IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъжда се локален подход на мерките за овладяване на пандемията у нас

В последните 14 дни има плавно покачване на заболеваемостта и на заетостта в болниците заради британския вариант на коронавируса

10:54 | 04.03.21 г. 6
<p>
	Костадин Ангелов, министър на здравеопазването на днешния брифинг. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Костадин Ангелов, министър на здравеопазването на днешния брифинг. Снимка: БГНЕС

Обсъжда се локален подход за овладяване на коронавирусната епидемия по места с повишена заболеваемост в страната. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов на седмичния брифинг на здравните власти относно ситуацията с коронавируса в страната.

За последните 14 дни се наблюдава плавно покачване както на заболеваемостта, така и на заетостта в болниците, основната причина е наличието на британския вариант на коронавируса, посочи министърът. Той отчете високата възприемчивост и високото ниво на по-бързо заразяване с този вирус. В същото време се отчита и положителна тенденция на броя на излекуваните спрямо броя на новопотвърдените случаи, допълни той.

„Отношението новозаразени – излекувани е две към едно. Заетостта на леглата не е дифузно увеличена в цялата страна, а само в определени области“, посочи Ангелов и допълни, че заради това се обсъжда прилагането на локален подход за противоепидемични мерки и овладяване на епидемията в тези места. 

За последното денонощие от над 6 хиляди изследвани проби 1156 са новите случаи, което е 18,8%. Общо 5093 души са в болници, 425 са в интензивни структури, 571 са излекуваните, 22 са починалите.

На национална база заетостта на интензивните структури е 57%, не е увеличена заетостта на леглата в цялата страна, а само в определени области. Затова се обсъжда от Националния оперативен щаб локален подход за противоепидемични мерки при овладяване на епидемията, обясни здравният министър.

Здравният инспектор Ангел Кунчев изнесе последна информация за ситуацията в Европа.

За 14 дни заболеваемостта достигна 285 на 100 хиляди души, което ни поставя на 18-то място в ЕС и 5-то място на Балканския полуостров.

Относно данните в страната прави впечатление голямата разлика между заболеваемостта в отделните региони, което налага регионален подход, посочи и Ангел Кунчев. Заболеваемостта в Кюстендил е 487 на 100 хиляди, а в Търговище е 26 на 100 хиляди.

Така щабът в Бургас е взел решение да отмени плановия прием в болниците. Кунчев препоръча и щабовете в Кюстендил, Враца, Плевен и София-град също да обмислят подобно действие, като не е задължително да важи за всички лечебни заведения в дадените градове, а само за най-натоварените.

Кунчев подчерта, че основната причина за по-големия брой нови случаи към момента е британският вариант на вируса и допълни, че след него идват южноафриканският и бразилският вариант. Има неприятни данни и за нигерийския вариант, каза той.

Около 250 хиляди души са общо ваксинираните в страната, обяви проф. Красимир Гигов. Втора доза от ваксината са получили около 41 хиляди души. Активно участват и общопрактивуващите лекари, от тях са имунизирани около 45 хил. Независимо от разделението по фази, в тях участват хора, които са на различна възраст. Системата ни е подготвена да изпълни ваксинационния план в най-кратки срокове, посочи той.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов информира, че оценката на документацията на ваксината на Janssen е на финален етап. Очаква се другата седмица решението на Комитета по лекарствени продукти в хуманната медицина. Ако становището е положително, това ще бъде първата ваксина с една доза. От производителя и от ЕК знаем, че се очаква доставките да стартират от април.

По отношение на руската ваксина "Спутник V" днес се очаква Агенцията по лекарствата да публикува информация за старт на официалната оценка на документацията. Националните лекарствени агенции не могат да извършват национална процедура по оценка на документацията на ваксини. Това са лекарствени продукти, които се произвеждат по биотехнологичен метод, обясни Богданов.

Големите столични болници в София имат заповед да ваксинират всички членове на избирателните комисии. Срокът за ваксинацията е до 10 март. Има създадена организация, има и запазени ваксини на Pfizer, посочи директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Ковид не е нищо повече от едно грипче. Фарма мафията обаче изигра добра роля ръка с ръка с тираните на власт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
neon7
преди 3 години
Как ще направят ковид ваксината да изглежда ефективна и успешна...............................................................................................................Първо: Преразгледайте определението за ковид случай. В настоящия момент CDC, при това доста абсурдно, позволява на лекарите да диагностицират всеки човек със заболяването Covid-19, стига да е показал симптоми, като кашлица или студени тръпки, или висока температура, и ако живее в район, където се посочват случаи на заболяването. Не се налагат тестове за такава диагноза.Така че променете тази практика, след като ваксината бъде одобрена. Изисквайте да има тестване, за да сложите диагноза. Констатирайте, че само едната кашлица не е достатъчна. Студени тръпки и висока температура също трябва да са налице. Изисквайте температурата да е над 37,8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
облите камъчета антиваксърски , в гибралтар поставени ваксини 113 на 100 жители , активни случаи 19 и продължават да спадат , нови случаи 0 , нула обли камъчета , н-у-л-а ...https://twitter.com/GibraltarGov/status/1366780582081015808имат регистрирани 2 безсимптомни случая в университета , изолирани , защото имат стриктна политика на масов скрийнинг на потенциални огнища ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още