IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шестте аргумента на Фед за преходната инфлация

Слаб пазар на труда, нови технологии и базови ефекти са само част от причините, заради които банкерите не се притесняват от растящите цени

08:14 | 20.05.21 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Докато голяма част от Wall Street бие аларма за безконтролната инфлация, председателят на Федералния резерв Джером Пауъл и колегите му изразяват увереност за по-благосклонна перспектива, пише Bloomberg в свой анализ.

Ускореното повишаване на цените в САЩ тази година ще има „само преходни ефекти върху основната инфлация“, заяви заместник-председателят на Фед Ричард Кларида миналата седмица. Гуверньорът Лаел Брайнард заяви, че длъжностните лица трябва да бъдат „търпеливи, въпреки преходния скок“. Пауъл изложи същия аргумент.

Такива аргументи стават все по-трудни за защита, след като потребителските цени се покачиха през април с най-бързия темп от 2009 г. насам, а производствените цени също нараснаха през месеца с повече от прогнозите.

Въпреки че служителите на Фед очакват мярката на инфлацията да нарасне до около 2,4% тази година, когато икономиката се отвори отново и пандемията отшуми, те прогнозират връщането ѝ към целта от 2% през 2022 г.

Заложено е много. Новата политическа рамка на Фед, одобрена миналия август, обещава повече търпение при разглеждането на инфлацията. Сега средната цел е за 2%, включително някои ускорявания заради минали спадове, както и постигане на по-приобщаваща заетост, която помага на работниците с по-ниски доходи и малцинствата.

Ето шест причини, поради които лидерите на Фед са уверени, че инфлационният натиск ще бъде преходен.

Очаквания за инфлацията

Измерванията на очакваната инфлация предполагат, че повишаването на цените ще бъде ускорено през следващата година, след което ще се върне към по-нормални нива. Медианата на американските потребители, изследвана от Университета в Мичиган през април, очаква инфлация от 3,4% през следващата година, след което тя ще спадне до 2,7% през следващите пет до 10 години.

В реч от преди две седмици Кларида посочи, че същата динамика е вярна и при пазарните изчисления на инфлационни очаквания, като се очаква инфлацията да спадне след следващите пет години. Това предполага, че ръстът тази година няма да продължи, казва той.

фед фед

„След шока в посока надолу през 2020 г. тласъкът от повторно отваряне на икономиката през април стимулира инфлацията до значително по-високо ниво от консенсусните очаквания. Въпреки това близо 60% от месечното увеличение на показателя се дължаха само на пет компонента - употребявани автомобили, коли под наем, квартири, самолетни билети и храна извън дома, които са много преходни по своята същност“, коментират Андрю Хъсби и Елена Шулятева от Bloomberg Economics.

Слаб пазар на труда

Въпреки че служителите на Фед казват, че зависимостта между слабостта на пазара на труда в САЩ и заплатите и инфлацията не е толкова голяма, колкото през предходните десетилетия, все още има връзка, която затруднява покачването на цените, когато американците изпитват затруднения.

Пауъл каза, че ще е необходим „много силен пазар на труда“, за да се повишат заплатите и инфлацията. „Изглежда е малко вероятно да видим, че инфлацията се увеличава с постоянен темп, който всъщност ще повиши инфлационните очаквания, докато все още има значителна слабост на пазара на труда“, каза той по време на пресконференция на 28 април.

Фед казва, че делът на населението в трудоспособна възраст, което е наето, е по-добра мярка от безработицата що се отнася до преценката за състоянието на пазара на труда. През април 76,9% от хората на възраст между 25 и 54 години са били заети на пазара, в сравнение с повече от 80% преди пандемията и преди рецесията от 2007-2009 г.Процентите са дори по-ниски за чернокожите и латиноамериканците, посочи Лаел Брайнард във вторник.

фед2 фед2

Непроменливи цени

Цените на стоки като мед и дървен материал се увеличават, но служителите на Федералния резерв обясниха тези ръстове със затруднения при отварянето на икономиката, заявявайки, че те не са показателни за по-дългосрочните ценови тенденции.

