IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО и агенцията по лекарствата на ЕС ще проверят производството на "Спутник"

Експерти от двете организации в момента анализират клиничните практики на Института "Гамалея", който разработи руската ваксина

19:07 | 22.04.21 г. 11
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Oliver Bunic, Bloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: Oliver Bunic, Bloomberg 

Съвместен екип на Световната здравна организация (СЗО) и Европейската агенция по лекарствата (EMA) ще направи съвместна проверка на производствените мощности на руската ваксина "Спутник V", пише Ройтерс.

Инспекцията ще провери производствените практики и е планирано да започне на 10 май, коментират от СЗО пред Ройтерс. Очакванията са експертите да бъдат на място до първата седмица на юни.

В момента съвместна група от двете организации анализира клиничните практики в Института "Гамалея", който разработва "Спутник V".

ЕМА започна анализите на руската ваксина в началото на март, след известно забавяне, по време на което не беше съвсем ясно дали разработчикът е внесъл документацията по ваксината. В крайна сметка искане за одобрение за използване в ЕС внесе германската компания R-Pharm.

Ваксината на "Гамалея" е аденовирусна и се поставя в две дози. За разлика от другата подобна одобрена в момента за употреба в ЕС - на AstraZeneca, обаче двете дози съдържат два различни аденовируса, като целта е да се повиши ефектът от препарата.

ЕМА откри възможна връзка между образуването на тромбози и поставянето на двете аденовирусни ваксини, одобрени до момента за употреба в ЕС - на AstraZeneca и на Johnson&Johnson. Случаите са изключително редки, но трябва да бъдат описани в листовката на препаратите, посочиха от агенцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
СЗО и агенцията по лекарствата на ЕС ще проверят производството на "Спутник" Без датчици за Новичок, полоний и космически скафандри да не дръзват да прекрачват прага им !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още