Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Зеленски: Строителството на "Северен поток 2" е енергийна война

В Европа няма единство по отношение на проекта и Русия се възползва от този факт, посочва украинският премиер

0
 
2
 
10
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Зелка,видял ли си че тези които цитираш нас /България/ ни нямат за лукова глава?За да не спамвам излишно ще позвам тук да разширя отговоря на Стоян Петров до 0рк.За правилата които се налагат в Европа след откриването на находището в Грьонинген? Когато почват да ползват преди около 60 години цяла западна Европа има желание да получава газ от това находище. Затова се създадат някой правила и почти 50 години никой не протестира или променя. /Това са правила които години по-късно когато Газпром започва достаки на тръбопроводен газ му налагат и приема като без уговорки и промени./В тази далечена година няма изградени газопроводи между държавите. Изграждането на необходимата инфраструктура е скъпо и се прави с дългосрочен заем от банките. Банката трябва да е сигурна че ще си получи парите с лихвите. Така стигаме до първото правило.1. Дългосрочни договори. /за целят период на заема към банката/Определянето на цената става на базата сравнение с други енергоизточници. 2. Цената е овързана с цената на мазута и дизел осреднена за последните шест месеца. /определя се по установена формула/3. Цената може да се преразглежда на 6 месеца. Четвъртото правило е любимо на много.4. Вземи или плати. Нормално дори да не ползваш газ банката трябва да си получи парите, а работниците заплатите. /често Газпром е опюван защото хората си мислят е наложено от него/5. Цената не отчита стойноста на транспорта. Цената е от пункта на получаване.Стигаме до последното.Да разгледане един пример преди шестото правило. Ако Франция купува на цена 80$ за 1000 куб. м. до Италия 1000 куб.м. достигат на цена 80$ +20$ транспортни разходи. Тоест цената на суровината в Италия е по-висока и съответно произведената продукция е по-скъпа и неконкурентно способна. За отдалечени получатели се прави отстъпка за да може потребителите да получават газ на примерно еднакви цени. /това изглежда като противоречие на правило 5. но има установени такива практики в тъговията и на други стоки/ 6. Уговорка за пункта на крайният потребител /обем и отстъпка/.Тоест в споменатият пример ако Италия закупи 10 милрд. куб. м. от Холандия на цена 80$ и отстъпка 20$ то цялото количество трябва да влезне в Италия, а не 5 милрд. да стигнат Италия и 5 милрд. да останат във Франция и да си разделят отстъпката. Като споменавам държавата имам предви тъговец от тази държава.И ето злоупотребата/пренебрегване на шесто правило. Словакия, Полша и други заявяват по-големи количества газ от колкото потребят и на практика това количство остава в Украйна и се отчита като "виртуален ревърс". Измисля се нов термин за да се прикрие неспазването на правилото.Затова е големияр рев. Ако газта минава по друг маршрут ще могат да снабдяват Украйна с колкото искат газ, но ще заплатят реалната цена на доставката до Словакия и др. и след това обратно до Украйна.
0
 
0
 
9
0pk до: Стоян Петров
преди 5 месеца
Е добре де, ти ако постоянно обиждаш и обвиняваш своите клиенти/работодатели какви са гадове и как те експлоатират и те бият и унижават итн. а после отиваш и им обясняваш как искаш да работи с тях и те да ти дават пари, какво според теб ще се случи и ще ревеш ли и ти като укрите? :D
1
 
6
 
8
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Тук мирише на газ - Стоенча пръдлето и тук се е изпуснал. Той е главният доставчик и спецЯлист по метеоризма. Приглася му зельо, както е известно и зелето напролет (баш сега) вони доста поради натрупването на газ. Тези двамата са яки спецове по газоотделянето и затова се изхождат на всяка газова тема.
4
 
1
 
7
Стоян Петров до: desperado
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Къде в поста му се спомменава русия? Хepмафродита мaтyшка да, но русия не.
6
 
3
 
6
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Понеже си ***, ще ти обясня - реват за пари. Първо губят такси. Второ, сега Украйна купува голяма част от газта от европейските страни. Това всъщност е руска суровина, която се " връща по реверса", но тя не се разхожда до Полша, Словакия и Унгария, а директно остава в Украйна. Ако спре транзита през страната им, украйнците ще плащат повече за доставките. Всичко на този свят е за пари, ама като си ***, как да ти го обясня?
1
 
7
 
5
desperado до: zelka007
преди 5 месеца
Не виждам друг трол освен теб. Нормален и рационален човек не би коментирал нещо против Русия в отговор на такава статия
6
 
0
 
4
zelka007 до: 0pk
преди 5 месеца
не ривът за газта ... строят си интерконектори ... не ги мисли ... :))) ... матушката ръфа земя ...
1
 
6
 
3
0pk до: zelka007
преди 5 месеца
Ем кат ше са задминали сички ко седят реват и им пречат патоците бе? Земи включи мозъка малко стига си зяпал стъкмистики.
13
 
0
 
2
преди 5 месеца
и като се разпишат дежурните тролове дядя вова и сие , моля разгледайте тази графика преди да пишете колко е зависима украйна от рассията ... :)))https://oec.world/en/profile/country/ukr?tradeScaleSelector1=tradeScale0те до 5-6 години ще са задминали онази 1/6 от земната суша по всекакви показатели ... и с газ и без газ и с петрол и без петрол ... с 200 ще ги (цензура) ...
1
 
10
 
1
преди 5 месеца
Въобще не съм съгласен със Зеленски.Даже напротив - поведението на Украйна по въпросите за транзит на руски газ през територията й е енергиина война. А Северен поток е опит това да се реши по нормален и мирен път. Кой нормален търговски субект би искал цял живот да е в позиция на изнудван от някого?