IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария остави лихвите без промяна, но смекчи тона за валутните си интервенции

Отслабването на националната валута до 20-месечно дъно спрямо еврото през последните седмици даде на банкерите известна глътка въздух

14:01 | 25.03.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Швейцарската централна банка смекчи тона си относно необходимостта да се намесва на валутните пазари, за да защити икономиката, като в същото време заяви, че франкът остава силен, съобщи Bloomberg.

След своето заседание централната банка остави на отрицателна територия основната лихва - на ниво от - 0,75%, както прогнозираха икономистите. Тя също така потвърди ангажимента си да продължи интервенциите на валутните пазари, макар и „само при необходимост“, вместо досегашната по-агресивна намеса.

Отслабването на националната валута до 20-месечно дъно спрямо еврото през последните седмици даде на банкерите известна глътка въздух, което повлия за по-смекчения тон след последното заседание на банката.

Курсът на франка спрямо еврото остава почти без промяна към 14 ч. българско време, като едно евро се разменя за 1,1045 швейцарски франка.

SNB SNB

„Централната банка „остава в готовност да се намеси на валутния пазар, ако е необходимо, като вземе предвид цялостната валутна ситуация“, се казва в изявлението на банката. В него се посочва още, че пандемията от коронавирус продължава да има силно неблагоприятно въздействие върху икономиката.

Миналата година паричните власти закупиха чуждестранни валути за 110 млрд. франка (117 млрд. долара), най-високото ниво от 2012 г. насам. Това не убягна на американските власти, които през декември обявиха Швейцария за валутен манипулатор.

Централната банка отрече това обвинение, като заяви, че малкият размер на местния пазар на облигации прави интервенциите най-ефективният инструмент срещу нежеланото поскъпване на валутата и предотвратяването на дефлацията.

Данните на централните банки също показват, че темпът на закупуване се е понижил от началото на годината, тъй като франкът е обезценен спрямо долара и еврото.

Банката потвърди прогнозата си за икономическо разширяване, публикувана през декември, за ръст между 2,5% и 3% през тази година. Тя повиши перспективите за инфлация през 2021 г. и 2022 г., макар че отвъд този хоризонт прогнозата се запазва „практически непроменена", посочиха от швейцарската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
kane
преди 3 години
а белия пътник само китай обвиняваше за това... като ги наричаше с обидната дума/според него/ джайна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Същото правят и китайците и японците :) Така долара става скъп което е неизгодно за САЩ. Те от своя страна имат само 1 отговор просто да печатат още долари с надеждата да стане по евтин. Това е омагьосан кръг. Ако Китай, Швейцария или Япония започнат да разпродават долари техните валути ще станат скъпи и неизгодни за износ ще настъпи дефлация докато за САЩ това ще бъде добре дошло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още