват застрашени от принудително извеждане от домаДезинформация!!! Това в Сияйният Град на Хълма не може да се случи!Виновният веднага да бъде привикан при отговорните другари и да му се наложи мъмрене! Или по-добре уволнение! Н'и мой, срамота пред орта!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Един Българин
преди 3 години
Всеки мисли за децата, но този нов "дневен ред" съсипа много хора. Все повече жилища ше бъдат необитаеми и ще носят основно загуби(разходи). Това да си купиш имот с 30 годишна ипотека в Обеля или друго село само защото е строен последните 10г и се води "нов" се чудя каква е идеята ако нямаш деца. А и да имаш не се знае на къде ще поемат. За наем е абсурдно (това не е в града, защото в града вече няма къде да се строи освен в парковете) при това положение какви пари съхраняваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 3 години
Тази статия да я прочетат всички.Много е показателна какви процеси текат в пазара на имоти.На фона на нашите платени бг статии от агенции и строители,хората да си теглят спестяванията и да ги набиват в имоти,на космически цени.Кризата тепърва ще вади наяве още и още проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още