IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джо Байдън изнесе бунтовна реч, но се бори срещу съпротива

В първата си реч пред Конгреса президентът на САЩ създаде дух на оптимизъм. Той популяризира основно своите инфраструктурни и социални планове

08:18 | 29.04.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Caroline Brehman/CQ Roll Call/Bloomberg</em></p>

Снимка: Caroline Brehman/CQ Roll Call/Bloomberg

Джо Байдън бе в американския Конгрес, политическото сърце на Вашингтон, почти 40 години. Един президент след друг говореше с многолюдни тиради там с течение на времето. В тази сряда вечерта, когато дойде ред на Байдън като президент, той видя много празни столове. Той изнесе първата си реч пред Конгреса пред 200 души с маски - заради разпоредбите за пандемията.

И въпреки това Байдън се усмихна за поздрав. „Хубаво е да се върна“, каза той в залата на Камарата на представителите. В началото той подчерта ролята на вицепрезидента Камала Харис, която седеше до лидера на демократите Нанси Пелоси. Байдън отбеляза значението ѝ веднага, след като взе думата: „Госпожо председател, госпожо вицепрезидент“, каза Байдън, „никой президент не е казал тези думи от този подиум. Нито един президент не е казал тези думи. И беше време“.

„Мога да кажа с абсолютна увереност: Никога не съм бил толкова уверен или оптимист по отношение на Америка“, каза той в края на обръщението си, в което очерта визията си за по-справедлива, по-малко разделена Америка.

Това беше положителен старт по повод символично важен етап: Тази седмица Байдън отчита 100 дни на поста си. Появата му беше ярък контраст с последната реч в Конгреса на неговия предшественик Доналд Тръмп през февруари 2020 г. По това време Тръмп току-що бе оцелял при първата си процедура за импийчмънт, политическата атмосфера беше отровена. Тръмп отказа да се ръкува с Пелоси, а  тя пък скъса ръкописа на речта на президента пред камерите.

Байдън говори за постиженията през първите си 100 дни от силна позиция. Въпреки дори дълбоко поляризирания характер на американския електорат след четири хаотични и бурни години на управление на бившия президент Доналд Тръмп. Ново проучване на CNN, публикувано в сряда, показа, че 53% от американците одобряват начина, по който Байдън си върши работата. Също така показа, че близо 6 от 10 американци вярват, че президентът спазва предизборните си обещания.

Байдън освен това има одобрение от гласоподавателите по отношение на усилията му да изведе нацията от сътресенията и икономическите трудности, причинени от пандемията. 66% от американците одобряват неговото справяне с кризата. Междувременно той се стреми да подчертае постиженията на своя екип в администрирането на 200 милиона ваксини за по-малко от 100 дни, тъй като броят на случаите и смъртните случаи от Covid-19 продължава да намалява.

„Наследих нация в криза“

Байдън иска да остави тази ера зад себе си и нацията, но раните от годините на поляризация са дълбоки. Байдън нарече щурма от страна на фанатични поддръжници на Тръмп на Капитолия на 6 януари „екзистенциална криза". Демокрацията оцеля, „но борбата далеч не е приключила", предупреди той в речта си. „Трябва да докажем, че демокрацията все още работи. Това, че нашето правителство все още работи и може да служи на хората“.

Най-голямото обещание на Байдън е, че той ще остане в историята като президент, който е направил живота на хората по-добър. „Наследих нация в криза“, каза Байдън в Конгреса. „Но Америка отново е в движение. Превръщаме опасностите във възможности, кризите - във възможности. Ние се борим да се завърнем с пълна сила".

Байдън обаче все още не е изпълнил друго обещание, а именно, че иска да управлява възможно най-безпартийно. Републиканците се противопоставят на плановете на Байдън за повишаване на данъците и атакуват планираните нови държавни разходи, които могат да нараснат до 6 трилиона долара. Спасителният пакет за Covid („Американски спасителен план“) беше приет през март без републиканска подкрепа. Пакетът съдържаше 1,9 трилиона долара за облекчение на последиците от пандемията. 

Отчасти поради тези стимули американската икономика в момента расте най-бързо от  1980-те години. Байдън използва появата си, за да вдъхне малко оптимизъм. „Америка е готова да тръгне", каза президентът. „Отново работим. Отново мечтаем. Отново водим света“.

