IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: COVID-19 сред ваксинирани и неваксинирани

В реални условия в Уисконсин ваксините показват 91% ефективност при предотвратяването на смъртни случаи от коронавируса

18:30 | 21.08.21 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Dwayne Senior/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dwayne Senior/Bloomberg

Макар че американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) спряха да съобщава за случаите на Covid-19 след ваксиниране, които не завършват с хоспитализация, Министерството на здравните услуги на Уисконсин наскоро започна да публикува разбивката на новите случаи на  COVID-19 сред ваксинирани и неваксинирани хора.

И въпреки че цифрите са само моментна снимка на един щат и един месец (в случая юли), те дават представа за това как заразяването, хоспитализацията и смъртността се различават сред ваксинираните и неваксинираните.

През юли 2021 г. е имало около 125 случая на заразени сред 100 000 напълно ваксинирани жители на Уисконсин в сравнение с около 369 случая на 100 000 жители на щата, които не са напълно ваксинирани. 

При дял на ваксинация от около 50 процента в щата през юли това означава, че около 3 на всеки 4 нови случая са възникнали при неваксинирани хора. Това би направило ваксините срещу COVID-19 в щата 66% ефективни за предотвратяване на заразяване в реални условия срещу неваксинирани хора, тъй като за всеки трима неваксинирани жители, заразени с COVID-19, двама ваксинирани хора са били пощадени от заразата, като се приеме, че и двете групи са имали еднаква експозиция на вируса.

Що се отнася до хоспитализациите и смъртните случаи, разликите в резултатите за ваксинираните и неваксинираните хора са още по-големи. Около четири от пет хоспитализации при COVID-19 са настъпили при неваксинирани хора в Уисконсин, което води до ефективност на ваксината от 73 процента при предотвратяване на хоспитализациите. При предотвратяване на смъртта ваксините показват 91% ефективност, тъй като само един на дванадесет жители на щата, които се починали от COVID-19, е бил ваксиниран.

Ефикасността на ваксините срещу COVID-19 варира в различните проучвания, тъй като те не се извършват в лаборатория, а в реалния свят, където условията варират. Ефикасността се различава и в зависимост от популацията, на която е поставена ваксината, в допълнение към факта, че се очаква ефективността на ваксините срещу COVID-19 да намалява с времето и когато се изправя срещу коронавирусна мутация с високо вирусно натоварване като делта варианта. Обобщение на различни проучвания за ефикасност, повечето от които проведени малко след пълната ваксинация, може да се намери на уебсайта на CDC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 7
cyclop
преди 2 години
"При предотвратяване на смъртта ваксините показват 91% ефективност, тъй като само един на дванадесет жители на щата, които се починали от COVID-19, е бил ваксиниран." - това е така наречената "Имаш-ли-аквариум" логика. А защо само от Уисконсин? Защо точно от Уисконсин? Вероятно в този избор на представителна извадка има по-важна логика, която обаче не ме интересува достатъчно за да я потърся.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 7
ing5rov
преди 2 години
хаха... гевендия да ме учи на морал ... !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
хах ... у.ру.д нек.адърен ... докога ще плещиш недоразумения ... некъв срам немаш ли ... ?! ... имат официална статистика на официален сайт на тяхното министерство на здравеопазваневто ... нищо общо с тъ.пан.арските ти изявления ... смо.тльо като теб , дето дращи небивалици , ако бехме в некоя северна държава от ЕС досега да търкаш некъде наровете и да имаш доживотна забрана за интернет ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 8
ing5rov
преди 2 години
...щот тая работа става като оная геевата ... колко било гот да си гей , ами на когото му аресва да му продухват аспуха , да си се кефи , ама да не ни го навират като разпоредби или не дай Бог закони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
ing5rov
преди 2 години
който иска и пет игли да си мушка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още