IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вятърни централи ще помагат за отказа на Норвегия от петрола

Страната може да помогне за изпълнението на целите на ЕС за намаляване на въглеродните емисии

23:12 | 29.03.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Офшорни вятърни централи ще помогнат за трансформацията на петролния сектор в Норвегия, пише Ройтерс. В страната планират изграждането на още мощности, макар че почти цялата потребявана енергия е от възобновяеми източници.

Офшорните паркове обаче ще са от помощ за петролната и газовата индустрия, предоставяйки успешен бизнес модел за развитие, отчита още агенцията.

Правителството определи две зони в Северно море, в които ще бъдат изградени 4,5 гигавата вятърни централи. Това е почти половината от инсталирания от Великобритания капацитет. Лондон е първенецът на Европа по отношение на изградени офшорни централи.

Плановете ще бъдат официално представени по-късно в Бяла книга, а очакванията са, че първите турбини трябва да заработят до края на десетилетието. Много от детайлите не са съвсем ясни на този етап, но както и петрола, Осло смята да изнася произведената зелена енергия от вятърните паркове.

Макар и да не е член на ЕС, Норвегия може много да помогне за развитието на вятърната индустрия в региона. Плановете на Брюксел са до 2030 година да изгради 60 гигавата офшорни вятърни турбини. В момента капацитетът им е 12 гигавата. В страната коментират, че за постигането на тази цел ЕС ще има нужда от площи в Северно море.

Норвегия добива най-големите количества петрол и природен газ в Европа. В момента страната обмисля как да реформира тази индустрия на фона на зелените заявки по света.

Норвежката петролна компания Equinor, както и други европейски компании в сектора (Total, BP и Shell) вече съобщиха за плановете си да заложат на възобновяемите източници, за да намалят "зависимостта си" от петрола. Често фокусът е именно върху офшорни паркове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Аз друго имах предвид,че лицемери си падат, първи радетели са на екологията, но си продават иначе петрола и газта с най-голямо удоволствие, а и въпросния фонд от 1.3 трлн $ е натрупан от продажбата на въглеводороди.Пък що се отнася до едната шеста от земната суша, там работата е безнадеждна, хеле пък особено след като рубашките осигуриха на най-едрото джудже в света мандат до 2036 година.Ще ги занули тотално дотогава , освен ако случайно на мужиците не им просветне, но не съм оптимист за това.https://money.bg/economics/realniyat-razpolagaem-dohod-na-rusnatsite-se-srina-do-8-godishno-dano1.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
то тука е тънкият момент . електрифицирането на транспорта , води до драстично намаляване на нуждата от петрол - справка норвежката агенция за горивата . и се увеличава необходимостта от ток . да не ги мислим норвежците . ще продават докато се печели прилично . после ще закриият нерентабилните производства и ще си продават зелен ток .... :))) ... строят няколко свързващи високоволтови кабела с европа ...норвежкият суверенен фонд притежава $1трилион + 1,4% от световните акциируският суверенен фонд притежава $176млрдда не ги мислим норвежците , те са го направили , гледай резила на 1/6 от земната суша ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
А дали ще се откажат да го продават?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още