Как президентът иска да промени Америка?

Сега Байдън иска да преобърне инфраструктурата, енергийната индустрия и социалната система на САЩ с още два дългосрочни пакета:

Пакет за инфраструктура: Американският план за работни места (American Jobs Plan), който Белият дом договаря с Конгреса, се очаква да влее близо 2,3 трилиона долара в пътища, мостове, зелени иновации, широколентов достъп до интернет и много други.

Реформата трябва да бъде финансирана чрез по-високи корпоративни данъци. Зад всичко това се крие и целта производството на САЩ да стане по-независимо от чуждестранните конкуренти като Китай. „Ще видим повече технологични промени през следващите 10 години, отколкото през последните 50 години“, предупреди Байдън. „Ние се съревноваваме за бъдещето с Китай и други страни. И сме заплашени да изостанем в това състезание".

Социален пакет: През следващите месеци Байдън възнамерява да въведе всеобхватна социална реформа („План за американски семейства“, „American Families Plan“), която трябва да струва 1,8 трилиона долара. Фокусът е върху по-добра грижа за децата, финансови облекчения за семействата, достъпно образование, грижи и здравеопазване и федерална програма за платен родителски отпуск. В замяна на това трябва да се повишат данъците за богатите.

„Няма да вдигам данъци за хора, които печелят по-малко от 400 000 долара годишно. Време е корпоративна Америка и най-богатите 1% от американците да платят справедливия си дял. Просто платете справедливия си дял. Неотдавнашно проучване установи, че 55-те най-големи в страната корпорациите през миналата година не са плащали федерален данък върху доходите ", се казва в текста на речта на Байдън, публикувана от пресслужбата на Белия дом по време на началото на речта.

Президентът посочи, че „няма федерални данъци върху доходите над 40 милиарда долара“. „Много компании укриват данъци чрез данъчните убежища - от Швейцария до Бермудските острови и Каймановите острови. Те използват данъчни вратички и удръжки, които ви позволяват да прехвърлите работни места и да вземете печалба в чужбина. Това е погрешно", подчерта американският лидер.

Той обяви намерението си да реформира корпоративната данъчна система, така че богатите компании да "помогнат да плащат за държавни инвестиции, които ще бъдат от полза за бизнеса им". Ръководителят на Белия дом обясни, че 1% от най-богатите американци, които печелят повече от 400 хиляди долара годишно, ще плащат данъци в размер на 39,6%, както "беше, когато Джордж Буш стана президент". "Ще се отървем от вратичките, които позволяват на американците, които правят над 1 милион долара годишно, да плащат по-ниска данъчна ставка върху капиталовите печалби, отколкото плащат работещите американци. Това ще засегне само три десети от 1% от всички американци", каза президентът.

Той добави, че властите ще се справят с „милионерите и милиардерите, които крият данъците си“ и тази измама „се оценява на милиарди долари“. „Но няма да увелича данъчната тежест за средната класа на тази страна. Те вече плащат достатъчно", обеща Байдън.

Той разкритикува решението на своя предшественик Доналд Тръмп да намали данъците през 2017 г. „Трябваше да се изплати и да осигури огромен икономически растеж. Вместо това доведе до увеличаване на дефицита с 2 трилиона долара", каза държавният глава. Байдън добави, че „вместо да използва данъчни спестявания за повишаване на заплатите и инвестиране в научноизследователска и развойна дейност, милиарди долари отиват в джобовете на ръководителите на компании". Той цитира примери от проучване, според което ръководителите на някои големи компании печелят 320 пъти повече от средностатистическия американец.

Президентът засегна слабо външната политика, акцентът беше върху преструктурирането на икономиката и обществото, което Байдън иска да насърчи със своите реформи за трилиони долари. Президентът се опита да се обърне директно към милиони американски граждани. „Всеки американец трябва да може да пие чиста вода“, извика той в момент, в който получи най-бурните аплодисменти от демократите.

И повтори, че преходът към зелената енергия и инвестициите ще създадат „милиони добре платени работни места“. Все още има 8,4 милиона по-малко заети хора, отколкото преди пандемията.

