IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Журналист: Мъск има нереалистична представа за колонизирането на Марс

Има безброй начини, по които Червената планета може да убие хората

22:54 | 05.03.21 г. 16
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Научният журналист Шанън Стироне заяви, че основателят на SpaceX Илон Мъск има „нереалистична“ представа за колонизирането на Марс и посочва безброй начини, по които Червената планета може да убие хората, пише CNBC.

„Можете да си изберете между това кръвта ви да кипи, да изври като кенче с газирана напитка, да умрете от това, че мускулите ви ще откажат, да замръзнете до смърт. Вие си изберете, има доста опции“, посочва авторът в скорошна статия за The Atlantic, наречена „Mars is a Hellhole”.

През декември Мъск заяви, че остава „силно уверен“, че SpaceX ще пренесе хора на Марс до 2026 г., допълвайки, че постижимата цел е „след около шест години“.

„Важното е да установим Марс като самоподдържаща се цивилизация“, коментира Мъск в новата социална мрежа Clubhouse по-рано тази година, писа CNET.

Стироне обаче заяви пред CNBC, че човешкото желание да отиде на Червената планета произтича от културата и научната фантастика, но мотивът на Мъск се основава най-вече на „колониалистически възгледи“.

По думите му предприемачът не е движен от научен мотив за откриване и търсене на истината. Вместо това той е „колонизаторски, империалистически“, което според журналиста е „ужасно“.

От SpaceX не са отговорили на запитването за коментар пред CNBC.

Само преди няколко дни прототип на следващото поколение ракети на SpaceX – Starship, излетя успешно, но експлодира при приземяването след тестовия полет.

Компанията разработва Starship с цел да превозва товари и до 100 души едновременно при мисии до Луната и до Марс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 2
Pyramid
преди 3 години
И колониалистически да мисли, дава ли резултат, какви сме ние, че да го съдим? Животът е пред него, а той, не само взема, ами и дава. Затуй се и трепе, да сбъдне очакванията си. Предпочитам да аплодирам, отколкото да хуля такива хора.А вие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 9
дядя Вова
преди 3 години
С химически двигатели е супер-пупер скъпо! Доказуемо.Руснаците вече имат миниатюрен ядрен двигател, а това е друга бира !!!Сенсация: МАРСИАНСКИЙ ЭКСПЕДИЦИОННЫЙ КОМПЛЕКС-2031. Часть 1 (Серия XVII цикла"Летим на Марс!")https://***.youtube.com/watch?v=OE1Y4h67FD4(автора е инженер на космическа техника и доказва с числа/формули рекламният идиотизъм на Мъсковият Марс)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Ми кат иска да ходи бе.Кво сте се заяли с човека.Да не харчи ваще пари я.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
ivan4o555
преди 3 години
Преди повече от 500 години Колумб и Магелан също са смятани за "луди", но са успели!Мечтите и любопитството движат човечеството напред!Преди 10 години Мъск пак беше смятан за "ненормален", но успя, благодарение на неговата упоритост и стремеж към новото, съдбата на планетата земя е променена към добро!Сега правителствата от цял свят се надпреварват да канят Мъск и Тесла да направи инвестиция при тях.А вие какво сте направили господа и другари за тази планета?!Искате да си карате"димящите печки", да си разхождате дебелите ***, а след вас да става, каквото ще!Полза от такива като вас, няма никаква, само пълните тоалетните!Мъск ще запише името си със златни букви в историята!Всичко с , което се е захванал е успешно, Тесла, СпейсЕкс, Неуралинк, Старшип, СтарЛинк.Скоти, а ти поне да беше направил на кучето си колиба от кашон, но и това не можеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 9
scott
преди 3 години
Нещастното журналистче има съвесме неточна, извратена и невярна представа за МОТИВИТЕ НА МЪСК ЗА КОЛОНИЗИРАНЕТО НА МАРС!Всичко, всишчко, ама всичко бе, започва от думите на Барак Обама за полет до Марс. Щом президента го иска - секи рекламен арапат кам марс му осигулява безгранична реклама и финансиране. Направо стана фронтмен на програмите и интересите на САЩ. Докът САЩ поддържат чуството си за превъзходство с тези безмислени полети - Мъск ше е там да дмуче пари. Изобщо не му пука колко души ше изпрати на смърт, осакати, излъже и убие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още