IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Христов: Пандемията показа, че има логика в оптимизацията на администрацията

Една от основните причини за липсата на промени е, че членовете на администрацията са гласоподаватели за управляващите, смята основателят на платформата pisar.bg

19:20 | 06.09.21 г. 2
<p>
	<em>Стефан Христов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Стефан Христов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Държавната администрация в България продължава да се увеличава въпреки дългогодишните обещания, че тя ще бъде оптимизирана, а броят на служителите ще бъде намален. Това заяви Стефан Христов, основател на платформата pisar.bg и председател на управителния съвет на фондация “Граждани срещу бюрокрацията“ в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Една от основните причини за липсата на промени е, че членовете на администрацията са гласоподаватели за управляващите. В момента техният брой е около 450 000 души, а годишните разходи за техните заплати са в размер на 6 750 000, добави гостът.

Предложението на служебния финансов министър Асен Василев е тази сума да се намали с 10% в бюджета за догодина.

Според госта пандемията е показала, че има логика в предложението за оптимизация на служителите в администрациите, защото много от услугите, които те предлагат не работеха, въпреки това държавата продължи да функционира. Той обаче добави, че няма анализи за ефективността на отделните администрации и не е ясно в кои от тях има нужда от още служители и къде те са прекалено много.

Стефан Христов даде за пример Агенция по вписванията, където липсват длъжностни лица по регистрация и обработката на документи като годишни финансови отчети се бави прекалено много. От миналата година порталът на агенцията има нов интерфейс, който позволява да се подписват заявления чрез облачно базирани електронни подписи и електронните подписи на USB устройства трябва да бъдат забравени. 

Той очерта положителна тенденция в сферата на електронизацията на обществените услуги и каза, че все повече ведомства започват да взаимодействат помежду си, което спестява време на бизнеса и гражданите. 

"Плюс е, че в държавната администрация започват да се използват и базирани в облак електронни подписи в държавната администрация чрез услуга на държавна агенция Електронно управление", коментира гостът.

Целият разговор може да чуете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Има логика и да намалите парите за троловете, особено тия с ник 00. Ще има много желаещи да тролят за по зелева чорбичка на ден..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
dobri
преди 2 години
"Една от основните причини за липсата на промени е, че членовете на администрацията са гласоподаватели за управляващите. В момента техният брой е около 450 000 души, а годишните разходи за техните заплати са в размер на 6 750 000, добави гостът." - Щом работят за по 15 лв за какво да ги намаляват :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още