IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИАТА изрази несъгласие с мерките на ЕС срещу Беларус

Забрана за прелитане през въздушното пространство на трета държава представлява "политизиране на въздушната безопасност", според организацията

20:57 | 04.06.21 г.
<p>
	Самолетът, отклонен от военновъздушните сили на Беларус, за да бъде арестуван журналистът Роман Протасевич. <em>Снимка: EPA/STRINGER</em></p>

Самолетът, отклонен от военновъздушните сили на Беларус, за да бъде арестуван журналистът Роман Протасевич. Снимка: EPA/STRINGER

Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА), защитаваща интересите на авиокомпаниите, изрази днес несъгласие с новите ответни мерки, предприети срещу Беларус от Европейската агенция за авиационна безопасност (ЕААБ) заради отклоняването в края на май към Минск на пътнически самолет, изпълнявал международен полет, предаде Франс прес.

В сряда ЕААБ издаде директива, съгласно която самолетите на авиокомпаниите от ЕС трябва да избягват преминаването през беларуското въздушно пространство освен при извънредна ситуация. Дотогава агенцията бе издала само препоръка по този въпрос.

ИАТА, която обединява 290 компании, на които се пада дял от 82 процента от световния въздушен трафик, коментира, че подобна забрана за прелитане през въздушното пространство на трета държава представлява "политизиране на въздушната безопасност" и "ретроградно и разочароващо развитие". ЕААБ трябва "да позволи на авиокомпаниите да управляват безопасността, както го правят ежедневно, като оценяват рисковете от тяхната дейност", призова асоциацията в комюнике.

ИАТА заяви, че подкрепя предишни, "пропорционални мерки" на европейската агенция, забраняващи прелитането над Беларус, но уважава решенията на авиокомпаниите, които продължават да използват въздушното пространство на тази страна.

"Не бива да се отговаря на едно лошо решение с друго", обобщи генералният директор на ИАТА Уили Уолш. Той призова да бъде избягвано "каквото и да било смесване на политиката с безопасната експлоатация на самолетите" и поиска от политическите лидери "никога да не използват авиационната безопасност като претекст за постигане на своите политически или дипломатически цели".

В комюнике ЕААБ защити решението си, като припомни, че то е насочено към "намаляване на потенциалния риск за пътниците и екипажите, който може да произтече от използването на беларуското въздушно пространство".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още