Тази гледна точка се подкрепя от редица креативни начини за разглеждане на инфлацията. Фед в Атланта съставя индекс на непроменливите потребителски цени, или тези, които остават сравнително стабилни, отразявайки основната инфлация и изключвайки силно волатилните стоки като бензина и дървения материал. Индексът на относително стабилните цени се повиши със скромни 2,4% за 12 месеца през април, далеч по-бавно от гъвкавите цени.

Както в Далас, така и Кливланд Фед наблюдава индекси, които изключват по-волатилните цени, които се покачват и падат силно през даден месец. Фед често обсъжда тези индекси по време на политическите си срещи и някои служители ги смятат за по-добри от индексите на основната инфлация, които просто изключват храната и енергията.

фед3 фед3

„Целта е да се разграничат онези движения на инфлацията, които са преходни спрямо тези, които са по-постоянни“ и „да се филтрират през шума“, обясниха от Фед. Икономистът от банката, Едуард Кнотек добави, че това дава малко повече увереност, че възходящият натиск, който наблюдаваме, вероятно ще бъде преходен.

Разрушаваща технология

Редица структурни фактори доведоха до глобална дезинфлация през последните три десетилетия. Те включват глобализацията, която даде по-евтин достъп до доставки и работна ръка от цял свят, забавен ръст и застаряване на населението, което намалява търсенето с течение на времето. Отчита се напредъкът в технологиите и интернет. Тези сили вероятно ще продължат да противодействат на по-високия ценови натиск.

„Разполагате с дезинфлационни сили, които е трудно да сломите“, каза Томас Баркин от Фед в скорошно предаване. „Обичам да купувам книги. Но когато отида в Barnes & Noble и видя книга, която струва 30 долара, отварям телефона си. Ако книгата е 14,99 долара на телефона ми, натискам „купувам“. Някои от бариерите пред пазаруването спаднаха значително“, коментира той.

Онлайн пазаруването стана още по-важно по време на пандемията от Covid-19. Отразявайки важността на технологията, която пречи на бизнеса, служителите на Фед в Далас, Атланта и Ричмънд ще проведат виртуална конференция по този въпрос по-късно този месец.

Ценова мощ

Проучванията на бизнеса, включително от Федералния резерв на Атланта, показват, че повечето фирми очакват повишаване на инфлацията през следващата година, но прогнозите през следващите пет до десет години не са се променили особено.

„Фирмите, които са най-силно засегнати от проблемите по веригата за доставки, са тези с най-високи очаквания за инфлация през следващата година“, каза Брент Майер, съветник по политиката на Фед в Атланта. „Не виждаме пренасяне на очакванията за периода от пет до 10 години. Това ми дава малко повече увереност в прогнозите за преходни ценови повишения“, казва той.

фед4 фед4

Базови ефекти

Дванадесетмесечните показания за инфлацията са много различни, тъй като има големи промени през предходните месеци, създавайки „базови ефекти“, тъй като цените паднаха много рязко по същото време миналата година, когато икономиката беше блокирана заради Covid-19.

„Тези базови ефекти ще допринесат с около 1 процентен пункт за общата инфлация, при около 0,7% от процентния пункт за основната инфлация през април и май“, каза Пауъл по време на брифинга си през април. „Тези толкова значителни увеличения ще изчезнат през следващите месеци и ще бъдат временни“, обясни той.
Тази голяма пропаст между настоящите цени и тези преди година, ще се смали до септември.

фед5 фед5

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Bingomatic2
преди 2 години
Централната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
s3
преди 2 години
А защо банките да коригират лихвите на кредитите си спрямо инфлацията, след като количествените облегчения, изкупуването на облигации, и т.н. не са на такива лихви свързани с инфлацията? Няма защо, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
deaf
преди 2 години
Чии дългове? И коя банка е толкова ***,че няма да коригира дълговете на клиентите си съобразно инфлацията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
s3
преди 2 години
А защо не си поставим едни нови инфлационни цели? Например да се стремим не към 2% инфлация, а към 10%? Така ще се стимулира икономиката, ще се намали безработицата, и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Bingomatic2
преди 2 години
Какво ли няма да измислят само и само да успеят да инфлират дълговете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още