IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Петков: Привлякохме европейска компания за производство на електроавтомобили

Ние сме едни свободни министри, които имат пълната свобода да затварят кранчетата на кражбите, които са се случвали, каза министърът на икономиката

20:15 | 04.07.21 г. 11
<p>
	Кирил Петков <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Кирил Петков Снимка: БГНЕС

„Привлякохме за пръв път в българската история голяма европейска компания за производство на електроавтомобили”. Това обяви по Нова телевизия служебният министър на икономиката Кирил Петков. Той уточни, че в следващите две седмици ще стане ясно дали договорът ще бъде подписан. 

В момента се водят преговори, които не са финализирани, но са във финална фаза, каза той.

"Ако успеем за пет седмици да докараме голяма компания за електромобили да направи фабрика за електроавтомобили в България, за мен също ще е голяма гордост, за да покажа, че всъщност нещата, в които ние сме добри, е привличане на инвестиции, икономически растеж, конкурентоспособност, иновации. А това, че трябваше да изчистим, да първо трябваше да спрем кражбите, преди да се фокусирима в позитива", каза министърът на икономиката.

По думите му България има огромен потенциал за привличане на чужди инвестиции, компании като Google и Amazon, може да дойдат тук, смята Кирил Петков. 

„Ние сме едни свободни министри, които имат пълната свобода да затварят кранчетата на кражбите, които са се случвали“, каза Петков в отговор на въпрос дали кабинетът е под преките инструкции на президента. И даде пример с фокуса върху ББР. „Като видях, че 1 милиард лева са раздадени на осем компании, сам реших, че това ще бъде един от първите ми приоритети“.

На въпрос какво е заварил в повереното му министерство Петков каза: „Хванах се за главата, нямаше място, където да няма проблеми“. Той отбеляза, че в Министерството на икономиката има много кадърни хора, професионалисти, които си гледат работата. Но тези инхаус структури – както „Автомагистрали”, както Държавната консолидационна компания, са създадени така, че никой от ведомството, дори самият министър – няма достъп до тези поръчки. Защото ДКК има собствени управители, защитени от закона, минали през конкурси. Сега, дори да не съм доволен от работата им, не мога да ги заменя”, заяви Петков.

Кирил Петков заяви, че във всички звена на министерството е забелязал липсата на прозрачност. И обясни нещата така: „Когато вкарате 630 милиона лева от държавния бюджет и ги дадете в министерство на икономиката – съвсем нормално е да се каже как най-приоритетно да се използват тези пари. И ние трябва да ги използваме по най-добрия начин, за да постигнем най-добри резултати. Това означава да се направят обществени поръчки, да има истинска конкуренция и да се вземе най-голямата стойност срещу тези пари за държавата”.

По думите му държавата няма средства, защото средствата са на хората и на бизнесите.

„Идеята „аз съм държавата и раздавам пари” е изцяло погрешна. Така че, когато сме събрали от всички работещи българи, плащащи осигуровки и данъци – бих очаквал, че много прецизно трябва да се следи всеки лев за какво и как се  харчи”, заяви министърът на икономиката.

Той даде пример с държавните средства, похарчени за язовирите. „Липсата на прозрачност е инструмент за кражба. Когато не искаш да се знае къде се харчат парите, когато не искаш да вкараш конкурентен принцип, ти искаш да дадеш на едни „наши” фирми, едни средства по непазарен начин. Това за мен е кражба. Може да го наречете корупция, може да го наречете по всякакъв друг начин, но ние сме откраднали от хората като държава, половината от средствата, които те са внасяли в бюджета”, обясни Петков.

По отношение на ББР министърът изрази надежда, че във вторник вече ще има вписан нов Надзорен съвет. „Спряха ни по всякакъв всевъзможен начин, но ако за пет седмици можем да пробием една непрозрачна организация, каквато беше ББР – е просто въпрос на време да пробием и в другите подобни структури”, посочи министърът на икономиката. Моята единствена задача е тази банка да проработи за малкия и среден бизнес, категорично заяви той.

