IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: България е сред първите в ЕС, които ще приемат дигиталния зелен сертификат

В понеделник идват още 300 000 дози от COVID ваксините, изтъкна премиерът в оставка

16:30 | 08.05.21 г. 17
<p>
	Премиерът в оставка Бойко Борисов.&nbsp;<em>Снимка: Боби Тошев, БГНЕС</em></p>

Премиерът в оставка Бойко Борисов. Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

България е една от първите страни в Европейския съюз (ЕС), които ще се включат в програмата "Дигитален зелен сертификат" още при стартирането ѝ на 1-ви юни, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов след участието си във втория ден от срещата на върха в Порто.

Дигиталният зелен сертификат се разглежда като начин за свободно движение в рамките на ЕС по време на пандемията. Той ще доказва, че неговият притежател е ваксиниран, има отрицателен PCR тест или се възстановява от коронавирус.

"Постигнахме исторически успех в Порто. За първи път постигнахме ясен ангажимент, амбициозен, на лидерите от държавите членки на ЕС, на Европейската комисия (ЕК), на Европейския парламент (ЕП), на всички социални партньори, които подписаха и т.нар. Споразумение за социален ангажимент от Порто", допълни Борисов, цитиран от БНТ. 

Той обясни трите точки, които включва Планът за действие на европейския стълб за социални права.

Първата е до 2030 г. най-малко 78% от населението на възраст между 20 и 64 години да има работа; второ, поне 60% от всички пълнолетни лица да участват в поне едно допълнително обучение през годината за дигитални умения; трето, броят на хората в риск от бедност или социално изключване да бъде намален с най-малко 15 милиона до 2030 година.

"Не само пенсионерите и възрастните хора вече са във фокуса на ЕС. Във фокуса са децата", уточни Борисов.

Според него COVID-19 е дал тласък за социалния стълб, за трансформацията и за начина, по който трябва да се обучават децата и как да се подпомагат възрастните, за да не изпаднат от пазара на труда.

Коронавирусът също е бил акцент на срещата на върха в Порто.

"Малко се забавихме с ваксините като ЕС. Но сега над 200 милиона дози вече са поставени. В България вчера постигнахме рекорд. Благодаря на докторите - 37 000 ваксини на ден, един среден град по големина в България. И продължаваме. В понеделник идват още 300 000 ваксини, следващата седмица още 400 000", каза премиерът в оставка.

Борисов не пропусна да коментира и политическата обстановка у нас.

"Само може да ми е мъчно, да ми е жал, да съм тревожен от това, което наблюдавам. Парламентът беше закрит. Аз се надявам, че президентът (Румен) Радев не се гордее с продукта, който една година създава и накрая го изпрати в парламента. Гледайки ги, не може, предполагам, че не се гордее с тях", каза Борисов.

По думите му 150 млн. лв. са били похарчени покрай последните парламентарни избори за машини, за средства, за ваксиниране на членовете на секционните избирателни комисии (СИК).

"По 19 милиона (лева) на ден струва това шоу в парламента. Хубаво, че го закриха, защото с това шоу щяхме да фалираме. Сега наново ще похарчим 100 милиона (лева) и само след един-два месеца още толкова за президентските избори. Стотици милиони харчим за шоу", допълни Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
това е добро решение , щото така туризЪма ще попотръгне ... всички туристиески дестинации в ЕС ще приемат зелените сертификати , ние що да се цепим от колектива ... ?! са друг е въпросът кой ще дойде при *** дето нещът да се ваксинират и постоянно са в червената зона по заразявания и смъртни случаи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
"толупа" при бай Ставри ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
Lucifer
преди 2 години
Щом няма правосъдие което да вкара поне 1 корумпиран политик през изминалите 32г в затвора а държавата се разпада и обезлюдява, значи трябва спешно да дойде закона омерта, вариант на Крумовите закони. Всичко друго е доказано неработещо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
serafima
преди 2 години
Който и да е на негово място, ще бъде десетки пъти по-добре. Този психически опасен човек се подиграва с целия народ и държавата! Той и буквално, и образно ни *** с 200 в дупарата, според неговия изискан стил. Министър-председател на европейска държава получава за рождения си ден кюлчета злато от крупни бизнесмени и "забавлява" гостите си от политиката и бизнеса с клипче с изнасилване на бизнесмен в затвора. Записът е направен от надзирател, а потърпевшият лежи там без присъда.Всеки ден разкрития за кражби, лъжи, простотии и престъпления!!!Трябва да се отървем, за да оцелее държавата и няма да е лесно, защото е корумпирал хората на всички нива. Някои дори не си дават сметка, а други ги е страх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
В посока на сянката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
"дигиталния зелен сертификат" да си го наврат на педя под кръста !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
Sandy
преди 2 години
Тоя да се скрие вече никой не иска да го слуша
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още