IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Флиртът на Netflix с видео игрите

Видео стрийминг гигантът си търси директор, който да води гейминг експанзията му, пише The Information

12:20 | 23.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Netflix никога не се е отказвала от основния си бизнес на доставчик на телевизионно и филмово съдържание по заявка. Но през годините тя флиртува и с други области като видео игрите без да вдига много шум. А сега все по-смело работи в тази посока, пише Quartz.

Стрийминг компанията си търси директор, който да води „експанзията“ ѝ в гейминга, разкри първо The Information. Медията пише, че Netflix е говорила с „ветерани от индустрията за игри“ за увеличаване на своите инвестиции в тази сфера. Не е ясно каква точно експанзия планира компанията. Една от възможностите според The Information е абонаментна гейминг услуга, подобна на Apple Arcade.

През 2017 г. Netflix започна да пуска интерактивни сериали и филми, които позволяват на потребителите да кликват на екрана, така че да повлияят на решенията на героите и на сюжетните линии. Освен това лицензира популярния си сериал “Stranger Things” към разработчици на видео игри. Но новият интерес към видео игрите предполага, че компанията вижда много по-големи възможности пред себе си

Експанзията на Netflix в това, което нарича „интерактивно развлечение“, е част от продължаващите усилия на компанията да предлага разнообразни форми на съдържание, коментира говорител на Netflix пред Quartz.

Защо Netflix се интересува от гейминга?

На практика видео игрите са интерактивно развлечение, така че е възможно Netflix да навлезе в тази област без да страни особено от това, което прави най-добре. А вероятно и моментът е подходящ: видео игрите преживяват бум, отчасти заради пандемията, но и заради факта, че те са това, което поколението Z (родените между края на 90-те години и 2010 г.) харесва най-много.

Netflix може да е добре позиционирана да инвестира. Тя твърди, че повече не се налага да заема пари, и очаква печалба през 2022 г. (след години на червено). Игрите могат да са нов начин, по който компанията да монетизира базата си от 200 млн. абонати по целия свят, много от които са млади.

„Няма съмнение, че игрите ще бъдат важна форма на развлечение и важен вид модалност, която да задълбочи изживяването на феновете“, коментира при представянето на последния финансов отчет Грегъри Питърс, главен оперативен директор на Netflix и неин главен продуктов директор. „Така че ще продължим да действаме“.

Но в тази индустрия вече има много силни играчи – от Microsoft до Sony и Apple. Netflix отново ще бъде новак, надявайки се да промени индустрията, както направи преди десетилетие с филмите и телевизията. Компанията може и да не успее да накара разработчиците да работят с нея. Освен това е трудно да се привличат геймъри. За да се справи добре, Netflix ще трябва да отдели реални ресурси за дълъг период от време.

Но насочването на Netflix към игрите може да бъде просто друга форма на маркетинг на ново съдържание и нищо повече. Компанията вече направи крачки към подкастите по абсолютно същата причина. Подкасти, игри, потребителски продукти и партньорства с брандове – това са все области, към които Netflix поглежда, за да изгради франчайзи около интелектуалната си собственост.

През 2019 г. в писмо до акционерите си Netflix написа: “Ние се конкурираме с Fortnite (и губим от нея), повече отколкото от HBO”. По това време това се смяташе по-скоро за удар по HBO, отколкото за комплимент към Fortnite. Но две години по-късно Netflix може би наистина се уморява да губи от Fortnite.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още