IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на Huawei: Ще се радвам на обаждане от Байдън

Рън Джънфей говори пред медии за първи път от март 2020 г.

16:28 | 09.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Основателят на Huawei Technologies Рън Джънфей заяви, че ще е „изключително трудно“ Съединените щати да сложат край на санкциите, които засегнаха бизнеса на компанията със смартфони, но той се надява, че новата американска администрация ще има „отворена политика“, предава Ройтерс.

Рън, който се появи пред медии за първи път от март миналата година, заяви, че се надява, че администрацията на американския президент Джо Байдън ще има предвид американските бизнес интереси, когато формира политиките си. По думите му това е „благоприятно“ за финансовото представяне на американските компании, които снабдяват китайски фирми.

Huawei е постигнала ръст както на приходите, така и на нетната печалба за 2020 г., обяви Рън, допълвайки, че компанията продължава да наблюдава значителни нива на доверие у своите потребители.

„Надяваме се, че новата администрация ще има отворена политика в полза на американските фирми, а също и на икономическото развитие на САЩ, коментира той пред репортери по време на събитие на Huawei в Китай.

Рън заяви, че би приветствал обаждане от Байдън.

Администрацията на досегашния американски президент Доналд Тръмп добави Huawei, водещия в света производител на телекомуникационно оборудване, в черния търговски списък на САЩ. Това се случи през май 2019 г. във връзка с опасения за националната сигурност. Huawei многократно е отричала всички обвинения, че носи някакъв риск.

Това по същество забрани на базирани в САЩ фирми да продават на Huawei ключови американски технологии от август насам. Забраната беше разширена за чуждестранни фирми с американски бизнес, което засегна важни доставчици на компоненти като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) и спря достъпа на Huawei до доставки на чипове.

Оцеляване

Рън твърди, че е уверен в способността на Huawei да оцелее, дори докато мобилният ѝ бизнес е под натиск.

Той посочва, че усилията на компанията в области като интелигентни летища, ще компенсират загубите от бизнеса със смартфони за една година. Бизнесът на Huawei с потребителски стоки донесе 54,4% от приходите на компанията за 2019 г.

Съединените щати трябва „да обмислят бъдещето“ на своята индустрия за чипове, на която в момента ѝ е забранено да продава на Huawei, коментира Рън, посочвайки, че пазарният дял на Intel наскоро се е свил.

„Ако се понижи още, дали САЩ ще могат да продължат да поддържат своята индустрия за чипове – това е големият въпрос“, посочва лидерът на Huawei.

По думите му компанията няма да продаде своя бизнес с умни устройства и не се предвиждат големи промени в мениджмънта.

Миналия месец Ройтерс писа, че Huawei води ранни преговори за продажбата на премиум брандовете си смартфони P и Mate, както и че е започнала да разглежда възможността да се раздели с тях още през септември. Huawei отрича да продава.

Рън твърди, че „нито една“ американска компания не се е обърнала към Huawei във връзка с предложението му от септември 2019 г. за лицензиране на 5G технология към фирми, но офертата остава отворена.

Запитан за дъщеря си Мън Уанджоу, която беше арестувана в Канада през декември 2018 г. по искане на САЩ, Рън коментира пред репортерите, че не знае за преговори между нейните адвокати и американските прокурори.

48-годишната Мън е изправена пред обвинения в измама и подвеждане на HSBC Holdings за бизнес отношенията на Huawei в Иран, която е обект на американски санкции.

Мън отрича обвиненията, а Рън коментира, че нейният арест е „манипулирано от САЩ политическо събитие“, както и че той има причина да вярва, че Мън може да спечели случая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още