IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет опитва да доближи строителната индустрия до автомобилното производство

Стартъп на милиардера планира да строи цели стаи за хотели и жилищни сгради в заводи, след което да ги пренася на строителния обект

11:25 | 19.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: James MacDonald/Bloomberg</em></p>

Снимка: James MacDonald/Bloomberg

Стартъп, собственост на Berkshire Hathaway на инвеститора Уорън Бъфет, цели да разтърси строителната индустрия, като я доближи до автомобилното производство, пише Wall Street Journal.

Базираната в Мисури строително-технологична компания MiTek създава ново партньорство в областта на модулното строителство с базираното в Ню Йорк архитектурно студио Danny Forster & Architecture. Компанията планира да строи цели стаи за хотели и жилищни сгради в заводи, след което да ги изпраща на строителния обект, за да бъдат наредени една върху друга.

MiTek има над 6000 служители и продава строителни компоненти, строителен софтуер и услуги като инженеринг. Компанията съобщи, че инвестира десетки милиони долара в модулното партньорство и планира да започне работа по първите си проекти в началото на следващата година.

Модулното строителство не е ново, но компаниите не успяват да излязат на печалба. Транспортирането на цели стаи до строителните обекти може да е скъпо, а фасадите на някои завършени сгради се пробиха.

Други усилия за улесняване на строителния процес също се натъкват на проблеми. Стартъпът от Силициевата долина Katerra иска да премести по-голяма част от строителните дейности в заводи и да се превърне в обединяващо звено, което елиминира специалисти като водопроводчици или архитекти. Но компанията изпитва затруднения при този модел, а основният й поддръжник SoftBank Group трябваше да й предоставя спасителна помощ.

MiTek опитва да модернизира модулното строителство, като предоставя сглобяването на общи подизпълнители. Вместо да прави цели стаи в завод и да ги пренася на строителния обект с товарен камион, MiTek иска да транспортира блокове от произведени части от сградата наред с инструкции.

След това подизпълнителите строят стаи от тези части, които ще включват стоманена клетка, образуваща структурната подпора за стаята, в склад или друг вид индустриален имот близо до строителния обект.

Превозването на частите вместо на цели стаи поддържа транспортните разходи ниски и позволява на MiTek да снабдява страната от завода си в Лебанон, щата Орегон, казва Тод Улом, вицепрезидент по модулни строителни решения на компанията.

Фактът, че компаниите продължават да инвестират в модулно строителство въпреки предизвикателствата, говори за обещаващите перспективи, предлагани от този бизнес модел, казват поддръжниците му. Строителството е огромна индустрия, съпътствана от растящи разходи и неефктивност. Всеки, който успее да го автоматизира така, както Хенри Форд промени преди време автомобилното производство, ще натрупа състояние, смятат наблюдатели на индустрията.

Подходът на MiTek има своите предизвикателства. Да разчиташ, че клиентите ще сглобят стаите въз основа на писмени инструкции, може да е опасно. Много подизпълнители са против промяната, което може да доведе до търкания и грешки.

Улом, който работил като подизпълнител над 30 години, казва, че да разчиташ само на един доставчик вместо на няколко подизпълнители намалява риска, а инструкциите са лесни за следване. Той допълва, че MiTek ще предлага обучение на място.

Компанията планира също да автоматизира голяма част от завода си с площ от 21 хил. кв. м, например чрез използването на оксиженисти роботи по подобие на начина, по който автомобилните компании сглобяват коли.

Компанията на архитекта Дани Форстър е проектирала най-високия модулен хотел в света – планирана 26-етажна сграда в Манхатън. Той казва, че други компании за модулно строителство са преместили работата от строителните обекти в заводи, но не са направили процеса по-бърз и по-ефективен.

„Много често това просто създава хаос на строителния обект“, отбелязва Форстър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още