IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дървесината изтри цялото си поскъпване за годината

Основна причина за поевтиняването са големите наличности и умереното търсене

12:13 | 13.07.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Дървесината, която в един момент бе сред най-добре представящите се суровини заради увеличеното строителство покрай пандемията, официално изтри целия впечатляващ ръст на цената си за годината, съобщава Bloomberg.

Цената в края на търговията в понеделник е надолу с 0,6% за годината, тъй като търсенето вече се нормализира, а доставките растат в отговор на по-ранния бум.

Ценовият подем превърна обикновен строителен материал в истинска сензация в социалните мрежи и основен момент в дебата за американската парична политика. В един момент цената на фючърсите върху дървесината достигнаха 1733,5 долара за хиляда дъсчени фута – близо четири пъти повече от нивото по-рано тази година.

Поевтиняването на дървесината е един от най-драматичните примери за облекчаването на цените при суровините след ралито, което обхвана най-различни материали – от медта до царевицата, предизвиквайки тревоги за растящите цени и ефекта им върху икономическото възстановяване.

„Чистите разходи извадиха мнозина от пазара“, коментира Джейми Грийноуг, съветник за брокерската компания PI Financial in Vancouver.

Дървесината с доставка през септември поевтиня с 5,6% в понеделник до 712,9 долара за хиляда дъсчени фута в Чикаго.

Цените вървят надолу заради нарастващите запаси и „значителния“ спад в търсенето в големите магазини на дребно, откъдето обикновено пазаруват хората, които ремонтират домовете си сами, посочва главният изпълнителен директор на Westline Capital Strategies Inc. Грег Кута. Намаляването на домашните ремонти остави по-голяма наличност на дървесина, което натисна цените надолу, посочва още той.

Но все пак сегашните нива на цените остават исторически високи. От 90-те години насам фючърсите върху дървесината се търгуват предимно в диапазона 200-400 долара за хиляда дъсчени фута. Изключение прави само 2018 г., когато цената надхвърли 600 долара. Това „огромно коригиращо свободно падане“ показва, че пазарът се настройва, за да отрази очакванията за доставки и търсене през останалата част от годината, допълва Кута. Според него фючърсите ще продължат да са обект на отчетлива двустранна волатилност, колебаейки се между 550 и 1200 долара.

Цените може да намерят краткосрочно дъно около 400-800 долара, преди да се придвижат отново в посока нагоре с идването на есента и сезона на строителството, като за това ефект може да има и сезонът на пожарите в горещите месеци, се казва в доклад на независимата компания ERA Forest Products Research от края на юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Сега не знам какво ще обясняват строителите за да надуват цените на жилищата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още