IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордните цени на тока и газа носят още шокове за Европа

Недостиг в доставките на газ увеличава разходите по производство на ток на много места в Европа и то когато бизнесите започнаха да се връщат към нормалното

20:27 | 06.09.21 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европа е изправена пред енергиен ценови шок заради  рекордно високите цени на природния газ и електричеството.

Недостиг в доставките на газ  увеличава разходите по производство на ток на много места в Европа и то точно когато бизнесите започнаха да се връщат към нормален режим на работа, а търсенето да се увеличава, пише Bloomberg.

Високите цени разпалват инфлацията и застрашават икономическото възстановяване, тъй като използващи големи количества енергия индустрии може да трябва да намалят производството.

Цените растат, въпреки че още е лято и търсенето все още е сравнително по-ниско, което създава условия за една още по-трудна зима. Компаниите за комунални услуги повишават цените за потребителите в унисон с тези на почти всичко от храни и напитки до транспорт.

“Проблемът дори още не е започнал”, коментира Юлиен Хоару, ръководител на звеното за анализ на Engie – EnergyScan. “Евопа ще се изправи пред много напрегната зима”, смята той. 

Бенчмарковите европейски газови фючърси се търгуваха в Нидерландия в понеделник на рекордна цена, както и британските. Рекорди имаше и при цените на електроенергията с краткосрочна доставка във Великобритания, както и договорите за година напред в Германия - на-големият пазар на електричество.  

 Горещините и слабите ветрове намаляват производството на възобновяема енергия, което стимулира използването на изкопаеми горива и също вдигна цената на въглищата с над 70% в Европа тази година. Всичко това изпрати на нов връх и цената на въглеродните емисии на континента до най-високото им равнище.

Европа е изправена и пред недостиг на газ, след като студената зима остави хранилищата празни. Увеличаването на запасите не е лесна задача, като Русия ограничава доставките, а Азия поглъща доставки втечнен природен газ, които иначе можеше да отидат към Европа.

Старият континент не може да разчита и на собственото си производство, тъй като няколко спирания намалиха добива от Северно море. В същото време голямото находище “Грьонинген” в Нидерлания може би ще трябва да затвори три години по-рано от предвиденото. Цените на газта са толкова високи, че се търгуват с малка премия пред тези на суровия петрол. 

Скъпата енергия се оказа и един от основните двигатели на инфлацията в Германия, която е на най-високото си ниво от 2008 г. Цените са нараснали с 3,4% през август, което е доста над целта на Европейската централна банка от 2%.

Според Хоару при ново климатично явление като студената вълна от  2019 г. то като нищо цените да станат дори трицифрени. 

Енергийни мениджъри от италианската Enel и австрийската OMV вече предупредиха за задаваща се трудна зима.  

А на този фон високите цени на газа правят тока на въглища по-изгоден, което увеличава цената на разрешенията за въглеродни емисии.

“Хората, които търгуват на въглеродния пазар, са заложници на съдбата на газа”, коментира Луиз Редшоу, изпълнителен директор на Redshaw Advisors.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 6 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 2 години
С такива като вас след теколко години и заводите в Европа ше са паметници, а вие със Смарти ше работите екскурзоводи към китайски туроператори, за да показвате на китайските туристи откъде е дошла тяхната индустрия, с която завзеха и подчиниха Света . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
паметник ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
... и като спрем, кво ще правим с газопровода на твоя човек? Освен да го включим към напоителни системи за друго не се сещам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 7
vzhekoff
преди 2 години
Няма страшно, стуенчу ПръдлеФ си е монтирал една тръба отзад и произвежда яко газ. Ще има за всички ! После ще обясни как тръби няма, няма и да има :) Ех, бедни пръдлеФ... Я подай нещо за рашата как ще измре, нещо за средната заплата. Газпром очевидно не ти е силното място :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
импа и ко. , от се пенявите излишно за газчицата ... :))) . в ЕС спираме да купуваме рассийска газ след 20г . изцяло !! ... и щото разбирачи по темата ток бол , за първите шест месеца на годината в ЕС е произведен 53ТВтч повече ток от ВЕИ отколкото през сравнимата година 2019 . като цяло от беземисионни източници в блокът са произведени 66% от всичката електроенергия - 39% от ВЕИ и 27% от ядрени централи . да има намаляване на токът от вятър с 6% , щото вятъра е по-малко тази година . но пък е свръх компенсирано от слънце . а въглеродните квоти са скъпи , щото се юркат всички да харчат ток и се търсят много , пък предлагането е малко , щото всеки дето ги притежава си ги кътка за него ... :))) ... и токът и газта в ЕС не са толкова скъпи колкото в азия . в япония , китай и индия що се оправят с по-скъпи енергоресурси ... ?! ... те що могът пък в ЕС да не можем ... мхм ... ?! ... пак да напиша , турболенциите няма да спрът докато стандарта на живот на азиатските роби не се изравни с този на белите мързели в ЕС ... на едните ще расте , на другите ще се понижава ... това е реалността ... докато не се удвои капацитета на ВЕИ до 2030 година , такива резки покачвания на енергоресурсите ще се наблюдават често ... след това цените на въглищата и газът вече ще имат незначително отношение в микса ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Дребно човече, вече стаяаш банално. Ходи си в родината на май.ка си, като толкова ти харесва! Ама нее, всички мурз.илажи по произход сте такива, много ги разбирате нещата, но с топ не могат да ви върнат уж в много хубавото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Не ве, не ве. Ние напечатахме толкова евра, че и 1000 $ за 1000 кубика не са проблем. От друга страна обаче, не е ли време Европа да се замисли за акциз на природният газ. Някога той бе екологично гориво, сравнен с въглищата и нефтените деривата. Не е това което беше. Време е за сатърчето!!! Карбонови данъци .......кога ще дойдат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 8
Императорът
преди 2 години
И разбира се - виновни няма... освен лошите руснаци, нали? А САЩ, които с престъпните си екстериториални санкции забавиха пускането на СП 2 с година и половина? А ЕК, които надуха измисленият квази-данък (т.нар. "въглеродни квоти") до небето? ТОВА са виновниците !!! Какво стана с великата зеленашеска енергия? Сега пък вятърът ли ви бил слаб, туфлеци? А аз какво говоря от 2-3 години - че вятърът не ви е перпетуум-мобиле? Дано доживея денят, когато политици и зеленаши ще бъдат люляни по стълбовете !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Еее, само мръсният руски газ (справка Володимир Зельенъский)! Чистият щатски шистак не ги прави тия ра'оти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Лош, лош газ!!!Учудвам се че в такава голяма степен го ползват за производтво на ток? Това нали увеличава парниковите емисии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още