„Не влизам в мисълта за политическите сглобги. Мисълта ми е какво мога да направя като служебен министър до края на мандата. Искам да си свърша работата“, отговори Петков на въпрос дали би участвал като министър в следващото правителство, когато бъде сфирмирано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Ми то нищо не се е случило на ОПГ ГЕРБ.Досега не съм видял някакви последствия, и съм готов да се обзаложа, че няма и да видя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Спомням си и Дедо Симеон, като дойде през 2001 година пак имаше блеене за способните млади технократи, юпи-тата от Лондон., млади и способни хора, които ще оправят България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 5
serafima
преди 2 години
Схематично и стереотипно мислещите хора умирВат да правят сравнения. Въобще няма прилика с правителството на НДСВ и обещанието на царя да ни оправи за 800, не 900 дни, както пишеш. Тези хора в служебното правителство са били деца в началото на века при "царя" и са минали сериозно образование и опит. Такова самоцелно омаловажаване на работата на служебното правителство си дръжте за себе си в кухнята. НЯМА полза. Служебното правителство има два пъти повече подкрепа от предишното. Не е виждана подобна подкрепа за последните 20 години.Харесваше ли ви управлението на лойко джипков, мутрокомуниста? Гласувайте за него, дори обещава да оправя с 200, може да ви се случи.Останалите ще продължаваме да полагаме усилия да попадат квалифицирани хора в правителството, да се намали корупцията - основната дейност на боко тиквата плюс простотията му. Трябва да си върнем държавността и да не сме едно котило около мутрата от Банкя. МНОГО ДЪЛГО ГО ТЪРПЯХМЕ. Нека всеки знае, че нарушава ли правилата на управлението, ще му се случи същото като на ОПГ ГЕР(БКП). Идва ред и на каскета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 5
Quandt
преди 2 години
Изборни времена. И преди се е случвало да има концентрирани опити за налагане на нов политически елит. Последният път беше когато Герб идваше на власт и аз поне съм достатъчно стар да си спомням как Капитал излизаха с корици за "Правителството на технократите"(да, за първия кабинет на Борисов говоря). Продължавам да се дразня, че не се упражнява никакво критично мислене, а маса от обществото радостно ликува, защото имаме някакви аматьори от Харвард, заедно с купчина други странни хора - Кутев за говорител, Керезов за министър, старото куче Минеков, Рашков и кликата стари ченгета как точно ще се разбират с Да, Българистите ако хванат кокала... Да внимаваме на какво се радваме, че обикновено отборните игри не са ни сила. Сега е лесно, всички срещу Борисов. Утре ако се наложи да се управлява държавата, ще ни трябва нещо повече от полу-фейк новини и демонстрации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
IQ96
преди 2 години
Майтап бе Уили!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
JohnnyB
преди 2 години
Това правителство е рекордьор , за един месец изчисти всичко и оправи държавата.На царя му трябваха 900 дена и пак не можа да ни оправи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
evlogi
преди 2 години
Много добре си описал гръмкото изявление.И доста забавно.Наистина цялата пушилка с тва правителство е изцяло предизборна и много често е в стила, ти кажи, че сестра му е курв@, пък той нека ходи после да доказва че няма сестра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
Quandt
преди 2 години
Не съм гледал интервюто, но ми прави впечатление избора на глагол и спрежението в минало свършено време - "Привлякохме". Все пак познавайки част от нюансите на българския език, това би трябвало да означава, че договорът е ФАКТ. Но следващите изречения се чете, че щяло да стане ясно след две седмици дали ще се подписва договор. Смела теория:1. Какъв ще е новият изборен ремус тепърва ще се гледа. Изглежда обаче, че палавите момченца от Харвард работят за евентуално участие в широк кабинет - нещо подобно се лансира от Т. Тодоров с описанието им като справящи се с работата. 2. За 5 седмици или там колкото време измина откак изгря звездицата на дискаунт версията на Траволта, не успяха да сменят борда на ББР. Дали е заради некомпетентност или пък целево, не е от особено значение. За 5 седмици да успееш да започнеш преговори, че даже и да се стигне до яснота дали ще се подписва договор след 2 седмици е леко съмнително. Освен ако не става дума за козметична инвестиция, де. Та, неособено елегантен опит, който обаче жадно ще се попие от Да, Българистите, впоследствие ще се отрази в Капитал, а до вечерта министърчето ще е минало през "Алтернативата" с Гинка Шикерова, кратка авантюра при Миролюба Бенатова, беседа с Тошко Тодоров по 7-8 тв и накрая ще се окаже предизборно, че Елон Мъск е туитнал "Мейк Бългерия Грейт Аген" и е шернал НФТ токън с Петков. В края на деня ще се окаже, че не били компютри, а компоти. Но в края на всеки ден преди изборите, ще се мисли, че са компютри. Ама са си компоти. Просто господата се целят в мандата. Мандат се печели с новини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
redcretin
преди 2 години
Вие сте едни независими министри, от които нищо не зависи. Една съдийка ви направи сами да си говорите вече няколко пъти хахахаха :)Служебно правителство не може да прави трайни промени, останалото е недъгав популизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
kane
преди 2 години
харсвам Кирил ПетковПо интелигентен и по разумен от предишния 10 годишен падар. Демокрацията изисква постоянни смени, за да може повече хора да имат шанс да дадат най-дорото от себе си в полза на родината, когата им се даде шанс. Иначе нещата започват да заприличват на номенклтура.И на депутатите и на мин.председателя да се тури кап от два мандата както е на президента и на местно ново да е същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още