IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е пътят за привличане на повече инвеститори и капитал в България?

Дългосрочният просперитет на страната ще идва от индустрии, които са свързани с мехатроника, с производство на автомобилни компоненти

13:51 | 28.02.21 г. 12
Кой е пътят за привличане на повече инвеститори и капитал в България?

За да привличаме повече инвеститори и повече капитал в България, трябва да се подобрят определени политики у нас. Това е мнението на Георги Стоев, макроикономист, управител на „Тракия Тех“.

"Дългосрочният просперитет на страна като България ще идва от индустрии, които са свързани с мехатроника, с производство на автомобилни компоненти и технологични индустрии", посочи гостът в предаването “Клуб Investor” по Bloomberg TV Bulgaria.

От доверието на инвеститорите зависи колко дълго ще останат в страната. "Трябва доверие в средата", смята той.

"Най-неотложните реформи, които трябва да се направят в България са свързани с тежката регулация върху пазара на труда, тъй като процесът по освобождаване на работна ръка затруднява повторното наемане, както и възможностите да се внася труд от чужбина. 

По думите на Стоев България трябва да стане гостоприемна страна за украинци, молдовци, македонци, грузинци и др. - хора, които искат да работят и живеят тук. 

„Успешните индустриални паркове в България се развиха със спонтанна частна инициатива през поледените 20 години, правителството хареса този успех и иска да го копира в по-слабо развити региони и със законодателството за индустриалните паркове да сложи рамката на едно бъдещо държавно финансиране“, каза Стоев. 

„Чуждестранните инвеститори не инвестират в процесни производства, защото разходите са много големи и не е толкова ефективно да се аутсорасват или офшорват такива производства. Трябва да се помисли за сектори, в които работните места носят по-голяма добавена стойност и да се работи за повишаването на доверието на инвеститорите в средата“, обобщи Стоев.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
khao
преди 3 години
първата стъпка е, като махнем мутрата и неговата хунта от ДПС... и понеже няма да се случи, значи тая статия може да е махате като ненужна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още