IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите рискове пред Китай се увеличават

Инфлацията е малко вероятно да бъде ключова за паричната политика в близко бъдеще

15:51 | 29.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономическите рискове пред Китай се увеличават през втората половина на годината, като растежът ще се забави, докато инфлационният натиск се засилва, което замъглява перспективите за подкрепа на централната банка, пише Bloomberg.

Доклад от началото на месеца показва, че производствената инфлация отново се повиши до 9% през юли с покачването на цените на суровините, докато основните потребителски цени, изключващи колебливите разходи за храна и горива, се повишиха с най-бързия темп от 18 месеца.

В същото време разпространението на делта варианта застрашава перспективите пред Китай, като Goldman Sachs Group Inc. и JPMorgan Chase & Co. понижават прогнозите за растеж за третото тримесечие и цялата година, предвиждайки намаляване на стимулите от централната банка.

Последните събития са още едно усложнение за властите, които вече обещаха фискална и парична подкрепа за икономиката през втората половина на годината. Въпреки че някои икономисти смятат, че инфлационните рискове ограничават възможностите за действия на централната банка, мнозина гледат на несигурната среда на растеж с по-голямо безпокойство, с вероятност за предстоящи облекчения.

китай китай

„С разрастването на огнищата вътрешното търсене на Китай ще отслабне, а общият инфлационен натиск ще намалее“, каза Синг Джаопенг, старши стратег в Australia & New Zealand Banking Group. „Въпреки че цените все още са високи, те няма да имат инерция за по-нататъшно нарастване, така че това няма да създаде огромно ограничение за паричната политика“, коментира той.

Китайските държавни облигации увеличиха загубите след данните, като доходността по 10-годишната ценни книжа се повиши с 4 базисни пункта, най-много от януари, достигайки до 2,85%.

Централната банка на Китай заяви, че скокът в производствените цени „най -вероятно е временен“ и възстановяването на вътрешния пазар „все още не е стабилно“. Инфлационният натиск е „контролируем“, тъй като централната банка започна да нормализира паричното предлагане от май 2020 г., изпреварвайки големите икономики, се казва в доклада за паричната политика за второто тримесечие.

Износът може да се забави поради сравненията с по-високата база отпреди година, докато растежът на инвестициите в някои области остава слаб, а потребителските индустрии като ресторантьорство и туризъм все още не са се възстановили напълно, съобщи централната банка. Тя се ангажира да запази разумността на паричната политика и да увеличи автономията на икономическата политика, като повтори предишната си позиция.

Инфлацията обаче е малко вероятно да бъде ключова за паричната политика в близко бъдеще. Перспективите за растеж под натиска на новите огнища на Covid-19 ще бъдат по-голямата загриженост, която би могла да подтикне Китайската народна банка да направи повече за подпомагане на икономиката, след намаляване на задължителния резерв в средата на юли.

Ускорението при производствената инфлация се дължи до голяма степен на по-високите цени на суровините, по-специално петрола и въглищата. Пекин се опитва да потуши скока в цените на суровините, като освобождава запасите от националните стратегически резерви, като нареди на държавните предприятия да ограничат експозицията си към задгранични стокови пазари.

Базовият CPI се повиши с 1,3% през юли спрямо преди година, което предполага, че вътрешното търсене се засилва. Цените на храните са спаднали с 3,7% в сравнение с преди година, главно поради спада в цените на свинското месо с 43,5%, ключов елемент за индекса на потребителските цени.

Последните търговски данни също показаха отслабване на глобалното търсене, което е още една пречка за растежа на Китай. Ръстът на износа се забави до 19,3% през юли, като не отговориха на прогнозите, съобщи митническата администрация в събота. Екстремните метеорологични условия и местните огнища на Covid са нарушили производството в части от Китай, докато рекордно високите транспортни разходи са притиснали печалбите на износителите.

„Това поставя политиците пред дилема - инфлацията се увеличава и растежът се забавя“, казва Джан Живей, главен икономист в Pinpoint Asset Management. „Пандемията се влоши и предизвика повече смущения в глобалната верига на доставки“, коментира той.

китай китай

JPMorgan очаква растеж на БВП от 6,7% на годишна база през третото тримесечие, в сравнение с предишната му прогноза за ръст от 7,4%. Прогнозата е за повишение с 8,9 за цялата година срещу 9,1% по-рано. Goldman също понижи прогнозата си за 2021 г. до 8,3% от 8,6%, докато Nomura Holdings Inc. понижи тяхната миналата седмица до 8,2%.
Целта на правителството е за ръст на БВП от над 6% тази година.

Нарастват спекулациите, че централната банка ще въведе облекчения в политиката отново след изненадващ ход за намаляване на размера на задължителните резерви за банките и след като висшето ръководство на Комунистическата партия обеща по-целенасочена подкрепа за икономиката на заседание на в края на миналия месец.

Икономистите на JPMorgan очакват още две намаления на коефициента на задължителните резерви (RRR) с 50 базисни пункта през октомври и януари, както и възможно намаление с 5 базисни пункта на седемдневната лихва за обратно изкупуване и едногодишната лихва за средносрочно кредитиране.

„Прогнозите за пандемията продължават да изискват внимателно наблюдение“, предупреждават икономистите. „Настроенията на финансовия пазар остават много крехки и остава неясно как последните събития могат да се развият и да повлияят на частните инвестиции и портфейлите на инвеститорите“, обясниха те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още