Президентът се обърна и към тези в страната, "които се чувстват изоставени и забравени в бързо променящата се икономика". Байдън им обеща, че неговият инфраструктурен план ще създаде милиони работни места, които не изискват образование в колежа. В тази връзка Байдън призова минималната заплата в страната да бъде повишена до 15 долара. Искане, което преди всичко прогресивните демократи подкрепят. Консерваторите са срещу минимална заплата от 15 долара.

Американският план за семействата на Байдън, който той представи по-подробно за първи път тази вечер, ще позволи на служителите, наред с други неща, до 12 седмици платен отпуск по семейни и медицински причини. Предстои разширяване на грижите за деца, а обучението в общинските колежи ще бъде възможно за две години без такси за обучение.  

Това беше борбена, насочена към бъдещето реч. И на теория може да се предположи, че той може да постигне целите си. Неговата партия, демократите, контролира Белия дом и двете камари на Конгреса, макар и с много слаби мнозинства. 

Програмата за ваксинация зацикля

Байдън може да приеме много закони еднолично - поне до изборите за конгрес следващата година, които могат да променят баланса на силите отново.

Но на практика Байдън е изправен пред много препятствия. В момента той не може да се надява на подкрепата на републиканците - дори по други неотложни въпроси като имиграцията, съдебната система, дискриминацията срещу чернокожите или насилието с оръжия.

Демократите също са разделени, а вътрешните конфликти могат да се засилят през следващите месеци. Умерените демократи се противят срещу прекомерните данъци и разходи, плановете на Байдън не стигат достатъчно далеч за лявото крило. Ето защо към този момент не е ясно как президентът ще прокара една или повече от своите мегареформи през Конгреса.

Дали Байдън ще има запомнящи се успехи, ще зависи от останалата част от неговия мандат, а не задължително от първите му 100 дни на поста. Например, програмата за ваксинация бързо напредва, като почти половината от американските граждани имат поне една ваксинация. Но пандемията все още не е приключила. Милиони американци се колебаят да си уговорят ваксиниране, а новите варианти на вируси също бушуват в САЩ. „Има още много да се направи за борба с този вирус“, апелира Байдън в сряда. „Не трябва да се отказваме сега“.

Темпът на ваксинации се забави значително, като предлагането надвишава търсенето. Особено в консервативните селски райони, където Тръмп спечели през 2020 г. Учените казват, че е необходимо 70% до 85% от американците да се ваксинират, за да може нацията да постигне стаден имунитет. Анкетите обаче показват постоянна съпротива и липса на интерес към ваксиниране сред голям брой републиканци.

Президентът посочи, че разпространението на новия коронавирус само е увеличило разликата в доходите в САЩ. „Пандемията само влоши нещата. 20 милиона американци загубиха работата си по време на пандемията - американска работна класа и средна класа. В същото време нетната стойност на около 650 милиардери в Америка се увеличи с повече от 1 трилион долара. Нека, казвам го отново. Но 650 души увеличиха състоянието си с повече от 1 трилион долара по време на тази пандемия. Сега състоянието им надхвърля 4 трилиона долара", каза Байдън.

По информации на Handelsblatt, Bloomberg и Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
"Ново проучване на CNN, публикувано в сряда, показа, че 53% от американците одобряват ... "инвестора , излагате се ... поне 80 % одобряват ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 2 години
Джо добре знае, че животът е борба. До обед - с глада, след обед - със съня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
IQ96
преди 2 години
..бори срещу съпротива... Не е ли по-правилно среща съпротива; бори се (айде да е борба) със съпротива.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
я глей кво им готви съпротивата .... :))Trump To Restart MAGA Rallies As Early As May, Calls Potential 2024 GOP Opponent 'Total Loser'https://***.zerohedge.com/political/trump-restart-maga-rallies-early-may-calls-potential-2024-opponent-total-loser
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Джо Байдън изнесе бунтовна реч, но се бори срещу съпротива Бойче, стига глупости. Намери това видео, де Бидон-а казва на PRESSтитутките, че ако отговори още на 1 въпрос ще си има големи неприятности испрете да ръсите глупости с тая кукла на конци.Дятката е много дърт, затова и се изпуска.Барем някой сляп да прогледне, но май не би.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още