IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договориха въвеждането на дигитални COVID сертификати за пътуване в ЕС

Документът ще съдържа информация за това дали дадено лице е ваксинирано, има ли актуален PCR тест или е преболедувало коронавирус

21:15 | 20.05.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският парламент, Европейската комисия и държавите членки се договориха за въвеждането на дигитален COVID сертификат за Европейския съюз (ЕС), позволяващ пътуване без карантина, с което трябва да бъде подкрепена местната туристическа индустрия в началото на летния сезон, съобщава Bloomberg. 

Документът ще съдържа информация за това дали дадено лице е ваксинирано, има ли актуален PCR тест или е преболедувало коронавирус.

Регламентът на ЕС за цифровото удостоверение за Covid следва да бъде в сила в продължение на 12 месеца. Удостоверението няма да бъде предварително условие за упражняване на правото на свободно движение и няма да се счита за документ за пътуване, изтъкват от ЕК.

40 процента от пълнолетните граждани на ЕС са ваксинирани с първа доза на ваксините срещу COVID-19, a 17 на сто са напълно имунизирани. Данните съобщи днес еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакидес на неформална среща на здравните министри на страните от блока.

По думите ѝ ситуацията в общността се подобрява, броят на новозаразените с COVID-19 e спаднал с 39 процента от средата на април, а ваксинацията набира скорост. През есента се очаква да има и лекарства срещу болестта.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рендерс обяви споразумението в Twitter.

ЕК ЕК

По-рано през деня ЕК подписа днес трети договор с фармацевтичните дружества BioNTech и Pfizer. С него се запазват допълнителни 1,8 милиарда дози от името на всички държави членки на ЕС за периода от края на тази до 2023 година. Ваксините ще бъдат адаптирани и към новите варианти на вируса.

"Това е договор от ново поколение. Той изисква производството на ваксини да става изцяло в ЕС, важните съставки за ваксините също ще се произвеждат тук. Договорът ще съдържа и условия за по-лесна препродажба или даряване на ваксините. Всички следващи договори от второто поколение ще следват този модел", заяви Стела Кириакидес, еврокомисар по здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
после ше преписват тука пак статии, "Ам те емигрантите не дадоха и тоя път парици за наще бедни душици" .... еееми кат гласувате за паспорти ше лаппате чушки нема как и ше ставате още по-бедни и още по-бедни докато накрая съвсем геберясате ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
ЕСто ше имеме разпад ми се струва ... ем и а дано АМИН ...!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още