IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Слави Трифонов не иска да прави правителство

Управлението с кабинет на малцинството с 60 депутати в Народното събрание и без преговори с другите партии е трудно, заяви бившият премиер

17:59 | 12.07.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Със своята заявка за правителство на малцинството и с изказа си Слави Трифонов реално не иска да управлява и да прави правителство, заяви бившият премиер Бойко Борисов по време на брифинг в централата на ГЕРБ.

Той изрази съмнение, че кабинет, оглавен от Николай Василев, ще получи подкрепата на другите партии в парламента. Предложеният за премиер беше описан като "разумен", но не е ново лице за политиката в страната, обясни още Борисов.

Управление с правителство на малцинството, представено по този начин, ще бъде трудно, каза още бившият премиер и припомни, че само след броени месеци ще трябва да бъде приет бюджетът на страната за 2022 година и това е много сложна процедура, дори и с мнозинство в парламента.

Според бившия премиер Трифонов е трябвало да представи своите приоритети пред останалите политически сили в 46-тото Народно събрание и да търси подкрепа за отделните политики. Подобен подход е имала коалицията ГЕРБ - СДС през април, когато са били сформирани два преговорни екипа, и при липса на подкрепа мандатът е бил върнат.

Със своето изявление лидерът на ИТН отказва да носи политическата отговорност, защото не заема никакъв пост в изпълнителната власт. "Слави Трифонов не е никакъв и ще си измие ръцете с тези хора", каза още Борисов. Отговорност се носи с подпис и лично, допълни Даниел Митов, който също участва в брифинга.

Борисов на няколко пъти повтори, че не очаква ИТН въобще да успее да прокара правителството. "Планът им е друг отдавна - Бойко Рашков да вилнее, докато изчегърта каквото може", каза Борисов и отказа да коментира дали депутатите на ГЕРБ ще подкрепят състава в пленарната зала.

"Това е играта на Румен Радев да остане служебното правителство на власт. Те знаят този сценарий и се държат сякаш ще векуват", каза още лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов коментира също, че ГЕРБ - СДС ще предложат кабинет с премиер Даниел Митов, който беше кандидатурата и след изборите през пролетта. За него сега основна грижа са неговите привърженици, които са били тормозени и сплашвани от властта.

ГЕРБ-СДС няма намерение да обжалва резултатите от изборите, макар да са подали множество жалби за нарушения в изборния ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
с това си предложение вече има сила за тройна коалиция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Ivan.r
преди 2 години
то е очевидно, славчо иска още едно временно правителство и да стигне 25-6-7% резултат за да има сили за тройна коалиция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Аре бой между другари и майстори с мистрии и пергели!И мечове - какъффф кефф !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Ivel
преди 2 години
Ако такъв е замисъла да остане това служебно правителство, така би било по-добре. Така ми се струва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още